CAMERĂ/COMISIA DE BUGET:  Majorarea impozitului pe clădiri, amânată pentru 1 ianuarie 2025

G.D.
Politică / 15 noiembrie 2022

Majorarea impozitului pe clădiri, amânată pentru 1 ianuarie 2025

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, ca noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri, pe baza grilei notariale, prevăzut în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, să fie aplicat de la 1 ianuarie 2025, eliminând prevederile introduse în Senat care presupuneau majorarea cu 50% a impozitelor locale, informează Agerpres.

Ordonanţa 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, adoptată anterior de Senat, a primit astăzi raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de buget a Camerei, înregistrându-se 20 voturi pentru şi 5 împotrivă.

La propunerea PSD şi PNL, membrii comisiei au eliminat toate textele adoptate anterior de Senat de majorare cu 50% a impozitelor locale, rămânând forma iniţială a Ordonanţei care prevede că impozitul locuinţelor se calculează pe baza valorii acestora din grila notarială.

În plus, deputaţii din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia aceste prevederi referitoare la impozitele pe clădiri să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, în loc de 2023.

Totodată, comisia a decis şi ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare cum este prevăzut în Ordonanţă, amendamentul de eliminare a acestei prevederi, aparţinând mai multor deputaţi PNL, printre care Raluca Turcan, Robert Sighiartău, precum a unor deputaţi USR, fiind respins de comisie.

Comisia de buget a mai stabilit, prin adoptarea unui amendament al deputatului liberal Bogdan Huţucă, ca în 2023 consultanţii fiscali să beneficieze de regimul microîntreprinderilor.

O altă modificare a Ordonanţei aprobată de comisia de buget se referă la schimbarea taxării jocurilor de noroc.

Potrivit modificărilor adoptate la articolul 110 din Codul Fiscal, "impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei".

Nu sunt impozabile "veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 1.000 lei, inclusiv realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit".

"Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obţinut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depăşeşte plafonul neimpozabil de 1.000 lei, inclusiv impozitarea se efectuează distinct faţă de veniturile obţinute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc", au mai stabilit deputaţii din comisie.

Comisia a aprobat şi un alt amendament care prevede că "în cazul dividendelor distribuite în baza situaţiei financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2022, aprobate potrivit legii".

Senatul a adoptat în 12 octombrie, în calitate de primă Cameră sesizată, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, modificând prevederile privind calculul impozitului pe clădiri astfel încât grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%.

Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. normal!!!

    ma bucur. 

    inseamna ca = bula imobiliara continua! 

    PS: va crapa creditul de durere si cetatenii de “fomita” 

    s c cret 

    Totodată, comisia a decis şi ca suprataxarea contractelor de muncă part-time să rămână în continuare cum este prevăzut în Ordonanţă, amendamentul de eliminare a acestei prevederi, aparţinând mai multor deputaţi PNL, printre care Raluca Turcan, Robert Sighiartău, precum a unor deputaţi USR, fiind respins de comisie.

    asta se va modifica doar in intrarea in depresie economica! 

    in expansiune govul nu e prost!! taxeaza de rupe!!! 

    sa vedem cand incep sa cada pe capete oameni in saracie si somaj!!! 

    sa vedem cum vor daca vor continua calarirea firmelor mici (angajatorii cu cota cea mai mare in piata) 

    s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb