Negocierile pentru cele mai importante posturi în stat sunt aproape de finalizare, noua majoritate parlamentară fiind şi ea configurată în linii mari. Tratativele din cadrul Parlamentului dintre grupul PNL şi senatorii şi deputaţii din PSD dispuşi să "întoarcă armele" sunt pe ultima sută de metri. Chiar dacă în mod oficial nimeni nu vorbeşte de vreo funcţie, potrivit unor surse din cadrul PNL lucrurile au fost deja tranşate: Cătălin Predoiu va fi premier, Mircea Geoană vicepremier şi ministru de externe, Vasile Blaga preşedintele Senatului iar Alina Gorghiu va conduce Camera Deputaţilor.
De altfel, o parte din acest plan a fost dezvăluită recent de actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea: "Trebuie să ne uităm un pic la politică şi să vedem care sunt chestiunile: Cătălin Predoiu conduce o echipă de Guvern din umbră, ţinta e de a ajunge la guvernare, domnul Blaga doreşte să fie preşedintele Senatului, nu e prima dată, doamna Gorghiu doreşte să fie preşedintele Camerei Deputaţilor. E o chestiune foarte simplă. Nu trebuie să ne supărăm, trebuie să ne bucurăm. Intrăm şi noi într-un joc politic normal în care Opoziţia are câte un om pe care îl pregăteşte pentru fiecare funcţie importantă în stat". Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu se cramponează de funcţie şi că aşteaptă să vadă cum se vor finaliza demersurile celor din opoziţie: "Poziţia pe care o ocup este rezultatul unui vot al actualei majorităţi parlamentare. Dacă se va schimba majoritatea parlamentară, atunci sigur se poate pune problema alegerii unui nou preşedinte al Senatului, unui alt preşedinte al Senatului. Eu nu mă cramponez de această funcţie. Dar atâta vreme cât am avut un vot din partea colegilor mei, ocup această poziţie, care este una de reprezentare a Senatului şi nimic mai mult. Ce se întâmplă acum seamănă puţin cu povestea cu steagurile relatată de Ghiţă Pristanda în piesa lui Caragiale. În fiecare săptămână mai sunt racolaţi câţiva senatori, aşa încât probabil că într-o zi o să ne trezim că grupul este mai mare decât numărul senatorilor aleşi în Senat".
Mult mai dure au fost discuţiile legate de funcţia pe care ar urma să o primească Mircea Geoană. Chiar dacă încă nu e clar pe câţi senatori şi deputaţi se bazează proiectul lansat de cuplul Geoană - Vanghelie, fostul preşedinte al PSD este conştient că fără ajutorul său nicio moţiune de cenzură nu va trece şi nici şefii de la cele două Camere nu vor fi schimbaţi, tocmai de aceea şi pretenţiile sale au fost pe măsură. Săptămâna trecută Mircea Geoană a discutat despre intrarea la guvernare: "Am fost preşedintele Senatului, cred că am făcut o treabă decentă, mă concentrez pe această nouă construcţie politică şi pe un proiect de ţară şi pentru un proiect guvernamental pentru anii care vin. Este prematur să discutăm despre funcţii. Nu am discutat nici măcar despre funcţii şi cine va ocupa poziţiile de la Camera Deputaţilor sau Senat. Nu am intrat în această etapă. Persoanele fizice sunt mai puţin importante şi ele trebuie, inclusiv eu, să fim mult mai decente în a exprima ambiţii personale. Ambiţia mea nu este una personală, nu am nimic de demonstrat. Practic, am câştigat preşedinţia României, am slujit statul român în atât de multe ipostaze, deci ambiţia mea este legată de proiectul de ţară. Rolul pe care eu şi colegii mei îl vom juca îl vom defini în momentul în care proiectul de ţară este definit. În mod natural, noului PNL îi revin funcţiile din Parlament pentru că sunt grupul politic cel mai mare ".
Primul pas pe drumul schimbărilor va fi făcut la Senat. Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat că liberalii au început strângerea de semnături în rândul senatorilor pentru proiectul de hotărâre care vizează revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului.
1. infect
(mesaj trimis de eu în data de 18.02.2015, 07:07)
In tara asta noi cei care votam contam vreun pic?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2015, 07:31)
Nu draguta, ce intrebari sunt astea?!
1.2. facem si noi ce putem ! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de ion în data de 18.02.2015, 09:10)
da domnule ,contam enorm :ii mai rotim din cand in cand,si se baga ei in puscarie cum nici noua nu near trece prin cap!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Marean în data de 18.02.2015, 10:59)
dar primarul care este,
ce ciolan primeste>
3. Omuletu' asta-i normal?
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 18.02.2015, 19:59)
"Practic, am câştigat preşedinţia României". Poate teoretic, conform teoriei chibritului.
Ce gioarsa de om! Sa dea cu atita prostie de animal inconstient in partidul care l-a aburcat intr-o pozitie cu cel putin 50 de niveluri peste nivelul meritat! O eventuala reusita va face din el o pesonalitate ramasa in istorie intr-un loc sub nivelul atins de Motoc.
Mai taci din gura, mai prostule! Tu inca nu te-ai lamurit ca romanii in 2009 dintre un prost si un bagabond, au ales bagabontul?
3.1. Cine-i prostul? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Corector în data de 19.02.2015, 12:17)
Esti pribeag/pe langa; Geoana s-a referit la faptul ca ACL (nu el) a castigat presedintia.
Capisci?
3.2. Dezidenta lui a avut loc dupa victoria ACL (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 19.02.2015, 18:36)
Se refera la minunile lui de vitejie, nu la ACL: "am câştigat preşedinţia României, am slujit statul român în atât de multe ipostaze...".