Camera Deputaţilor a luat act, în plenul de marţi, de demisiile din funcţie a mai multor deputaţi. De la PSD este vorba despre Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Daniel Suciu şi Nicuşor Halici iar de la USR sunt mai mulţi parlamentari, printre care fiind şi liderul partidului Dan Barna. Aceştia anunţaseră în luna noiembrie că demisionează din Parlament, în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensii speciale, potrivit News.
"La cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor au depus demisii din calitatea de deputat, începând cu data de 18 decembrie 2020, următorii deputaţi: Dan Barna, Tudor Benga, Emanuel Ungureanu, Cristina Prună, Bogdan Rodeanu, Iulian Bulai, Cristina Iurişniţi, Silviu Dehelean, Ion Stelian, Mihai Botez, Silviu Nicolae Cernat, Cristian Seidler, Ciprian Necula, Ionuţ Moşteanu, Cosette Chichirău, Rareş Tudor Pop, Emanuel Duruş, Claudiu Năsui, Alexandru Ciurea, Dan Mihai Fărăilă, Cătălin Drulă, Marius Bodea. Au depus demisii din calitatea de deputat, începând cu 19 decembrie, următorii deputaţi: Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Vasile Daniel Suciu, Nicuşor Halici. Întreb dacă cineva îşi retrage demisia, vă rog să anunţaţi de la microfonul plenului Parlamentului sau de acasă. Stăruiţi în demisii, înţeleg. În conformitate cu prevederile corespunzătoare ale articolului 7 din statut şi ale dispoziţiilor regulamentare, luăm act de încetarea acestor mandate", a afirmat de la tribuna plenului vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a intervenit în plen şi a spus că în cazul în care va fi luat act de aceste demisii, aceşti deputaţi nu mai pot vota în plenul de marţi al Camerei.
"După regulament, în măsura în care luaţi act astăzi de aceste demisii, aceşti colegi ai noştri nu mai pot vota astăzi. Aceasta este realitatea", a declarat Andronache.
"Da, aşa este, dar trebuie să luăm act. Aşa aţi cerut. Este ultima şedinţă a plenului", a replicat Carmen Mihălcescu.
La rândul său, deputatul USR Cătălin Drulă a precizat că nu este astfel, pentru că procedura este în două părţi, iar în plenul de marţi este doar costatată intenţia de a demisiona din funcţie a acestor deputaţi.
"Nu, este o procedură în două părţi. Prima este confirmarea intenţiei şi aceasta prin listarea numelor acum se constată. Niciunul dintre deputaţi, după veţi vedea, nu îşi retrage acea cerere. Data menţionată pentru demisie este data de 18 decembrie. Da, într-adevăr, după data de 18 decembrie nu ne putem exercita mandatul. Deci data de încheiere este data de 18 decembrie", a explicat Drulă.
Pe 23 noiembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu benefica de pensie specială. Liderul PSD a precizat că Guvernul condus atunci de fostul premier Ludovic Orban a ratat în acest an ocazia să emită o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, lucru care ar fi făcut să fie economisite câteva miliarde de lei, banii ce ar fi putut fi folosiţi în lupta cu pandemia de coronavirus sau pentru a pregăti şcolile astfel încât să elevii să poată continua procesul educaţional.
Pe 24 noiembrie, preşedintele USR Dan Barna,a anunţat că toţi parlamentarii formaţiunii politice pe care o conduce vor demisiona din funcţie pentru a nu beneficia de pensii speciale. El a precizat că o condiţie pentru participarea la viitoarea guvernare o reprezintă abrogarea prevederilor privind pensiile speciale.
"Am decis să ne asumăm că nu doar că nu vom beneficia niciunul dintre noi de pensii speciale din această legislatură, dar în egală măsură este un obiectiv şi o condiţie pentru următoarea guvernare şi pentru următoarea participare a USR-PLUS la guvernare abrogarea prevederilor privind pensiile speciale", a spus Barna.