Campania electorală pentru alegerile parlamentare este una foarte cuminte, chiar "ruginită" pe alocuri, la nivelul străzii. Această perioadă în care partidele au posibilitatea să îşi expună programele şi candidaţii - ajunsă deja la jumătatea ei - nu excelează prin nimic, reglementările cuprinse în Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, îngrădind mult "libertatea de mişcare" a echipelor de campanie(pomenile electorale sunt interzise, la fel şi bannerele şi corturile de campanile). Prin oraşe pot fi zărite, cu greu, panourile electorale unde partidele sau candidaţii îşi pot lipi afişele. Sloganurile sunt foarte cuminţi, departe de campaniile agresive de acum 8 - 12 ani, iată câteva exemple: "România înainte" - PNL, "Patria noastră, familia noastră" - Alianţa Noastră România, "Redăm România Românilor" - ALDE, "Luptă pentru România" - PMP, "Îndrăzneşte să crezi în România" - PSD ...
Prevederile legii împiedică excesele chiar şi în privinţa afişelor simple. Este interzisă utilizarea de către un competitor a locurilor speciale de afişaj electoral astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt competitor. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afişe electorale.Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală - 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură. Competitorii electorali nu pot utiliza în campanie bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule. În schimb este permisă distribuirea de pliante tipărite, precum şi a mesajelor electorale în mediul online. Afişajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite şi sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Legea 334/2006 referitoare la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniei electorale a fost modificată în 2015. Campaniile electorale sunt finanţate de la bugetul de stat şi competitorii electorali trebuie să respecte strict condiţiile stabilite prin lege pentru a putea beneficia de rambursarea cheltuielilor electorale. Competitorii electorali şi-au înscris mandatarii financiari la Autoritatea Electorală Permanentă, iar aceştia au primit un cod unic de identificare al partidului politic sau al candidatului independent care va fi imprimat pe toate materialele de propagandă electorală ale acestora. Potrivit legii, evidenţa contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală aparţinând partidelor politice şi candidaţilor independenţi este organizată exclusiv de către mandatarii financiari. Cheltuielile efectuate de competitorii electorali în campania pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi ulterior rambursate de către Autoritatea Electorală Permanentă.
În 2012 a avut loc prima campanie electorală în care candidaţii nu au mai putut oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor. În actuala campanie cărţile poştale şi calendarele sunt ceva mai prezente în "oferta" candidaţilor, spre dezamăgirea multor alegători.
1. Este foarte bine asa!!!
(mesaj trimis de Alegator simplu în data de 23.11.2016, 12:20)
Urla a disperare doar cei care profitau de pe urma cheltuilelilor desantate si absurde. Nu am nevoie sa vad afise cat usa pe toate gardurile si zidurile. Imi produceau grata si dispret. Vreau un oras curat si ordonat. Incetati o data cu regretele astea stupide. A intarca balaia?!? Abia asteptati vampaniile elctorale ca sa adunati bani la tescherea si apoi sa mai si santajati?!? Gata. Asa este bine si normal. S-au irosit destui bani pentru tampenii. Gata. Ne-am saturat de teatru ieftin.