CA SĂ-ŞI REDUCĂ DEPENDENŢA ENERGETICĂ DE RUSIA, Statele baltice şi Polonia vor construi o centrală nucleară până în 2015

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 februarie 2007

Statele baltice şi Polonia vor construi o centrală nucleară până în 2015

Costul total al proiectului se ridică la 6 miliarde de euro

Cele trei state baltice şi Polonia au căzut de acord, în principiu, să construias­că o centrală nucleară în Lituania până în 2015 pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia, au anunţat vineri liderii lituanieni. "Am ajuns la un acord între Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia pentru a ne asigura independenţa energetică prin construirea a mai mult de un reactor nuclear", a declarat preşedintele lituanian, Valdas Adamkus, citat de NewsIn. Primul ministru Gediminas Kirkilas a declarat separat că acordul final de construire a acestei centrale va fi semnat până la jumătatea anului 2008, reactoarele urmând să fie livrate la începutul anului 2009. "Lituania va deţine o participaţie de 34% din acest proiect, iar partenerilor noştri le-am oferit 22% fiecare", a declarat acesta.

Kirkilas a precizat că ar dori să atragă în acest proiect şi Suedia şi Cehia. Lituania se află deja în discuţii cu Banca Europeană de Investiţii precum şi cu o serie de bănci pentru finanţarea acestui proiect. Iniţial cele trei state baltice au anunţat că vor construi o centrală nucleară de 800-1000 de megawaţi, costurile ridicându-se la 2,5 - 4 miliarde euro. Momentan, capacitatea acestei centrale este estimată a atinge 3.200 megawaţi, ridicând costul total la 5-6 miliarde euro, a precizat Polonia, după ce a anunţat că se alătură acestui proiect.

Polonia a fost invitată să ia parte la acest proiect după ce Varşovia a căzut de acord să construiască un "pod electric" care ar uni panourile electrice ale celor două state, au precizat oficialii lituanieni. Această centrală urmează a fi construită lângă o altă centrală nucleară din estul Lituaniei, în Ignalina, care furnizează peste 70% din consumul de electricitate al acestui stat. Centrala din Ignalina, care utilizează reactoare sovietice de acelaşi tip ca cele prezente în centrala de la Cernobâl, va fi închisă în 2009 din cauza unor riscuri de securitate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb