BVB şi RASDAQ "Deal"-urile cu BRD, 45% din rulaj

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 februarie 2014

"Deal"-urile cu BRD, 45% din rulaj

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: "După debutul pozitiv, indicele BET a trecut în teritoriu negativ în jurul prânzului, pe fondul evoluţiei nefavorabile a sentimentului investitorilor în Germania"

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Perioada de raportări ale rezultatelor financiare preliminare pe 2013 poate crea volatilitate ridicată pe anumiţi emitenţi"

Tranzacţiile negociate cu acţiuni BRD efectuate, ieri, au însumat 17,85 milioane de lei, aproape jumătate din lichiditatea totală a şedinţei (de 37,46 milioane de lei).

Principalii indici consemnau creşteri uşoare, la finalul zilei de ieri.

"Indicii bursieri interni au fluctuat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de marţi, evoluţie determinată de climatul din pieţele europene, dar şi de informaţiile din sfera companiilor (sezonul de raportări financiare)", ne-a spus Andrei Rădulescu, Senior analist SSIF "Broker".

Potrivit domniei sale, după debutul pozitiv, indicele BET a trecut în teritoriu negativ în jurul prânzului, pe fondul evoluţiei nefavorabile a sentimentului investitorilor în Germania (indicatorul ZEW). "Spre final, am asistat la o uşoară revenire, majoritatea indicilor încheind şedinţa în teritoriu pozitiv (cu excepţia BET-FI)", ne-a precizat domnia sa, adăugând: "Rulajul s-a situat la aproximativ 8,4 milioane euro, ponderea tranzacţiilor «deal» (cu BRD şi Transelectrica) apropiindu-se de 50%. Fără piaţa «deal», BVB şi Rasdaq au însumat 4,4 milioane euro".

Analistul citat remarcă dinamica Nuclearelectrica (SNN), care a întrerupt seria scăderilor (depreciere cu 17% în ultimele 12 zile), ieri consemnînd un avans de 3,4%.

Rulajul pe acest emitent a fost de 1,99 milioane de lei, ieri.

Andrei Rădulescu pune creşterile "Transgaz" (+0,95%) şi "Transelectrica" (+0,9%) pe seama rezultatelor anunţate pentru 2013.

Transportatorul naţional de gaze naturale, Transgaz SA Mediaş, a anunţat, pentru 2013, un profit net de 336,8 milioane lei, în creştere uşoară faţă de 2012 (329,3 milioane lei). Potrivit unui raport transmis BVB, Transgaz a marcat, în 2013, venituri totale de 1,55 miliarde de lei, cu 10% mai mari ca cele din anul anterior. Cheltuielile de exploatare au scăzut, în perioada menţionată cu 1%, la 987,8 milioane de lei.

Titlurile OMV Petrom au închis şedinţa la 0,4639 lei, cu 0,43% peste închiderea de luni, în condiţiile în care societatea urmează să îşi anunţe, astăzi, rezultatele financiare.

La finalul zilei de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în creştere cu 0,1%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,91% peste nivelul de luni.

Indicele extins BET-XT a închis în stagnare, în timp ce indicele BET-BK a crescut cu 0,29%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

"Evoluţia indicilor calculaţi de BVB rămâne indecisă şi, probabil, până la definirea unui trend mai clar pe pieţele externe, situaţia va rămâne similară", este de părere Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office SSIF "Intercapital Invest". Domnia sa adăugat: "Perioada de raportări ale rezultatelor financiare preliminare pe 2013 este în plină desfăşurare şi poate crea volatilitate ridicată pe anumiţi emitenţi".

Andrei Rădulescu a remarcat evoluţii mixte, pe sectorul bancar - la negativ, scăderea TLV, cu 1,5%, iar la pozitiv, BRD a înregistrat o creştere de 0,1%.

Pe piaţa Rasdaq, au fost realizate schimburi de 576.191 lei (128.404 euro), 84% din rulaj fiind asigurat de "Amplo" Ploieşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb