CA UMARE A DEPRECIERII ACTIVELOR DIN ROMÂNIA Pierderi de 34 milioane euro la Plaza Centers

Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie 2013

Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio din Bucureşti, a raportat pentru anul trecut pierderi de 85,9 milioane de euro, în special din cauza reducerii cu 34,1 milioane de euro a valorii contabile a activelor deţinute în România, se arată în raportul financiar al companiei.

"Pierderea de 85,9 milioane de euro, faţă de un profit de 13,9 milioane de euro în 2011, este ca urmare a scăderii valorii contabile a proprietăţilor cu 79 milioane de euro, din care 59% reprezintă cele din Ungaria şi România (...) În cursul anului 2012, valoarea contabilă a activelor din România a fost redusă cu 34,1 milioane de euro. Cu o creştere de 1,8% a PIB-ului în Europa Centrală şi de Est, 2012 a fost plin de provocări pentru unele economii, în particular pentru Ungaria şi România (PIB-ul Ungariei a scăzut cu 1% şi România a înregistrat o creştere anemică de 0,9%), ceea ce s-a reflectat în scăderea valorii contabile a activelor din aceste ţări", se menţionează în raportul Plaza Centers, citat de Mediafax.

Compania deţine terenuri în Iaşi, Miercurea Ciuc, Timişoara, Hunedoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Slatina, unde a anunţat în urmă cu mai mulţi ani că vrea să construiască centre comerciale.

Începerea proiectelor a fost amânată, însă, din cauza crizei financiare, care a afectat mai ales piaţa de retail din oraşele secundare. În raport se menţionează că fazele de fezabilitate şi planificare ale proiectelor din Româ­nia continuă, iar construcţia este programată să înceapă în 2014-2015, cu finalizare în 2015-2016.

Valoarea de piaţă a activelor (terenuri şi construcţii) deţinute de companie pe piaţa românească, inclusiv Casa Radio şi o clădire de birouri din Bucureşti, a scăzut, anul trecut, cu 7,2 milioane de euro, de la 228,3 milioane de euro la 221,1 milioane de euro. Valoarea la finalizare a proiectelor a fost stabilită la sfârşitul anului trecut la 528,5 milioa­ne de euro, în scădere uşoară faţă de 529 milioane de euro, în decembrie 2011.

Investitorul israelian deţine 75% din capitalul firmei Dâmboviţa Center, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, iar statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, diferenţa fiind administrată de grupul turc Kucuk.

Valoarea de piaţă a terenului şi construcţiilor aferente proiectului Casa Radio Plaza (Dâmboviţa Center) a scăzut, anul trecut, de la 170,3 milioane euro, la finele lui 2011, la 168 milioane euro, iar valoarea complexului după finalizare a fost menţinută la 330 milioane de euro. Evaluarea tuturor activelor a fost realizată de Jones Lang LaSalle.

În raport se menţionează că a fost obţinută autorizaţia Comisiei Tehnice de Urbanism a Bucureştiului, astfel că finalizarea primei faze a proiectului este anticipată pentru 2014.

Plaza Centers a plătit, în 2006, suma de 40 milioane de dolari (circa 30 milioane de euro) pentru preluarea a 75% din acţiunile Casa Radio Plaza.

Plaza Centers, alături de companiile Elcint şi Insightec, face parte din grupul israelian Elbit Medical Imaging, listat la bursa americană Nasdaq, acţionarul majoritar al companiei fiind Europe Israel Ltd.

Plaza Centers deţine active în România, Ungaria, Polonia, Cehia, Letonia, Grecia, India, Bulgaria şi Serbia. Valoarea totală a activelor Plaza Centers s-a redus, în 2012, de la 1,3 miliarde euro la 958 milioane de euro, ca urmare a vânzării portofoliului deţinut de companie în Statele Unite ale Americii. Compania a înregistrat, anul trecut, venituri de 41,5 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb