Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,62%, în linie cu bursele vest-europene, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou doar de câteva acţiuni.
Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după ora 11:30 a început să scadă uşor. La fel ca în şedinţele precedente, rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Tranzacţii de peste 100.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,5 milioane lei (5,3 milioane euro), faţă de doar 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) în şedinţa de luni, când piaţa a consemnat cel mai redus rulaj din ultimele cinci luni. Peste două treimi din rulajul de marţi au fost asigurate de acţiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane lei), BRD (2,2 milioane lei) şi două deal-uri cu 0,31% din titlurile Băncii Transilvania (aproape 10 milioane lei).
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a declarat: "Anunţul de începere a ofertei Nuclearelectrica a determinat o rebalansare a portofoliilor de acţiuni. În condiţiile prezenţei slabe a cumpărătorilor, sensibila presiune la vânzare a adus scăderi de până la 1,28% în situaţia indicelui BET-FI.
Cred că o parte semnificativă a tranzacţiilor de azi (n.r. ieri) a fost motivată din nevoia de lichidităţi pentru a participa la oferta Nuclearelectrica".
Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, a declarat, citat de Mediafax: "Turbulenţele de pe pieţele internaţionale continuă să îi ţină în şah pe investitorii locali şi din această cauză asistăm la rulaje reduse. Cel mai probabil, investitorii sunt neîncrezători într-o revenire pe creştere şi aşteaptă un semnal clar care să arate direcţia pieţelor. Din această cauză, vedem şedinţe de tranzacţionare în care lichiditatea zilnică este sub media perioadei, ceea ce amplifică disconfortul investitorilor activi. Neavând posibilitatea să îşi execute ordinele, ei trebuie să mişte mai mult preţurile într-o direcţie sau alta. Cred că situaţia actuală nu va mai persista mult, având în vedere ofertele de privatizare de la Nuclearelectrica şi Romgaz, care îi vor putea influenţa semnificativ investitorii. Totodată, este posibil ca aceste oferte să îndrepte interesul investitorilor şi spre alte acţiuni listate şi să anime piaţa în perioada toamnei".
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,39%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 1,28% sub nivelul de luni. Acţiunile FP au coborât cu 1,09%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au scăzut cu 0,45% - 2,39%.
În acelaşi timp, indicele BET-XT a încheiat ziua cu 0,92% sub şedinţa anterioară, iar indicele BET-BK a scăzut cu 0,58%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,09%, la 0,682 lei, iar titlurile BRD au coborât cu 0,58%, la 8,5 lei.
Deal-urile cu acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate la un preţ cu 1,87% sub închiderea de luni, iar pe piaţa principală preţul a coborât cu 1,8%, la 1,421 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat doar 143.000 de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 2,8 milioane lei, faţă de doar 126.000 de lei în şedinţa precedentă. Lichiditatea a fost susţinut în principal de tranzacţii prin care au fost transferate titluri reprezentând 15% din acţiunile firmei Amplo Ploieşti (AMPL), pentru aproape 2 milioane lei. Titlurile Amplo au încheiat ziua la 4,15 lei, preţ cu 1,72% peste şedinţa precedentă.