BVB şi RASDAQ Fondul Proprietatea, pe minus cu peste 2%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 februarie 2015

Bursa de la Bucureşti a închis miercuri în scădere, cu un declin de peste 2% în cazul acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), în timp ce Romgaz (SNG) s-a numărat printre puţinele titluri care au susţinut piaţa.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 1%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni cu 0,9%, după ce la jumătatea zilei se aflau în declin cu 0,8%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Operaţiunile cu acţiuni au totalizat 38,3 milioane de lei (8,6 milioane de euro).

Titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat un rulaj de 9,65 milioane de lei, şi au închis în scădere cu 2,2%, cel mai puternic declin de peste patru luni.

În sectorul bancar, schimburile cu BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au totalizat 6,5 miliane de dolari, iar cele cu Banca Transilvania (TLV) au însumat 6 milioane de lei. Acţiunile celor două instituţii de credit au închis în scădere cu 0,4% şi , respectiv, 0,6%.

Dintre acţiunile cu lichiditate de peste 1 milion de lei, doar Romgaz (SNG) a terminat şedinţa în teritoriu pozitiv, cu un plus de 0,4%, în timp ce transferurile s-au ridicat la 6 milioane de lei.

Tot în rândul companiilor din energie, OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 1,4%, după operaţiuni de 1,7 milioane de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,7%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,9%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc miercuri o singură tranzacţie, cu acţiuni Transelectrica (TEL) de 1,25 milioane de lei. În piaţa regular, titlurile companiei au scăzut cu 0,9%, în contextul unor transferuri de 1,3 milioane de lei.

Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,8%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb