BVB şi RASDAQ Bursa a scăzut uşor pentru a doua zi consecutiv

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 aprilie 2013

Bursa a scăzut uşor pentru a doua zi consecutiv

Bursa a scăzut uşor, cu 0,89%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS) şi SIF Transilvania (SIF3) au asigurat 77% din lichiditate.

Piaţa de la Bucureşti a deschis ziua în stagnare, însă după ora 10:45 a început să scadă uşor, deşi bursele vest-europene au rămas pe creştere.

Deoarece cei mai mulţi investitori de la BVB au continuat să adopte poziţii de aşteptare, cei care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos pentru a-şi găsi contraparte, chiar dacă ordinele au fost pentru volume reduse.

"Decorelarea pieţei locale de cele externe s-a produs încă de la sfârşitul primului trimestru, atunci când scăderile accentuate de pe plan extern nu s-au reflectat şi asupra acţiunilor locale. În ultimele săptămâni, însă, piaţa locală a avut mai mult de suferit decât pieţele externe recuperând astfel terenul pierdut. Sigur că adunările generale ale acţionare anuale (majoritatea programate în această perioadă - n.r.) împreună cu rezultatele pe primul trimestru pot fi un factor de influenţă asupra volumelor din ce în ce mai mici din ultima perioadă, însă, cred că evoluţia incertă a pieţelor dezvoltate afectează sentimentul investitorilor de pe piaţa locală", a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România, citat de Mediafax.

Rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiunile emise doar de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor interna-ţionale.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,96% sub ziua anterioară, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,13% sub nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, s-a situat cu 0,98% mai jos decât la finalul zilei precedente.

Totodată, indicele extins BET-BK, al primelor 25 de titluri de la BVB, inclusiv SIF-urile, Fondul Proprietatea şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,47%.

"Mai mult ca sigur în următoarea perioadă vom vedea o îmbunătăţire a volumelor tranzacţionate, interesul rămâ-nând ridicat deoarece mai toate acţiunile încă sunt purtătoare de dividend. Mă aştept la o uşoară revenire a pieţelor de acţiuni până în datele ex-dividend, după care, dacă va fi urmat acelaşi tipar ca în anii precedenţi, cred că vom vedea unele corecţii mai importante începând cu a doua jumătate a lunii mai", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de numai 18,8 milioane lei (4,3 milioane euro), valoare cu 22% sub valoarea acţiunilor tranzacţionate luni, de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro). Aproape 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (6 milioane lei), Erste (4,2 milioane lei) şi SIF Transilvania (4,2 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,23%, la 0,6585 lei, îndepărtându-se uşor de maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011. Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns aproape de maximul istoric încă din urmă cu două săptămâni, însă nu au reuşit să atingă acest nivel.

Cotaţia de marţi este cu 2,44% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 1,25%, la 190,5 lei, cu două zile înainte de intrarea la tranzacţionare a pachetului de 15% din titlurile companiei vândut de stat prin ofertă secundară.

Preţul de marţi este cu 12% şi, respectiv, cu 9,72%, peste preţurile la care micii investitori de retail au cumpărat acţiuni Transgaz în oferta secundară, de 170,05 lei şi, respectiv, de 173,63 lei. În acelaşi timp, preţul este cu 6,42% peste cel la care marii investitori de retail şi investitorii instituţionali au cumpărat acţiunile în ofertă, de 179 lei.

Titlurile Erste au avansat cu 3,02%, la 105,6 lei (24,28 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde preţul a crescut cu 4,22%, la 24,6 euro.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 252.000 de lei, valoare de şase ori sub rulajul de luni, de 1,5 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb