Camera Deputaţilor nu a dispus anchetă în falimentul BIR

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 17 octombrie 2005

Solicitarea trimisă preşedintelui Senatului de către parlamentarii Rodica Stănoiu (PSD) şi Ion Basgan (PNL) din cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, în vederea aprobării raportului privind falimentul Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) se întemeiază pe un document cu probleme. Documentul a fost întocmit în legislatura 2000-2004, este neaprobat şi a fost însoţit de un proiect de hotărîre care nu poartă semnătura preşedinţilor celor două camere de la vremea respectivă.

Avocatul Arin Octav Stănes-cu, unul dintre cei incriminaţi în raport, ne-a prezentat un răspuns oficial al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, datat 19 septembrie 2003, în care acesta din urmă declara că nici plenul Camerei Deputaţilor şi nici Biroul Permanent nu au dispus efectuarea unei anchete cu privire la falimentul BIR şi, în consecinţă, nu există un raport oficial, semnat, care să fie prezentat regulamentar. Valer Dorneanu arată că lucrarea a fost întocmită din iniţiativa lui Radu Ciuceanu, deputat PRM şi preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor în legislatura 2000-2004, fără să reprezinte poziţia oficială a Camerei, deşi poartă sigla acesteia. Aşadar, documentul anexat cererii senatorilor Stănoiu şi Basgan, care se vrea un raport comun al celor două camere, a fost întocmit în baza "raportului Ciuceanu" însoţit de un proiect de hotărîre al legislativului din 2004 nesemnat.

În ceea ce o priveşte, Rodica Stănoiu, preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat, nu are habar de raportul comun al celor două camere parlamentare privind falimentul şi lichidarea BIR, deşi şi-a pus semnătura pe solicitarea de aprobare a acestuia. Domnia sa ne-a declarat că doar a fost sesizată cu privire la acest raport, mai precis în legătură cu faptul că nu au continuat discuţiile pe marginea sa.

Din raportul menţionat rezultă "cu certitudine" că un grup de interese constituit din mai multe persoane, printre care avocaţi şi membri din conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) au reuşit "să-şi acopere activitatea de premeditare a falimentului şi de lichidare printr-un adevărat jaf, al băncii amintite". Raportul îi nominalizează pe avocaţii Arin Stănescu, Călin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias, respectiv pe reprezentanţii BNR Emil Iota Ghizari şi Mihai Bogza. Documentul arată că aceştia au beneficiat de complicitatea unor magistraţi de la diferite instanţe.

Senatorul PNL Ion Basgan ne-a spus, însă, că membrii comisiei de abuzuri au respectat regulamentul, dar nu au intrat pe fondul problemei, iar sesizarea a fost făcută "în baza hotărîrii din vechea legislatură".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb