BVB şi RASDAQ Cel mai mic rulaj din aproape zece săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2015

Cel mai mic rulaj din aproape zece săptămâni

Bursa de la Bucureşti a înregistrat luni cel mai mic rulaj din aproape zece săptămâni şi a închis în scădere, influenţată de declinul acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP), dar şi de evoluţia negativă a altor companii din energie.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au scăzut cu 0,8%, după un avans de 0,3% vineri. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor perfectate pe bursa de la Bucureşti s-a situat la 15,88 milioane de lei (3,54 milioane de euro). O lichiditate mai scăzută a fost consemnată cel mai recent pe 19 noiembrie, când operaţiunile au totalizat 9,14 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj, cu transferuri de 3,94 milioane de lei, şi au scăzut cu 1,4%.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi acţiunile BRD - Groupe Société Générale (BRD), cu 2,9 milioane de lei. Instituţia de credit s-a numărat printre puţinele companii care au închis în urcare, cu un avans de 1,5%.

Singura operaţiune de tip deal din şedinţa de luni a vizat acţiuni Romgaz (SNG) de 1,72 milioane de lei. Pe segmentul regular al bursei, tranzacţiile au totalizat 336.000 de lei, iar cotaţia producătorului de gaze naturale a coborât cu 0,7%, potrivit Mediafax.

Sectorul energetic a închis în scădere mai accentuată decât piaţa per ansamblu, cu un declin de 1,2% al indicelui BET NG. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,6%.

În rândul companiilor mari din energie, OMV Petrom a scăzut cu 1,9%, Transelectrica (TEL) cu 1,4%, iar Electrica (EL) cu 1,2%.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,7%, iar BET BK cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb