BVB Tranzacţiile speciale au reprezentat un sfert din totalul bursier

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iunie 2005

Indicii bursieri au înregistrat în sesiunea bursieră de ieri creşteri nesemnificative. Cea mai mare apreciere, de 0,74% a fost cea a indicelui BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni tranzacţionate la Bursă. Indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a crescut cu doar 0,64% faţă de sesiunea anterioară. În prima parte a şedinţei, cotaţiile acţiunilor SIF au înregistrat creşteri, însă spre final vînzătorii au reintrat, fapt ce a redus preţurile. Singura societate de investiţii financiare care a avut la închiderea zilei de ieri un preţ în creştere faţă de cel anterior a fost SIF "Moldova" Bacău. Trei dintre SIF-uri au înregistrat la finele sesiunii de ieri aceleaşi preţuri ca cele din ziua precedentă.

Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate la BVB a fost de peste 127 miliarde de lei, din care aproximativ 4 miliarde de lei au fost transferurile cu obligaţiuni. S-au transferat 985 obligaţiuni municipale Oradea, la un preţ cu 2% mai mare decît principalul, iar valoarea tranzacţiei a depăşit 1,5 miliarde de lei. Nu au lipsit nici transferurile cu obligaţiuni corporative. Astfel, au fost tranzacţionate 242 obligaţiuni "Raiffeisen" la acelaşi preţ ca principalul, în valoare de 1,21 miliarde de lei şi 126 obligaţiuni "Finansbank" în valoare de 1,27 miliarde de lei.

La prima categorie, liderul în top, după valoarea tranzacţionată, a fost "Petrom" Bucureşti. Cu titlurile SNP s-au efectuat tranzacţii de peste 30 miliarde de lei, din care 18,6 miliarde lei a reprezentat o tranzacţie specială cu 5,1 milioane acţiuni, la preţul de 3.650 lei/acţiune. O tranzacţie specială s-a perfectat şi cu titlurile Banca Carpatica. Valoarea aces-teia a fost de 2,4 miliarde de lei, iar preţul de tranzacţionare de 4.600 lei/acţiune. La aceeaşi categorie, transferurile cu titluri ale Bancii Transilvania au însumat peste 16 miliarde de lei.

La categoria a doua a BVB s-a efectuat o tranzacţie specială cu acţiunile "Compa" Sibiu, a cărei valoare a fost de 5,6 miliarde de lei. Preţul de transfer al acţiunilor a fost de 16.000 lei/titlu, iar cel de la închiderea sesiunii bursiere de 16.900 lei, în scădere cu 2,9% faţă de ziua precedentă. O valoare mare transferată la categoria a doua s-a realizat cu acţiunile firmei de construcţii "Impact". Valoarea transferurilor a fost de aproximativ 18 miliarde de lei, iar cotaţia de la finele şedinţei de 4.350 lei, în scădere cu 3,3% faţă de cea anterioară. În ultima săptamînă cotaţia acţiunilor IMP a scăzut cu 10% cumulat.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La începutul şedinţei de ieri, cotaţia acţiunilor "Rompetrol Rafinare" a crescut spre satis-facţia brokerilor pînă la nivelul de 810 lei/acţiune, însă preţul titlurilor nu s-a putut menţine mult timp la acest nivel. Brokerii aveau speranţa că ultimul comunicat remis de companie Bursei ar putea să dezmorţeas-că interesul pentru titlurile RRC, însă efectul nu a fost susţinut. La jumătatea zilei de tranzacţionare, vînzătorii au intervenit în piaţă, fapt care a condus la reduceri ale cotaţiilor. La finalul şedinţei, preţul a fost de 780 lei/acţiune, în scădere cu 0,6% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb