BVB şi RASDAQ Rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni Zentiva şi Fondul Proprietatea

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2012

Rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni Zentiva şi Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,22%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de două tranzacţii negociate cu titluri Fondul Proprietatea (FP) şi un deal cu 2,86% din acţiunile Zentiva (SCD).

Majoritatea acţiunilor au înregis-trat variaţii uşoare încă din primele minute. Volumele de tranzacţionare au fost reduse, inclusiv în cazul acţiunilor OMV Petrom (SNP) sau Erste (EBS), titluri care în ultimele şedinţe erau cele mai tranzacţionate din piaţă, alături de Fondul Proprietatea.

"Investitorii au reacţionat (în şedinţele precedente - n.r.) la veştile pozitive venite din zona euro şi din SUA, însă acum este posibil să se analizeze cât mai bine implicaţiile. Practic, acum este necesar să se vadă o infuzie de capital pe pieţe pentru a se menţine un ritm normal de tranzacţionare, altfel rămânem în aceas-tă zonă a aşteptării. Dacă nu apar evenimente neprevăzute, este foarte probabil ca până la alegerile din SUA să nu asistăm la sentimente negative pe piaţă, ceea ce poate duce la preluarea acestei inerţii, dar într-un ritm mai domolit până spre luna noiembrie", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele extins al Bursei, BET-XT, erau în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu numai 0,13%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat în creştere foarte uşoară, cu 0,11%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,67% sub şedinţa precedentă.

Rulajul pieţei, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro), este de peste două ori mai mic decât valoarea cumulată a transferurilor din şedinţa precedentă, de 59,6 milioane lei (13,2 milioane euro). Lichiditatea de vineri a fost susţinută în principal de achiziţiile realizate de investitori străini la companii precum Fondul Proprietatea şi OMV Petrom.

Două treimi din rulajul de luni a fost asigurat de două tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (9,1 milioane lei) şi un deal cu 2,86% din titlurile Zentiva (8,9 milioane lei).

Cel mai mare pachet de acţiuni FP a fost transferat la preţul de 0,5355 lei, cu 0,09% peste închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a crescut cu 0,47%, la 0,5375 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat 4,3 milioane lei.

Tranzacţia negociată cu acţiunile Zentiva a fost realizată la 0,75 lei, preţ similar ultimei cotaţii de vineri. Pe piaţa principală, cu aceste titluri a fost realizat doar un transfer de 375 de lei, la preţul de 0,75 lei.

Bursa de Valori a oprit acţiunile Oltchim (OLT) de la tranzacţionare la ora 11:59, cu un minut înainte de termenul până la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00. Acţiunile Oltchim revin marţi la tranzacţionare.

"În cazul Oltchim asistăm la acelaşi scenariu pe care l-am mai întâlnit în cazul societăţilor privatizate în momentul acut al crizei în care s-au afundat. Practic, statul ca şi acţionar a amânat la nesfârşit să soluţioneze chestiunea Oltchim, din motive pe care doar politicienii le găsesc scuzabile şi greu de surmontat", a afirmat Bărbulescu.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a menţionat că autorităţile române doresc să informeze ofertanţii şi pe toţi cei interesaţi în legătură cu condiţiile obţinute de statul român în negocierile cu proprietarul Arpechim, care au început "la cel mai înalt nivel", în data de 18 iulie.

"În ceea ce priveşte implicaţiile asupra Petrom, aş zice că sunt minime. Petrom s-a retras din Arpechim pentru că din punct de vedere economic nu reprezenta un punct de interes şi cred că şi-au făcut nişte evaluări des-tul de pertinente cu privire la ce ar putea obţine din această platforma. Având în vedere că prin decizia de închidere a acesteia, Petrom şi-a închis o sursă de pierderi, o eventuală valorificare a acestui activ poate însemna un plus, dar cred că şi ei au conştientizat de la bun început că acest proces al vânzării este unul incert şi plin de surprize. Din aceste motive nu consider că acţiunea Petrom ar fi luată prin surprindere de ultimele evoluţii cu privire la Oltchim", a mai spus brokerul.

Deal cu 5,72% din acţiunile producătorului de mase plastice Napochim

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 555.000 de lei, valoare cu 29% mai redusă decât rulajul de vineri, de 786.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvată de un deal cu 5,72% din acţiunile producătorului de mase plastice Napochim (NACH), în valoare de 498.000 de lei. Titlurile au fost transferate la preţul de 0,1 lei, cu 11,11% peste cotaţia precedentă.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb