Cancelarul austriac cere Comisiei Europene să grăbească crearea unei platforme de achiziţie a gazului natural

G.D.
Internaţional / 28 iulie 2022

Cancelarul austriac cere Comisiei Europene să grăbească crearea unei platforme de achiziţie a gazului natural

Cancelarul austriac Karl Nehammer a acuzat astăzi Comisia Europeană că îndreaptă statele UE spre eşec prin instrucţiuni contradictorii pe care le dă asupra achiziţiilor de gaz natural şi în acelaşi timp nici nu-şi implementează propriile promisiuni, consemnează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar cere statelor membre să nu concureze unul împotriva altuia pe piaţa mondială a gazului, aceasta în timp ce îi spune Austriei să cumpere gaz pentru a-şi umple depozitele, a remarcat Nehammer la o conferinţă de presă comună la Viena cu premierul ungar Viktor Orban.

Pe de altă parte, o platformă promisă de Comisia Europeană pentru coordonarea achiziţiilor de gaz încă nu s-a concretizat, în condiţiile în care ''această platformă comună de achiziţii este mai importantă ca oricând" pentru a obţine preţuri cât mai mici în cadrul eforturilor UE de reducere a dependenţei energetice faţă de Rusia, a subliniat cancelarul austriac.

''Vedem multe anunţuri din partea Comisiei Europene, dar foarte puţine măsuri concrete", a concluzionat el.

Totuşi, spre deosebire de Viktor Orban, cancelarul austriac a pledat în favoarea sancţiunilor economice europene împotriva Moscovei, pe care le consideră ''unica modalitate paşnică'' de a răspunde agresiunii ruse contra Ucrainei.

În acest timp, Orban a reafirmat îndoielile sale asupra strategiei UE de sancţionare a Rusiei, întrucât în opinia sa rezultatul acestei strategii este că UE se îndreaptă către o ''economie de război''. Dacă războiul din Ucraina nu se încheie, UE va intra în recesiune, cu un nivel ridicat al şomajului, anticipează premierul ungar. ''Ne aflăm acum în faţa unui zid: embargoul asupra gazului (rusesc). Avertizez să nu lovim acest zid'', a adăugat el.

Austria şi Ungaria se numără printre statele UE cele mai dependente de gazul rusesc, astfel că ambele resping un eventual embargo european asupra acestuia.

După propunerea Comisiei Europene de reducere a consumului de gaz cu 15% în toate statele membre pentru a ajuta în special Germania, propunere primită cu critici de unele dintre acestea, statele UE au ajuns marţi la un acord ce confirmă această ţintă, a cărui aplicare este deocamdată voluntară, putând însă deveni obligatorie în cazul sistării livrărilor de gaz rusesc, dar forma finală a acordului prevede totuşi excepţii pentru unele state membre. Ungaria este singura care a votat împotriva acordului, pe care ministrul ungar de externe l-a descris drept inaplicabil. Totuşi Viktor Orban a asigurat astăzi la Viena că ţara sa îl va aplica, dar va încerca să-şi minimizeze pierderile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb