Bursa a scăzut cu 0,33%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric în primele minute ale şedinţei, iar lichiditatea a fost ridicată la 211,6 milioane de lei de mai multe deal-uri, prin care cel mai probabil câteva fonduri străine au rebalansat portofoliile.
La scurt timp după ora 11:30, în decurs de câteva minute au fost realizate mai multe deal-uri în valoare cumulată de 173 milioane lei (38,8 milioane euro).
Tranzacţiile negociate au vizat 0,82% din acţiunile Fondului Proprietatea (87 milioane lei), 0,17% din titlurile OMV Petrom (42,6 milioane lei), 0,78% din Transgaz (17,3 milioane lei), 2,78% din SIF Muntenia (15,7 milioane lei), 1,59% din SIF Oltenia (14,8 milioane lei), 0,12% din Banca Transilvania (3,9 milioane lei) şi 0,24% din SIF Moldova (1,6 milioane lei).
Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", ne-a declarat: "Ultima zi de tranzactionare a trimestrului al treilea a fost impulsionată de un şir lung de tranzacţii deal, astfel rulajul total consemnat fiind cu mult peste media anuală. Evoluţia titlurilor ne-a confirmat estimările exprimate după şedinţa de joi, cei mai importanţi indici corectând o parte din plusul acumulat în ultimele săptămâni. În aceste condiţii, scenariul cel mai plauzibil pentru următoarea perioadă este o consolidare sub efectul discuţiilor legate de atingerea pragului maxim de îndatorare în SUA sau a tensiunilor politice din Italia. Totuşi, ne păstrăm opinia că situaţia actuală este o oportunitate de acumulare, perspectivele economice pozitive sau politica monetară expansivă a BNR, confirmată astăzi (n.r. ieri) printr-o tăiere suplimentară cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii de referinţă, fiind argumentele pe care ne bazăm".
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,39%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,33% sub şedinţa precedentă.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,61%. Titlurile FP au scăzut cu 0,33%, iar acţiunile a patru dintre SIF-uri au coborât cu 0,62% - 1,55%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au stagnat.
În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,45%, iar indicele extins BET-BK - cu 0,67%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Exceptând dealurile, în timpul şedinţei au mai fost efectuate deal-uri cu acţiunile Fondul Proprietatea (10,2 milioane lei - 2,3 milioane euro), SIF Muntenia (500.000 de lei), Antibiotice Iaşi (1,4 milioane lei) şi BRD (225.000 de lei).
"Este posibil ca tranzacţiile mai mari să reprezinte o rebalansare/transfer de portofoliu între fonduri străine administrate de aceeaşi companie", consideră un broker, citat de Mediafax.
Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 211,6 milioane lei (47,4 milioane euro), cu mult peste rulajul de vineri, de 29,2 milioane lei (6,5 milioane euro). Peste 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de deal-urile realizate în jurul orei 11:30.
În prima jumătate de oră, acţiunile FP au continuat linia ascendentă din precedentele şedinţe şi au atins un nou maxim istoric, de 0,775 lei. Chiar în ultimele minute de tranzacţionare, preţul acestor titluri a început să scadă şi au încheiat ziua la 0,76 lei, cu 0,33% sub şedinţa anterioară.
Operaţiunile din piaţa principală cu aceste titluri au cumulat 17,2 milioane lei.
Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat miercuri că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 456 milioane lei (102,2 milioane euro).
Un alt element de susţinere a creşterii acţiunilor FP este anunţul făcut joi de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, privind reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari. Propunerea urmează să fie discutată de acţionari într-o AGA programată pentru 22 noiembrie.
Acţiunile Impact (IMP) au fost printre puţinele care au încheiat ziua pe verde, avansând cu 0,94%, la 0,2031 lei. Pe parcursul şedinţei, preţul a urcat din nou cu aproape 15%, până la un maxim de 0,2310 lei. Maximul a fost atins în jurul orei 13:45.
Operaţiunile realizate luni cu titlurile Impact au cumulat aproape 150.000 de lei.
Evoluţia a venit după ce cel mai mare acţionar al companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ar urma să majoreze la aproape 0,18 lei/acţiune, preţul din oferta de preluare pe care a lansat-o joi la dezvoltatorul imobiliar Impact, astfel că pentru tot pachetul vizat în această operaţiune ar putea plăti 22 milioane lei (4,9 milioane euro).