BVB SI RASDAQ Mihai Mureşian: "În această perioadă, putem considera moartă piaţa Rasdaq"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iulie 2013

Mihai Mureşian: "În această perioadă, putem considera moartă piaţa Rasdaq"

Tranzacţiile din piaţa Rasdaq sunt aproape inexistente în perioada verii, potrivit lui Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest.

Investitorii au transferat pe Rasdaq, în şedinţa de ieri, acţiuni de 290.759,88 lei (65.769,39 euro), de aproximativ cinci ori mai peste rulajul de luni, când s-a tranzacţionat doar 59.975,25 lei (13.558,32 euro).

"În cazul pieţei Rasdaq, în această perioadă a anului o putem considera moartă, investitorii urmând să se îndrepte către titlurile tranzacţionate pe această piaţă abia după ce «vedetele» vor ajuge la un nivel de saturaţie", ne-a declarat Mihai Mureşian.

Lichiditatea scăzută din piaţa Rasdaq este consecinţa unor probleme care datează de foarte mult timp, ne-a explicat Georgiana Androne, analist Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Rulajele scăzute de pe Rasdaq sunt rezultatul firesc al problemelor cu care se confruntă de ani buni această piaţă, începând cu statutul juridic incert şi trecând prin capitalizarea nesemnificativă a emitenţilor listaţi, fundamentele slabe ale acestora şi scăderea continuă a numărului lor, din cauza falimentelor, şi încheind cu lipsa de transparenţă şi de protecţie a micilor investitori. Dacă aceste caracteristici erau de ordin secundar în anii de boom, când numeroase acţiuni de pe Rasdaq au crescut spectaculos, criza le-a adus în prim-plan, iar persistenţa lor se va traduce, în continuare, în rulaje dezamăgitoare".

BVB a revenit în urcare

Bursa de la Bucureşti a încheiat a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în creştere, indicele compozit BET-C urcând cu 0,37%, la 2.896,89 puncte. Rulajul s-a dublat faţă de şedinţa de luni, de la 11,13 milioane lei (2,51 milioane euro), la 24,73 milioane lei (5,6 milioane euro).

Pe piaţa Deal au fost realizate şase tranzacţii, patru cu 15 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (simbol FP), în valoare de 9,7 milioane de lei, unul cu un milion de acţiuni SIF Oltenia (simbol SIF5), în valoare de 1,45 milioane lei, şi unul cu două milioane de acţiuni OMV Petrom (simbol SNP), în valoare de 0,86 milioane lei. Cele şase Deal-uri au marcat jumătate din întregul rulaj de ieri.

Cotaţia FP a crescut în a doua şedinţă a săptămânii, cu 0,7%, la 0,647 lei/unitate, cea a SIF5, cu 0,69%, la 1,46 lei/unitate, în timp ce titlurile SNP au avansat cu 1,01%, la 0,43 lei/unitate.

Sentimentul pieţelor internaţionale continuă să se resimtă la noi, în ciuda unei lichidităţi scăzute, ne-a spus Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la SSIF Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Impulsurile pieţelor externe continuă să aibă un impact puternic asupra investitorilor locali, chiar dacă lichiditatea pieţei continuă să fie la un nivel de avarie. Din aceste considerente, avem discrepanţa foarte mare de la o zi la alta în variaţia indicilor locali. În cazul şedinţei de astăzi (n.r. ieri), aprecierea titlurilor s-a datorat entuziasmului transmis de către pieţele globale. Chiar dacă am fost martorii unor uşoare creşteri pe tot parcusul zilei, cred că le putem considera nerelevante, în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost nesemnificative. Totuşi, trebuie menţionat că cea mai mare parte a schimburilor făcute în piaţă au reprezentat tranzacţii de tip Deal, semn că investitorii instituţionali continuă să efectueze tranzacţii şi în condiţiile actuale ale pieţei".

Lichiditatea va rămâne redusă până la jumătatea lunii august, potrivit Georgianei Androne, analist Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "Într-o zi lipsită de date macroeconomice importante, indicii locali de acţiuni s-au înscris în tendinţa pozitivă generală a pieţelor europene. BET-ul a crescut pe tot parcursul şedinţei de tranzacţionare, marcând un câştig de 0,46% care îl consolidează în zona 5.420 a ultimelor săptămâni. Rulajul s-a îmbunătăţit faţă de şedinţa precedentă, încadrându-se în volumul mediu recent, pe fondul tranzacţiilor Deal cu acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Oltenia şi OMV Petrom. Cel mai probabil, lichiditatea va rămâne redusă până la jumătatea lunii august, când sunt concentrate raportările semestriale ale celor mai importante companii".

În sfera SIF-urilor, cu excepţia cotaţiei SIF Banat Crişana (simbol SIF1) şi cea a SIF Moldova (simbol SIF2), care au stagnat, ieri, la 1,051 lei/unitate şi, respectiv, la 1,192 lei/unitate, titlurile celorlalte trei societăţi au revenit deasupra referinţei. Astfel, acţiunile SIF Transilvania (simbol SIF3) au urcat cu 1,03%, la 0,54 lei/unitate, cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4) s-au apreciat cu 0,55%, la 0,645 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) s-au majorat cu 0,69%, la 1,46 lei/unitate.

Avansul SIF-urilor şi cel al FP a condus la creşterea cu 0,54% a indicelui BET-FI, la 24.245,52 puncte, marcând, de această dată, cea mai puternică majorare în rândul indicilor interni.

Şi ceilalţi indici interni au consemnat, de asemenea, evoluţii pozitive în şedinţa de ieri. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,46%, la 5.420,86 puncte, indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,43%, la 490,46 puncte, indicele BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,43%, la 631,89 puncte, iar indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a apreciat cu 0,47%, la 1.046,33 puncte.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Muresiane, fa-te tata tractorist :)

    1. Cum să se facă tractorist? Nu e deja? La ce argumente are, aşa pare.

    Stimata Veronica Placintescu intrebatil-l pe portarul de la Intercapital despre piata rasdaq ca sigur stie mai multe.

    "În cazul pieţei Rasdaq, în această perioadă a anului o putem considera moartă, investitorii urmând să se îndrepte către titlurile tranzacţionate pe această piaţă abia după ce «vedetele» vor ajuge la un nivel de saturaţie" 

    Ori e moarta si o ingropam, ori e la reanimare si-i pune ASF inima noua,  

    Asta cu saturatia ma depaseste total ! 

    Oare ce o intelege un potential investitor cand citeste astfel de declaratii halucinante. 

    Sa te dai pe mana unui stfel de doctor in ale pietei de capital ? 

    Ma duc sa vad filmul "sub anestezie"

    1. Penibil articol, penibila parerea dl-ui muresian, penibil titlul, penibile argumente si penibila exprimarea.

      Ironia e ca piata in cauza e moarta...dar din cu totul alte cauze. 

      Atata timp cat actionarii majoritari sifoneaza din greu potentialul societatilor minoritarii vor fi tot mai putini, tot mai exsperati ,tot mai frustrati, tot mai trsti si tot mai pesimisti, conducand inevitabil la moartea bursei.Are ASF interes sa moara piata de capital? Daca nu, oare ce masuri de resuscitare va sugera, ,accepta sau faptui?

    NU AI STIM NIMIC DESPRE PROIECTUL DE DESFIINATRE A PIETEI RASDAQ. CARE ESTE STADIUL ACESTUIA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb