CA SĂ RĂSPUNDĂ AMENINŢĂRILOR DE SPĂLARE A BANILOR ŞI DE FINANŢARE A TERORISMULUI CE propune consolidarea supravegherii instituţiilor financiare

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2018

CE propune consolidarea supravegherii instituţiilor financiare

Comisia Europeană a propus, ieri, consolidarea în continuare a supravegherii instituţiilor financiare ale UE, pentru a răspunde mai bine ameninţărilor legate de spălarea banilor şi de finanţare a terorismului, se arată într-un comunicat al executivului comunitar, preluat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg: "Cetăţenii europeni se aşteaptă ca Uniunea să îi protejeze. Astăzi, propunem măsuri care să ne permită să combatem spălarea banilor într-un mod mai eficace la nivel transfrontalier".

Deşi UE dispune de norme solide privind combaterea spălării banilor, cazurile recente legate de acest fenomen din unele bănci din UE au provocat îngrijorări privind faptul că supravegherea şi asigurarea respectării aces-tor norme nu sunt întotdeauna puse în aplicare în mod eficace în întreaga UE, se arată în comunicat.

Acest lucru creează nu numai riscuri pentru integritatea şi reputaţia sectorului financiar european, dar poate avea implicaţii şi asupra stabilităţii financiare a anumitor bănci. Prin urmare, în contextul eforturilor mai ample de finalizare a uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital, Comisia Europeană a propus modificarea Regulamentului de instituire a Autorităţii Bancare Europene (EBA) cu scopul de a consolida rolul instituţiei în supravegherea fenomenului de spălare a banilor în sectorul financiar.

Această modificare face parte dintr-o strategie generală de consolidare a cadrului UE de supraveghere a instituţiilor financiare dintr-o perspectivă prudenţială şi din perspectiva combaterii spălării banilor, pe care Comisia o prezintă într-o comunicare. Noile măsuri vor contribui la promovarea integrităţii sistemului financiar al UE, asigurând stabilitatea financiară şi protecţia împotriva criminalităţii financiare.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: "Uniunea bancară a Europei trebuie să fie construită pe baza celor mai înalte standarde de integritate. S-a întâmplat de prea multe ori să nu reuşim să asigurăm supravegherea combaterii spălării banilor în UE. Astăzi punem la dis-poziţia Autorităţii Bancare Europene mijloacele cu ajutorul cărora să se asigure că diferitele autorităţi de supraveghere cooperează şi fac schimb de informaţii privind combaterea spălării banilor şi că normele privind combaterea spălării banilor sunt puse în aplicare în mod eficient în toate ţările UE. EBA va avea, de asemenea, dreptul de a solicita investigarea presupuselor încălcări ale normelor şi va fi punctul de contact central al Europei pentru cooperarea cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte aspectele legate de combaterea spălării de bani în sectorul financiar".

Comisia a propus să se concentreze competenţele privind combaterea spălării banilor în raport cu sectorul financiar în cadrul Autorităţii Bancare Europene şi să se consolideze mandatul acesteia pentru a se asigura faptul că riscurile de spălare a banilor sunt supravegheate în mod eficace şi coerent de către toate autorităţile relevante şi că autorităţile competente cooperează şi fac schimb de informaţii.

Regulamentul modificat va asigura că încălcările normelor privind combaterea spălării banilor sunt investigate în mod consecvent. EBA va fi în măsură să solicite autorităţilor naţionale de supraveghere a combaterii spălării banilor să investigheze eventualele încălcări semnificative şi să le solicite să ia în considerare adoptarea unor măsuri specifice, cum ar fi aplicarea de sancţiuni. De asemenea, autorităţile naţionale de supraveghere a combaterii spălării banilor vor fi obligate să respecte normele UE şi să coopereze în mod corespunzător cu autorităţile de supraveghere prudenţială.

Competenţele existente ale Autorităţii Bancare Europene vor fi consolidate astfel încât aceasta să fie în măsură, în ultimă instanţă şi în cazul în care autorităţile naţionale nu acţionează, să adreseze decizii în mod direct operatorilor individuali din sectorul financiar.

Regulamentul modificat va îmbunătăţi calitatea supravegherii prin standarde comune, revizuiri periodice ale autorităţilor naţionale de supraveghere şi evaluări ale riscurilor, va permite colectarea de informaţii privind riscurile şi tendinţele în ceea ce priveşte combaterea spălării banilor şi va favoriza schimbul de astfel de informaţii între autorităţile naţionale de supraveghere (aşa-numitele hub-uri de date).

În plus, modificările vor facilita cooperarea cu ţările terţe în cazurile trans-frontaliere şi vor institui un nou comitet permanent care va reuni autorităţile naţionale de supraveghere a combaterii spălării banilor.

Comisia Europeană a prezentat, ieri, şi o strategie de îmbunătăţire a schimbului de informaţii şi a cooperării dintre autorităţile prudenţiale şi autorităţile de combatere a spălării banilor. Aceasta solicită autorităţilor europene de supraveghere, în special Autorităţii Bancare Europene, să adopte orientări care să ajute autorităţile de supraveghere prudenţială să integreze aspectele legate de combaterea spălării banilor în diversele lor instrumente şi să asigure convergenţa în materie de supraveghere.

De asemenea, Comisia invită Banca Centrală Europeană să încheie cu autorităţile de supraveghere a combaterii spălării banilor, până la 10 ianuarie 2019, un memorandum de înţelegere privind schimbul de informaţii, astfel cum este prevăzut în cea de a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb