BVB Un început de lună nu foarte promiţător pentru piaţa bursieră

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţă, de 27,1 milioane RON s-a situat mult sub media ultimei luni. Cristian Tudorescu, broker în cadrul Vanguard, ne-a explicat: "Bursa are un trend nedefinit şi o lichiditate scăzută la acest moment, după ce mai multe informaţii cu caracter negativ au afectat cotaţiile. În ipoteza că acest flux de veşti se încheie, ne aşteptăm la o aşezare a pieţei pe parcursul lunii aprilie". O activitate mai intensă s-a manifes-tat ieri în prima oră a şedinţei, cînd au existat cîteva creşteri urmate apoi de deprecieri de aceeaşi amplitudine. Pe fondul acestei lichidităţi reduse, indicii bursieri au înregistrat creşteri uşoare. Cel mai mult a crescut BET-C (+0,37%), în timp ce BET-FI a cîştigat +0,32% iar BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă, s-a majorat cu 0,16%.

Sectorul petrolier a evoluat divergent în şedinţa de ieri. Acţiunile SNP "Petrom" au înregistrat o apreciere a cotaţiei de +1,8%. Titlurile SNP au fost printre cele mai lichide titluri ale şedinţei, în prima parte a zilei ele apreciindu-se cu +2,7%, pînă la 0,58 RON. Spre final însă, cursul a înregistrat o uşoară corecţie, iar preţul de referinţă la finalul şedinţei a fost de 0,5750 RON/titlu. Celălalt emitent de seamă din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare" a pierdut în prima şedinţă a lunii -0,3%, dar nu s-a îndepărtat prea mult de pragul de 0,0900 RON. La finele zilei, preţul de referinţă pentru un titlu RRC a fost de 0,0906 RON.

Cel mai tranzacţionat emitent de pe piaţa bursieră a fost, în şedinţa de ieri, BRD-GSG, cu o valoare totală a transferurilor de peste cinci milioane RON. Cotaţia titlurilor BRD a deschis şedinţa bursieră pe creştere, însă pe la mijlocul zilei a înregis-trat o scădere bruscă la 17 RON/titlu. Spre final însă cursul a recuperat, iar preţul de referinţă a fost de 17,1 RON/titlu, în creştere cu 0,6% faţă de ultima zi a săptămînii trecute.

O lichiditate bună comparativ cu restul pieţei au avut ieri şi acţiunile "Banca Transilvania". Cotaţia acţiunilor TLV a pierdut 0,7%, pe fondul unei valori totale a transferurilor de 1,9 milioane RON.

Acţiunile SIF au evoluat ieri în ton cu piaţa, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de numai 10,9 milioane RON. Cele cinci titluri SIF au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor în prima parte a şedinţei, pentru ca spre final să aibă loc o corecţie a cursului, iar două dintre acţiuni au închis pe pierdere. Cel mai lichid emitent din acest sector a fost SIF3 "Transilvania". Acţiunile SIF3 au cîştigat 0,5%, pe fondul unei valori totale a transferurilor de 3,3 milioane RON. Cea mai puternică depeciere din sectorul societăţilor de inves-tiţii financiare a înregistrat-o SIF4 "Muntenia". La finele şedinţei, preţul unui titlu SIF4 a fost de 1,51 RON, în scădere cu 0,7% faţă de cel de vineri.

"Mecanica Ceahlău"

Titlurile MECF au intrat ieri în topul celor mai tranzacţionate acţiuni de la categoria a doua a Bursei, valoarea totală a transferurilor perfectate fiind de 1,3 milioane RON. Lichiditatea a fost însă redusă, fiind perfectate numai 31 de tranzacţii. Valoarea ridicată a acestora se explică prin faptul că un ordin de vînzare de dimensiuni mari, existent pe piaţă, şi-a găsit cumpărătorul în şedinţa de ieri. Transferul a fost încheiat la preţul de 7 RON/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb