Câciu: "Putere de cumpărare în creştere faţă de anul trecut!"

A.D
Politică / 7 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire per gospodărie la finalul trimestrului II 2024 s-a majorat cu 37%, adică 1.290 lei, faţă de 941 lei cât era în trimestrul II al anului trecut, a anunţat astăzi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, potrivit news.ro.

"Putere de cumpărare în creştere faţă de anul trecut! Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire per gospodărie la finalul trimestrului II 2024 a crescut cu 37%, respectiv la 1.290 lei, faţă de 941 lei cât era în trimestrul II 2023. Venitul mediu lunar disponibil pentru economisire pe persoană a crescut cu 36%, respectiv la 514 lei de la 378 lei. Din analiza datelor privind veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, date care iau în calcul toate gospodăriile din România, rezultă o creştere substanţială a venitului disponibil pentru economisire sau pentru alte activităţi decât cele uzuale", a precizat Adrian Câciu.

Potrivit datelor publicate azi de Institutul Naţional de Statistică, veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul II 2024, în termeni nominali, de 8.210 lei per gospodărie, adică 3.274 lei pe o persoană, în creştere cu 2% faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, veniturile totale medii lunare per gospodărie au crescut cu 18,8%, iar cele pe o persoană cu 18,2%.

Salariile brute şi alte drepturi salariale au fost de 5.567 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale de 1.563 lei lunar pe o gospodărie (19% în trimestrul II 2024, respectiv, 19,3% în trimestrul I 2024 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (7% în trimestrul II 2024, respectiv, 7,2% în trimestrul I 2024), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiari de prestaţii sociale (1,7% în trimestrul II 2024, respectiv, 1,3% în trimestrul I 2024) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5,3% în trimestrul II 2024, respectiv, 5,9% în trimestrul I 2024).

Pe de altă parte, cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul II 2024, de 6.920 lei pe o gospodărie (2.760 lei pe o persoană) şi au reprezentat 84,3% din veniturile totale, în creştere cu 77 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul I 2024. Comparativ cu trimestrul II al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,9%, iar cele pe o persoană cu 15,4%.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de 4.142 lei lunar pe o gospodărie (59,8%) şi plata taxelor şi impozitelor sau a altor cotizaţii către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, de 2308 lei pe o gospodărie (33,4%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 162 lei pe o gospodărie (2,3%), informează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. festivalul minciunilor guvernantilor Romaniei.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    A crescut la ei, la cei care ne iau si pielea de pe noi. La Videanu care sparge 1 milion de euro pe zi. La privigeliatii sistemului, la toata clasa politica. Maine ne vor jupui de tot. RCA mai mare ca in Germania, pretul la benzina si motorina mai mari ca in Austria, in general la toate prdusele avem preturi mai mari ca in Germania la salarii de mizerie.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb