BVB Vînzătorii au dominat piaţa

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 mai 2006

Şedinţa bursieră de ieri a fost marcată de o presiune puternică la vînzare, uneori cu accente de panică. După un debut al zilei marcat de o uşoară creştere în sectorul SIF-urilor, vînzătorii au intrat puternic în piaţă şi au determinat o reducere semnificativă a cotaţiilor. Cel mai mult a pierdut indicele BET-FI (-2,92%), în timp ce BET a scăzut cu -2,21%. Toate titlurile lis-tate la Bursa de Valori au pierdut ieri în medie -2,14%. Brokerii susţin că acest trend negativ este posibil să se menţină şi în zilele următoare, întrucît nu exis-tă semne concrete de stabilizare a pieţei sau de inversare a sensului în care evoluează principalele cotaţii.

Cel mai lichid emitent al şedinţei a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cu un volum de 8,6 milioane acţiuni tranzacţionate. Cursul acţiunilor RRC a pierdut ieri -3,75%, ultimul transfer fiind perfectat la preţul de 0,0770. De la începutul aces-tui an, acţiunile "Rompetrol" au dat dovadă de o volatilitate extrem de ridicată, evoluţia pe ansamblu fiind negativă. Cei care au cumpărat acţiuni RRC la începutul acestui an înregistrează în prezent o pierdere de 30% de pe urma acestui plasament. Cotaţiile titlurilor SIF au înregis-trat cele mai puternice deprecieri în şedinţa de ieri, după un debut înşelător la deschidere. Cel mai mult a scăzut cursul SIF2 "Moldova", cu o depreciere de 5,3% la 1,96 RON/acţiune. Analiştii "Prime Transaction" subliniază însă că faţă de maximele din acest an (care sînt şi maxime istorice) cel mai mult s-a îndepărtat SIF "Muntenia", cotaţia titlurilor SIF4 scăzînd cu -33%.

Acţiunile societăţilor din segmentul bancar au înregistrat la rîndul lor deprecieri de curs, ca urmare a modificărilor din portofoliul investitorilor străini. Cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" a pierdut 2,19%, în condiţiile unei valori totale a trans-ferurilor de 5,6 milioane RON (acţiunile TLV au fost cele mai tranzacţionate la prima categorie a Bursei). Analiştii subliniază că preţul unei acţiuni TLV a coborît sub pragul psihologic de 0,9 RON/acţiune, ultima tranzacţie fiind încheiată la un curs de 0,8950 RON/acţiune. Scăderea a fost mai accentuată în cazul acţiunilor "BRD - Groupé Société Générale", la jumătatea şedinţei ordinele de vînzare ducînd cotaţia pînă la 16,5 RON/titlu. Către finalul zilei, un pachet de 50.000 de acţiuni BRD a fost transferat pe piaţa Deal la preţul de 16,3 RON/acţiune. În piaţa principală, preţul acţiunilor BRD a fost, la închidere, de 16,6 RON/acţiune, înregistrînd o depreciere de 3,5% a cursului.

"Prodplast" Bucureşti

Cotaţia acţiunilor "Prodplast" a continuat să scadă şi în şedinţa bursieră de ieri, mai puternic în prima parte a zilei, pînă la un minim de 3,51 RON/titlu. Totuşi, în a doua parte a zilei, cumpărătorii şi-au făcut simţită prezenţa, ducînd cotaţia la 3,6 RON/acţiune, în scădere cu 5% comparativ cu finele săptămînii trecute.

"Impact" Bucureşti

Cel mai tranzacţionat titlu de la categoria a doua a pieţei a fost "Impact" Bucureşti cu un rulaj de 3,6 milioane RON. Către finalul zilei, un ordin de cumpărare de 3 milioane de titluri IMP a pătruns în piaţă, determinînd o apreciere a cotaţiei cu 1,6%. Brokerii consideră că posibilitatea majorării capitalului social al "Impact" stîrneşte interesul investitorilor, cursul evoluînd ieri contrar tendinţei dominante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb