Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) împreună cu Ministerul Sănătăţii susţine campania Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală. Încă de la lansarea platformei în 2020, publicul poate accesa pe www.atlasgripal.ro informaţii actualizate despre vaccinarea antigripală. Acţiunea face parte dintr-o campanie educaţională ce are ca obiectiv informarea populaţiei şi a părinţilor cu privire la importanţa prevenţiei şi imunizării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor, complicaţiile bolii asupra organismului, precum şi opţiunile de vaccin disponibile pe piaţa din România. Platforma a fost realizată cu sprijinul AstraZeneca, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Imunizarea antigripală rămâne, chiar şi în această perioadă, extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal şi SARS CoV-2) şi pentru a evita posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor şi al comunităţii. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă", a declarat Dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Preşedintele SNMF.
"Campania Atlas Gripal are ca obiectiv creşterea încrederii populaţiei în vaccinul antigripal prin conştientizarea riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicaţii ale gripei, de spitalizare şi în anumite cazuri, de deces. Rolul nostru în explicarea necesităţii vaccinării antigripale este esenţial. Zilnic, sosesc în cabinete, persoane cu niveluri diferite de educaţie, atât persoane care înţeleg foarte bine avantajele şi siguranţa vaccinării, cât şi persoane care nu au informaţii suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi şi recomandări în funcţie de nivelul cunoştinţelor sale.", a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.
Potrivit statisticilor publicate de INSP, în primele trei luni ale anului 2021, au fost vaccinate antigripal 2.434.336 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, iar la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 464.437 cu aproximativ 66 % mai mic, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, 1.347.182. Un studiu IMAS realizat anul trecut arată că 28,9% dintre respondenţii din mediul urban şi 33,7% dintre respondenţii din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor şi au decis să nu îşi vaccineze copiii. În ceea ce priveşte percepţia cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecţie, 72% dintre părinţi consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%). În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie recomandată de medici, reducând riscul coinfecţiei cu ambele virusuri.
"Oricine poate contracta virusul gripal, chiar şi oamenii perfect sănătoşi. Problemele grave cauzate de gripă pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse riscului de a dezvolta complicaţii grave din cauza gripei, dacă se îmbolnăvesc. În această categorie sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, persoane de orice vârstă cu anumite afecţiuni medicale cronice (precum astm, diabet sau bolile de inimă), femeile însărcinate şi copiii mai mici de 5 ani. Gripa este o infecţie severă care poate conduce chiar şi la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, faţă de persoanele care nu au astfel de boli cronice.", a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.
Prevenirea şi reducerea severităţii bolii gripale şi reducerea vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor şi a internărilor la unităţile de terapie intensivă prin vaccinarea antigripală ar putea, de asemenea, atenua presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care conform datelor, se numără printre ţările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare. Proiectul Atlas Gripal îşi continuă misiunea de a încuraja publicul larg şi părinţii să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor.
"Sezonul gripal 2021 - 2022 face parte dintr-un context sanitar dificil, care generează o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate românesc. Faptul că platforma educaţională Atlas Gripal şi campania educaţională asociată îşi continuă obiectivul de a informa corect şi transparent populaţia, prin intermediul profesioniştilor din domeniul sănătăţii,cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă sau opţiunile de vaccinare antigripală este foarte important.", a declarat Radu Răşinar, Director General AstraZeneca România.
Prin intermediul conţinutului interactiv, platforma reprezintă, în acest moment, unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spaţiu digital ce oferă acces la informaţii sigure şi esenţiale în legătură cu gripa şi prevenţia acesteia. Informaţiile sunt disponibile sub forma unor materiale audio interesante de tip podcast, articole de specialitate şi infografice realizate pe înţelesul tuturor. Mai multe informaţii despre prevenirea gripei, precum şi despre importanţa imunizării prin vaccinarea antigripală pot fi consultate pe platforma www.atlasgripal.ro.