BVB Tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania au dat aproape un sfert din rulaj

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2021

Tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania au dat aproape un sfert din rulaj

Scăderi pe linie pentru indici, într-un mediu marcat de creşterea randamentelor titlurilor de stat în SUA Schimb cu 46,3% din Armax Gaz Mediaş, echivalentul pachetului deţinut de directorul Mircea Vescan

Aproape un sfert din valoarea tranzacţiilor şedinţei de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în sumă totală de 59,5 milioane de lei, a fost realizată cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 13,39 milioane de lei. Tilurile instituţiei de credit din Cluj au avut un declin de 2,19%, la 2,235 lei,

Indicii au marcat scăderi pe linie, în ton cu cele din pieţele internaţionale, într-un context dominat de creşterea randamentelor titlurilor de stat din SUA, dinamică cu potenţial negativ pentru acţiuni, după cum reiese dintr-un articol publicat de CNCB.

Indicele compozit BETPlus a avut un declin de 0,99%, la 1.558,55 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reflectă traseul celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a avut o scădere de 0,94%, până la 927,19 puncte.

Echipa casei de brokeraj TradeVille ne-a transmis: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, similară cu cea în scădere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 1,04% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce indicele BET-NG a scăzut cu 0,73%. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 12,21 milioane de euro, sub media zilnică de 13,09 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Prefab (PREH), +13,95%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Electrica (EL), +1,44%. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile OMV Petrom (SNP), -2,8%, cu un volum ce depăşeşte media ultimelor şase luni, fiind de asemenea şi cea mai mare scădere din cadrul indicelui BET".

După Banca Transilvania, pe poziţia a doua în topul rulajului din piaţa "regular" s-au situat acţiunile OMV Petrom, care au încheiat ziua bursieră la preţul unitar de 0,382 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,61 milioane de lei.

Acţiunile Compa (CMP) au urcat cu 1,67%, la preţul de 0,608 lei, tranzacţiile cu titlurile producătorului de piese auto din Sibiu fiind de 4,77 milioane de lei.

Pe poziţia a patra a acestui clasament s-au situat titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a căror lichiditate a fost de 4,57 milioane de lei, preţul acţiunilor instituţiei de credit stagnând la 14,14 lei.

În piaţa AeRO a fost înregistrată o tranzacţie "deal" în sumă de 3,64 milioane de lei, cu 46,34% din Armax Gaz Mediaş (ARAX), la preţul unitar de 1,28 lei, cu 5,19% sub referinţă. Pachetul de acţiuni corespunde deţinerii avute de directorul general Mircea Simion Vescan.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,77%, la 2.008,67 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb