CAB: SIF 1 şi SIF 4 nu acţionează concertat la BVB

Gheorghe Iorgoveanu
Piaţa de Capital / 4 aprilie 2024

CAB: SIF 1 şi SIF 4 nu acţionează concertat la BVB

Curtea de apel Bucureşti a decis în 29 martie 2024 că SIF Banat-Crişana SA (SIF 1) şi SIF Muntenia SA (SIF 4) nu acţionează concertat cu privire la emitentul Bursa de Valori Bucureşti. Nu ştim care au fost motivele pentru care magistraţii au ajuns la această decizie, pentru că sentinţa se află în perioada - 15 zile de la comunicare - în care poate fi atacată cu recurs de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, dar prin anularea deciziei nr. 199/1.03.2023 a ASF, precum şi prin anularea documentaţiei care a stat la baza acestei decizii, respectiv raportul de control permanent nr. 2298/21.02.2022 şi anularea notei privind aprobarea sancţionării reclamantului nr. R/P-ST/218/24.02.2023, din hotărârea instanţei reiese clar informaţia din prima frază a acestui articol.

Amintim că prin decizia 199/2023, semnată de fostul preşedinte al ASF, controversatul Nicu Marcu, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 10.000 lei Bogdan-Alexandru Drăgoi, în calitate de Preşedinte/Director General al SIF Banat-Crişana SA, acţionar al societăţii Bursa de Valori Bucureşti SA.

În emiterea deciziei, ASF a reţinut următoarele:

"(...) întrucât SIF Muntenia S.A. este administrată de SAI Muntenia Invest S.A., iar SAI Muntenia Invest S.A. este deţinută în proporţie de 99,98% de SIF Banat-Crişana S.A. Arad, aceasta din urmă este prezumată că acţionează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în legătură cu emitentul Bursa de Valori Bucureşti S.A.,

- ca urmare a tranzacţiei din data de 12.03.2020 prin care SIF Banat-Crişana S.A. a achiziţionat 115.414 acţiuni emise de Bursa de Valori Bucureşti S.A., reprezentând 1,43% din capitalul social, SIF Banat-Crişana S.A. împreună cu SIF Muntenia S.A. au depăşit pragul de 5% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului,

- anterior tranzacţiei din data de 05.01.2022, SIF Banat-Crişana S.A. împreună cu SIF Muntenia S.A. deţineau 9,11% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori Bucureşti S.A.,

- potrivit raportării de deţineri 5%, înregistrate la A.S.F. cu nr. RG/3180/01.02.2022 şi publicate pe website-ul BVB în data de 02.02.2022, urmare tranzacţiei din data de 05.01.2022 cu acţiuni emise de Bursa de Valori Bucureşti S.A., SIF Banat-Crişana S.A. a depăşit singură pragul de 5% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului, iar împreună cu SIF Muntenia S.A., persoana cu care este prezumată că acţionează în mod concertat în legătură cu emitentul Bursa de Valori Bucureşti S.A., deţine un număr total de 763.302 acţiuni emise de Bursa de Valori Bucureşti S.A., reprezentând un procent de 9,50% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului,

- SIF Banat-Crişana S.A. nu a respectat dispoziţiile art. 71 alin. (1) şi ale art. 74 alin. (2) din Legea nr. 24/2017(fostele articole 69 şi 72) şi nu a notificat emitentul la momentul atingerii/depăşirii împreună cu SIF Muntenia S.A. a pragului de 5% din drepturile de vot asupra Bursa de Valori Bucureşti S.A., în condiţiile în care deţinerea SIF Muntenia S.A. era anterioară anului 2020, an când SIF Banat-Crişana S.A. a început să achiziţioneze acţiuni emise de Bursa de Valori Bucureşti S.A.".

În decizia ASF se menţionează că SIF Banat-Crişana a formulat obiecţiuni, susţinând că nu a acţionat concertat cu SIF Muntenia, dar Autoritatea a arătat că "simpla raportare numai la texte din reguli şi proceduri, sau la exemplificări din politici sau elemente de conduită, nu este suficientă pentru a demonstra că cei doi acţionari, SIF Banat-Crişana S.A. şi SIF Muntenia S.A., nu acţionează în mod concertat în legătură cu emitentul Bursa de Valori Bucureşti S.A." şi "prin urmare, obiecţiunile formulate nu sunt de natură a modifica concluziile finale (menţionate în Raportul de control permanent) şi nu pot fi primite, întrucât societatea avea obligaţia să facă aplicarea în mod corespunzător a prevederilor legale".

Decizia de mai sus - singura concertare pe care Nicu Marcu a constatat-o în mandatul său la şefia ASF - a fost desfiinţată de Curtea de Apel Bucureşti, ceea ce ridică mari de semne de întrebare cu privire la motivul pentru care fostul şef al Autorităţii a emis o astfel de decizie.

Aşteptăm să vedem reacţia ASF - dacă va înainta sau nu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, pentru a încerca să răspundem la semnele de întrebare cu privire la decizia luată de Nicu Marcu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Corect, sif1, sif4 si sif5 actioneaza concertat! Asa da!

    1. Foarte corect.

      Dar sa u uitam si fondurile(Swiss,Certinvest,SAI Broker, FIA Romania Strategy Fund AA/Vaduz, Opus-ch artered Issuances SA/AA, pe care le-au alimentat tot ele cu bani pentru a cumpara actiuni la Sif 1, Sif 4 si Sif 5. 

      Cel mai bine se vede in 2020 cum au cerut toate in cor acelasi lucru in AGA de la Sif 5 sa inlature vechea conducere de la Sif 5. 

      Iar ulterior banii din Sif 5 sau dus pe actiuni cumparate la Sif 1 de la fondurile lui Swiss elvetianul si asa Sif 5 detine acum peste 15% din Sif 1. 

      AGA SIF Banat-Crişana 27 aprilie 2020 şi un păienjeniş de vehicule investiţionale. 

      De pildă, FIA Romania Strategy Fund AA/Vaduz, administrat de Accuro Fund Solutions AG, Liechtenstein (deţinere SIF1 - 50,88%, SIF4 - 49,12%), avea 4,11% din capitalul SIF Banat- Crişana şi 5% din capitalul SIF Muntenia. 

      În plus, la data de 14 aprilie 2020, fondul înregistrat în Vaduz, deţinea 3,62% din capitalul SIF Oltenia. 

      Opus-ch artered Issuances SA/AA, emitent înregistrat în Luxemburg, ca societate de securitizare nereglementată, de la care SIF Muntenia a achiziţionat în 2016 un număr de 1.140 obligaţiuni (ce urmăresc evoluţia preţului unui coş de acţiuni SIF Moldova - în proporţie de 9,17% şi SIF Oltenia - în proporţie de 90,83%) şi în 2017 un număr de 501 titluri obligatare (ce urmăresc evoluţia unui coş de acţiuni format din SIF Banat-Crişana - 52% şi SIF Moldova - 48%) avea la finele anului trecut 4,99% din SIF Banat-Crişana, dar şi 5,05% din SIF Moldova, iar la 14 aprilie vehiculul investiţional deţinea 4,21% din SIF Oltenia. 

      FII Active Plus (97,22% - deţinere SIF 1&4), fond de investiţii administrat de SAI Swiss Capital Asset Management avea 2,81% din SIF Banat- Crişana şi 4,73% din SIF Muntenia. 

      De asemenea mai deţinea 3,56% din SIF Moldova, iar la data de 14 aprile avea 4,83% din SIF Oltenia. 

      Dacă în instanta nu a rezistat nici măcar concertarea SIf1-Sif4, cum ar putea fi susținute astfel de aberații?

      Nu sunt aberatii, iar la noi instanta nu este instanta, ci calicatura.

    daca ar da verdict favorabil ar recunoaste ca problema e de mai sus… la “supravegetorul” nefinanciar… scz financiar… scz speculativ capital monopolizat… scz pro devalizari..scz pro inselati si tainuiri… scz pot mite… ?! …oare??… sa se inchida ochii pentru inchisoare?!

    pamflet… 

    cu totul in pamflet… 

    s c c r e t  

    Investitorii de la bursă și fondurile de pensii acționează concertat când nu cumpără acțiuni la Sif 1,4 sau la BVB?

    ASFn-ar trebui să se autosesizeze și să-i oblige să cumpere? Ca în comunism, vrei să cumperi SNP, ia matale și niște Sif 1,vrei TLV nu poți dacă nu cumperi Sif 4 ! 

    NN Pensi, BT, sai-urile bt-ului, ever, transi - peste 34%, actioneaza concertat sau nu la alegerile bvb?

    1. nu. Ciorcila e singur cind ia o decizie. nu-i intreaba si nu le cere ajutorul la cei mentionati. a, ca decide si pentru ei, asta e comunicarea la subordonati, nu concertare

      si o da cu manta, ca nu e idiot sa-i sune pe fiecare in parte

      V-ati mira cum decurge comunicarea si ce dovezi au ramas... de aia am si plecat multi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb