BVB Volum de doar 34 de milioane de lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 martie 2018

Volum de doar 34 de milioane de lei

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut o evoluţie negativă, în penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, majoritatea cotaţiilor emitenţilor listaţi înregistrând scăderi.

Rulajul înregistrat a fost de 33,75 milioane de lei, sub cel din şedinţa anterioră, de aproape 64 de milioane de lei, în contextul în care valoarea tranzacţionată pe piaţa "deal", în şedinţa de ieri, a fost redusă.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Valoarea tranzacţionată în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost de circa şapte milioane de euro, sub valoarea medie a acestui an (n.r. de 12,35 milioane de euro), cei mai tranzacţionaţi emitenţi fiind OMV Petrom (SNP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

De asemenea, a avut loc şi o tranzacţie «deal» cu acţiunile BRD, la preţul unitar de 15,1 lei, fiind transferate peste 44.000 de titluri, însumând circa 665.700 de lei.

Toţi indicii bursei au suferit scăderi, în contextul în care, pe plan internaţional, pieţele au avut evoluţii preponderent pozitive.

De exemplu, indicele DAX, al pieţei germane a câştigat circa 200 de puncte. Şi bursele din Statele Unite au deschis şedinţa de tranzacţionare în creştere.

Cu toate acestea, piaţa noastră nu reacţionază la aprecierile burselor externe. Este posibil ca acest lucru să se perpetueze şi în următoarele două şedinţe de tranzacţionare, ţinând cont de faptul că multe burse internaţionale vor fi închise în această periodă, ca urmare a Paştelui Catolic."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, cu un rulaj de 8,45 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 0,317 lei/unitate, în scădere cu 0,47%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, preţul de închidere al emitentului fiind de 14,9 lei/acţiune, în depreciere cu 0,27%, în contextul unor transferuri de 7,37 milioane de lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 8,05 lei, cotaţia coborând cu 2,9%, pe fondul unui volum de 3,11 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 2,635 lei/acţiune, în creştere cu 0,19%, în contextul unui rulaj de 2,41 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii ale bursei cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,53%, iar indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,51%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a coborât cu 0,34%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a avut un recul de 0,56%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a coborât cu 0,54%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,49%

2. "Bermas" (BRM): +3,70%

3. "Altur" (ALT): +3,23%

4. "Dafora" (DAFR): +3,23%

5. "Prebet" (PREB): +3,21%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Amonil" (AMO): -10,00%

2. "Artego" (ARTE): -6,08%

3. "Aerostar" (ARS): -5,49%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): -5,17%

5. "Ropharma" (RPH): -4,62%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb