Campionul energetic naşte campioni

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2009

Comisia economică, industrii şi servicii din cadrul Senatului a respins, ieri, proiectul de Lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă de înfiinţare a Companiei Energetice Naţionale dar a menţinut conceptul de creare a unor companii naţionale în domeniul energetic.

Proiectul de înfiinţare a companiei energetice naţionale va avea, în scurt timp, o formă finală, după ce Executivul lui Boc dă semne că s-a hotărât în privinţa necesităţii campionului energetic.

Ameninţată cu desfiinţarea prin lege încă de la stadiul de proiect de către Executivul Boc şi apoi reînfiinţată, cel puţin la nivel declarativ de către acelaşi cabinet, compania energetică naţională are şanse mari să vadă lumina zilei, însă nu ca un tot unitar, ci, ca un ansamblu de societăţi de dimensiuni mai mici.

Ministerul Economiei analizează, în prezent, varianta înfiinţări mai multor companii energetice naţionale, în detrimenul uneia singure, proiectul urmând a fi finalizat, se pare, în lunile următoare.

"Se analizează posibilitatea înfiinţării a două sau mai multe societăţi care să formeze compania energetică naţională cu scopul clar de a intra în competiţie directă pentru a furniza servicii mai bune şi tarife mai mici", ne-a declarat preşedintele Senatului şi totodată liderul PSD, Mircea Geoană.

Liderul PSD ne-a precizat că, foarte probabil, proiectul companiei energetice naţionale va avea o forma finală în următoarele două luni.

La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu a apreciat, ieri, în cadrul unui eveniment de prezentare a barometrului Insomar, că ţara noastră este una dintre cele mai echilibrate state din UE la capitolul energetic.

"România poate să joace un rol substanţial în UE la capitolul energetic întrucât este una dintre cele mai stabile state la producţia de energie hidro, termo şi chiar de gaz, însă şi riscurile sunt mari dacă nu vom investi în acest sector", a spus Videanu.

Videanu: "Guvernăm de ieri"

Referindu-se la problema finanţării, ministrul Economiei, Adriean Videanu a apreciat că principala problemă a societăţilor comerciale o constituie, la momentul actual, dificultatea de a accesa resurse, inclusiv cele bugetare.

"Vom avea un vârf al execuţiei bugetare în lunile aprilie-mai, iar dacă Guvernul va depăşi cu bine această perioadă vom intra, probabil într-o perioadă de normalitate în ceea ce priveşte execuţia bugetară", a explicat ministrul, care a dat asigurări că există preocupare la nivel de Guvern privind depăşirea situaţiei de criză. Întrebat de când actualul Executiv, aflat la două luni de la investitură, a început propriu-zis să guverneze ţara, ministrul Videanu a răspuns că "de ieri".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ti 100% de administratia SC Hidroelectrica-SA cand dupa ce s-au opus cu inversunare inglobarii in totalitate a SC Hidroelectrica-SA in CEN, se vor trezi cu doua sau mai multe CEN-uri de buzunar care va presupune scindarea SC Hidroelectrica-SA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb