CA SĂ FACĂ FAŢĂ CRIZEI DIN GRECIA Eurobank şi Alpha Bank vor fuziona

F. A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2011

Eurobank şi Alpha Bank vor fuziona

EFG Eurobank Ergasias şi Alpha Bank, a doua, respectiv a treia bancă din Grecia, vor anunţa astăzi un acord de fuziune, pentru a face faţă mai uşor crizei severe a datoriilor de stat şi recesiunii, au declarat surse bancare, citate de Reuters şi preluate de Mediafax.

Eurobank deţine în România Banc­post, iar Alpha Bank este prezentă pe piaţa românească printr-o subsidiară cu acelaşi nume. Cele două grupuri elene deţin împreună peste 9% din activele sistemului bancar din ţara noastră.

Acordul ar crea cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est, după active, ajutând cele două companii să evite intrarea în mecanismul guvernamental de sprijin. În plus, mişcarea va crea agitaţie în sistemul bancar elen, fiind posibile alte tranzacţii în curând, consideră analiştii.

"Consiliile de administraţie ale celor două bănci vor semna luni (n.r. astăzi) dimineaţă acordul, iar anunţul şi conferinţa de presă vor avea loc în jurul prânzului", a declarat o sursă bancară oficială apropiată discuţiilor.

Acţiunile băncilor elene au căzut cu peste 55%, de la începutul anului, din cauza retrogradării ratingurilor, retragerilor de depozite şi deprecierii activelor de credit, în urma recesiunii din Grecia.

"Acordul reprezintă o fuziune amicală între Alpha Bank şi Eurobank, cu participarea semnificativă din partea Qatar Investment Authority", a afirmat o altă sursă din cadrul Alpha Bank.

Noul grup va avea active de 150 miliarde euro, 8 milioane de clienţi şi depozite de 80 miliarde euro, potrivit sursei citate.

Qatar Investment Authority, fondul suveran de investiţii din Qatar, este deja acţionar al Alpha şi va deveni un investitor important la noul grup, au mai spus sursele.

O altă sursă apropiată discuţiilor a declarat că Emiratul Arab a semnat încă de sâmbătă acordul.

Analiştii au salutat informaţiile, anticipând că fuziunea va ajuta cele două bănci să facă faţă mai uşor crizei.

Eurobank a picat testele de stres efectuate recent de autorităţile europene.

"Este o decizie strategică în direcţia corectă, care va proteja cele două bănci de riscurile ce urmează pentru sistemul bancar elen. Qatarul va injecta, probabil, bani în noua entitate, într-o perioadă în care băncile greceşti se confruntă cu o lipsă de lichiditate, pierderi din implicarea în acordul de intervenţie externă pentru statul elen şi din deprecierea activelor de credit. Cele două bănci ar putea evita, astfel, să solicite bani de la mecanismul de lichiditate", comentează un analist grec.

Investitorii au manifestat îngrijorări că provizioanele care trebuie constituite pentru swap-ul de obligaţiuni presupus de noul acord de sprijin pentru Grecia şi deprecierea activelor de credit ar putea forţa băncile elene să se recapitalizeze şi să apeleze la stat pentru ajutor.

Băncile ar risca restructurarea dacă ar apela la fondul de urgenţă de zece miliarde euro pus de statul elen la dispoziţia instituţiilor de credit cu probleme.

Alpha Bank are o capitalizare de piaţă de 1,068 miliarde euro, iar Eurobank de 1,017 miliarde euro. Acţiunile Eurobank s-au depreciat cu 51%, de la începutul anului, iar titlurile Alpha cu 50%.

Cea mai mare bancă elenă este National Bank of Greece, proprietarul Banca Românească, cu o capitalizare de 2,877 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb