CAMPANIA ARESTĂRILOR DE TOAMNĂ-IARNĂ Aglomeraţie de femei în arestul Poliţiei Capitalei

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii / 9 ianuarie 2015

Alina Bica, fosta şefă DIICOT, a fost arestată preventiv în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, pentru supravaluarea unui teren de către o comisie de la ANRP.

Alina Bica, fosta şefă DIICOT, a fost arestată preventiv în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, pentru supravaluarea unui teren de către o comisie de la ANRP.

În total, mai sunt 47 de locuri libere în arest

"Campania de toamnă-iarnă" a reţinerilor şi arestărilor, condusă în special de DNA, a supraaglomerat arestul Capitalei, dat fiind numărul mare de persoane ridicate de procurori şi poliţişti, mai ales în Bucureşti.

Doar 47 de locuri mai erau libere, la începutul acestei luni, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 din Bucureşti, iar numărul femeilor încarcerate depăşea capacitatea amenajată pentru ele, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), la solicitarea ziarului BURSA.

Arestul are o capacitate totală de 166 de locuri, dintre care 44 sunt amenajate pentru femeile private de libertate. La 7 ianuarie, numărul acestora din Arestul Capitalei se ridica la 49, iar cel al bărbaţilor, la 70. Reprezentanţii IGPR ne-au explicat că, în astfel de situaţii, femeile pot fi încarcerate în celule amenajate pentru bărbaţi, cu condiţia ca aceste spaţii să fie libere.

Suprafaţa totală a spaţiilor de detenţie este de 356,28 mp. Aceasta înseamnă că o persoană beneficiază, în medie, de 2,14 metri pătraţi de celulă în arestul Poliţiei Capitalei. Într-o astfel de încăpere, pot fi cazate de la 3 până la 7 persoane, suprafaţa variind între 9 şi 14,57 mp.

În cazul aglomerării generale a Arestului nr. 1, şeful Serviciului de Reţinere şi Arestare Preventivă din Poliţia Municipiului Bucureşti poate decide transferul persoanelor private de libertate la celelalte centre din Capitală sau, după caz, arestaţii pot fi transferaţi la penitenciar ori la alte centre de reţinere din apropierea oraşului.

Din păcate, IGPR nu ne-a furnizat şi numele celor reţinuţi şi arestaţi sau, cel puţin, dosarele în care aceştia sunt cercetaţi. Poliţia a precizat că "prelucrează datele cu caracter personal în conformitate cu legea 677 din 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date".

Poliţiştii au invocat articolului 12, litera d din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Astfel, "se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor (...) informaţiile cu privire la datele personale", precizează actul normativ.

Condiţiile din arest

Celula este încălzită permanent, prin centrală proprie, şi are televizor conectat la reţeaua de cablu, precum şi grup sanitar, chiuvetă, duş cu apă caldă, masă şi scaune.

Conform legii, arestaţii din Capitală beneficiază de dreptul la vizite, la corespondenţă şi la convorbiri telefonice, urmând să poată avea şi acces la Internet, după dotarea centrului cu aparatura necesară. Art. 110 din Legea nr. 254/2013, alin. (2) prevede că "dreptul persoanei arestate preventiv în cursul urmăririi penale de a primi vizite şi de a comunica cu mass-media poate fi realizat numai cu acordul procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală".

O persoană încarcerată are dreptul la patru vizite pe lună (una singură pe zi), fiecare dintre acestea putând dura între 30 de minute şi 2 ore. Maximum patru indivizi pot fi admişi la o vizită. Minorilor li se poate acorda acest drept preţ de 1-3 ore, ei şi gravidele beneficiind de 8 vizite pe lună. Străinii sau apatrizii aflaţi în arest pot fi vizitaţi în aceleaşi condiţii ca românii, mai transmit poliţiştii.

Arestaţii pot vorbi la telefoanele cu cartelă din centru, pe cheltuiala proprie, cu avocaţii şi familia, precum şi cu alţi cunoscuţi, atât din ţară, cât şi din străinătate, cel puţin o dată pe săptămână. Convorbirile telefonice au caracter confidenţial, subliniază IGPR.

Reprezentanţii Poliţiei mai precizează: "Corespondenţa are caracter confidenţial şi nu poate fi deschisă sau reţinută decât în condiţiile prevăzute de lege. Corespondenţa primită de persoana privată de libertate este supusă controlului antiterorist şi de specialitate în scopul prevenirii introducerii în centru a drogurilor, substanţelor toxice ori explozibile, ori a altor obiecte a căror deţinere este interzisă. Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 dispune de o cutie poştală, unde persoanele private de libertate depun personal corespondenţa, aceasta fiind ridicată numai de reprezentanţii Poştei Române".

Arestaţii beneficiază de trei mese pe zi, de la Penitenciarul Rahova Bucureşti, constând în hrană rece şi caldă, cu două feluri de mâncare şi desert.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pai conditiile sunt mai bune decat au marea majoritate a romanilor, unde mai pui ca stau pe gratis, adica pe banii nostri.(3 mese pe zi, televizor, dus, telefon, internet!!!)

    1. Pai conditiile sunt asigurate pe banii nostrii asa cum bine ai precizat...ma intreb de ce nu sunt pusi sa munceasca pentru a-si asigura traiul? doar si-au facut-o cu mana lor!!! noi i-am votat sa ne reprezinte si sa lucreze in interesul nostru nu i-am votat pentru a ne fura!!!

      Oamenii strazii sint foarte discriminati. Scotetii afara pe toti si bagatii pe oamenii strazii. Femeile care vor, pot merge la parlament sa lucreze pe birou sau sub dupa preferinta !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb