BVB Variaţii reduse pentru indici, în prima şedinţă a săptămânii

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 noiembrie 2021

Variaţii reduse pentru indici, în prima şedinţă a săptămânii

Banca Transilvania a asigurat circa 20% din rulajul zilei

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut un debut de săptămână fără oscilaţii semnificative, în ton cu dinamica din pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide nouăsprezece acţiuni de la BVB, a închis sesiunea de ieri în stagnare, la 12.832,89 de puncte, după ce pe parcursul şedinţei bursiere aproape a atins un nou maxim istoric.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea (FP), a fost indicele cu cea mai bună evoluţie în şedinţa de ieri, un plus de 0,36%, graţie aprecierii cu 1,45% a titlurilor FP ce a venit după publicarea rezultatelor la 9 luni pentru Fond şi pentru Hidroelectrica, cea mai mare deţinere a FP. Celălalt coş de acţiuni care a terminat ziua de ieri în teritoriul pozitiv a fost BETPlus, cu o apreciere marginală de 0,05%. Totodată, indicele BETAeRO a înregistrat o depreciere de 0,6% în prima şedinţă a săptămânii.

Rulajul s-a ridicat la 49,9 milioane de lei, sub media zilnică din acest an, circa o cincime din valoarea tranzacţiilor fiind dată de schimburile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV). Titlurile instituţiei de credit din Cluj au scăzut cu 0,57%, la 2,635 lei.

Totodată, o contribuţie la rulaj de puţin peste 5,5 milioane de lei a fost a celor două tranzacţii "deal" cu titlurile Impact Developer & Contractor (IMP) şi SIF Transilvania (SIF3), cea din urmă fiind cea mai mare, de 4,32 milioane de lei. Piaţa produselor structurate a avut un aport de 2,5 milioane de lei la rulajul zilei de ieri.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Debut de săptămână cu evoluţii mixte pentru indicii locali. Variaţiile au fost cuprinse între -0,42% pentru BET-NG şi 0,36% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 10,08 milioane euro, sub media anului curent. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 9,88 milioane lei. Din indicele BET, trei emitenţi au înregistrat creşteri de peste un procent: TeraPlast (TRP) 3,77%, Fondul Proprietatea (FP) 1,45% şi OMV Petrom (SNP) 1,02%. La polul opus, notăm corectia acţiunilor Electrica (EL), care au scăzut cu 4,63% după publicarea rezultatelor financiare".

În topul lichidităţii din piaţa "regular", după acţiunile Banca Transilvania s-au situat astfel titurile Electrica ce au scăzut la preţul de 10,7 lei pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,5 milioane de lei.

Acţiunile FP au urcat până la preţul unitar de 1,824 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 4,51 milioane de lei.

Pe poziţia a patra a acestui clasament s-au situat titlurile Romgaz (SNG), al căror rulaj s-a ridicat la 2,15 milioane de lei, acţiunile producătorului de gaze încheind ziua la preţul unitar de 35,1 lei, în scădere cu 0,28%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni de la bursa noastră, a coborât cu 0,02%, la 1.131,00 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 0,18%, până la 2.526,90 puncte.

 Topul celor mai mari creşteri 

1. "Bittnet Systems" (BNET): +7,19%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +6,62%

3. "Biofarm" (BIO): +5,85%

4. "Alumil" (ALU): +5,84%

5. "BRK Financial Group" (BRK): +5,64%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Dafora" (DAFR): -6,90%

2. "Electrocontact" (ECT): -6,76%

3. "Condmag" (COMI): -5,56%

4. "Compa" (CMP): -5,48%

5. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -4,69%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb