BVB - venituri şi profit în scădere, în primele nouă luni ale anului

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie

BVB - venituri şi profit în scădere, în primele nouă luni ale anului

English Version

Anul trecut a avut loc oferta Hidroelectrica, ce a ridicat masiv indicatorii financiari ai operatorului pieţei noastre de capital

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei noastre de capital, a obţinut în primele nouă luni ale anului, un profit net consolidat de 10,4 milioane lei, cu 52% sub cu cel din perioada similară a anului trecut, în vreme ce veniturile operaţionale au fost de 57,3 milioane lei, în scădere cu 4%, conform raportului emitentului publicat, ieri, pe propriul site.

La nivel individual, profitul net al BVB a fost de aproape 11,1 milioane lei, cu 39% sub cel din intervalul ianuarie-septembrie 2023, în vreme ce veniturile operaţionale s-au depreciat cu 18%, până la 30 milioane lei. Potrivit raportului, declinul veniturilor a apărut pe fondul ofertei publice iniţiale a companiei Hidroelectrica, derulată în iulie 2023, care a generat venituri de 12,5 milioane lei, şi a veniturilor din tranzacţionare de aproximativ două milioane lei realizate în luna listării. În schimb, veniturile din tranzacţii în piaţa reglular cu acţiuni realizate în 2024 au crescut cu 23%, pe baza volumelor de tranzacţionare mai mari în prima parte a anului 2024, ca efect al creşterii lichidităţii în piaţă dar şi a unui număr mai mare de investitori, potrivit BVB.

Valoarea tuturor tranzacţiilor, inclusiv oferte, s-a ridicat la aproape 25,5 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de cea din primele nouă luni ale anului, din care valoarea tranzacţiilor cu acţiuni , unităţi şi drepturi a fost de 13,9 miliarde lei, cu 30% mai mică decât cea din intervalul ianuarie-septembrie 2023. Declinul masiv al schimburilor cu acţiuni a fost contrabalansat de tranzacţiile cu instrumente cu venit fix, a căror valoare s-a ridicat la 11,1 miliare lei, în creştere cu 70%, datorită mai multor emisiuni de titluri de stat Fidelis.

Cheltuielile operaţionale ale BVB în primele nouă luni ale anului au fost de 21,4 milioane lei, în creştere cu 15%, pe fondul inflaţiei care a generat creşteri ale cheltuielilor de personal, al preţurilor serviciilor şi imobilizarilor achiziţionate, necesare derulării în condiţii optime a activităţilor autorizate şi pentru promovarea pieţei de capital, conform raportării BVB.

În acest context, BVB a realizat un profit operaţional de 8,64 milioane lei, în primele trei trimestre ale anului, la care s-a adăugat un câştig din activităţi financiare de 3,91 milioane lei, cu 45% peste cel din acelaşi interval al anului 2023.

Veniturile segmentului post-tranzacţionare realizate de Depozitarul Central au crescut cu 18% până la valoarea de 27,5 milioane lei, în principal ca urmare a creşterii valorii portofoliilor administrate de agenţii custode, îndeosebi pe fondul listării Hidroeletrica, a creşterii tarifelor începând cu 1 februarie 2024, în special a tarifului de menţinere pentru emitenţi, precum şi ca urmare a efectuării unor operaţiuni de tip one off. Profitul net al Depozitarului Central s-a ridicat la aproape 8,2 milioane lei, în creştere cu 17% comparativ cu cel din primele nouă luni ale anului trecut.

CCP.RO Bucharest, entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală, este în curs de autorizare şi operaţionalizare, astfel încât nu a realizat venituri operaţionale în primele nouă luni ale anului. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 34%, până la valoarea de 7,24 milioane lei, influenţate de noi cheltuieli efectuate în procesul de autorizare şi implementare cu impact în cheltuielile de personal (creştere număr angajaţi) şi servicii terţi (servicii de gestionare a sistemului de compensare, audit model risc şi IT), precum si de alte cheltuieli operaţionale mai mari, pe fondul relocării sediului la nivel de Grup, cu impact în cheltuielile cu amortizarea imobilizărilor şi activelor cu drept de utilizare, potrivit BVB.

În primele nouă luni ale anului, CCP.RO Bucharest a înregistrat o pierdere netă de şase milioane lei. "Lansarea efectivă a operaţiunilor depinde de finalizarea procesului de autorizare de către ASF conform normelor EMIR", se arată în raport.

Pentru cel de-al treilea trimestru, profitul net al BVB s-a ridicat la 2,12 milioane lei, în scădere cu 83%, faţă de cel de-al treilea trimestru al anului trecut, când veniturile din listarea Hidroelectrica au fost reflectate în situaţiile financiare ale operatorului nostru de piaţă.

Din acţionariatul BVB fac parte foste SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj, Bursa Română de Mărfuri şi persoane fizice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb