Când să spui "da" în carieră - Ghid pentru juniori

Media-Advertising / 16 august 2022

Când să spui "da" în carieră - Ghid pentru juniori

"Cum era la primul tău job?" Îţi este familiară întrebarea? N-ai avut ce să răspunzi pentru că n-ai avut încă primul job? Ori, poate ai lucrat o perioadă, dar n-ai avut o experienţă suficient de bună ca să fie povestită.

Primul loc de muncă nu se uită prea uşor, de aici venind şi nenumărate efecte pe plan emoţional. Dacă mulţi dintre prietenii tăi au deja un job, nu este o soluţie să alergi după primul care îţi iese în cale. "Chooseyourbattleswisely!", precum spunea un citat care tot circula pe Social Media într-o vreme. Totuşi, pentru a ajunge la acea echipă care să te ajute să faci primii paşi în carieră, trebuie să ai variante dintre care poţi alege.

Vestea bună este că vara aceasta ai un număr mare de opţiuni. Până pe 19 august, găseşti o gamă largă de joburi la Târgul Virtual Hipo.ro pentru Absolvenţi. Iată ce echipe te aşteaptă: P&G, Serviciul de Informaţii Externe, Bookster, Nestle Romania, BDO Romania, Austrian Business Agency - Work in Austria, Saint-Gobain Romania, Automatic Data Processing (ADP) Romania, Edenred Digital Center, UniCredit Bank, British American Tobacco Romania, KPMG, Ipsos Interactive Services, BCR, Finastra, Systematic, Auchan Retail Romania, Cargill, Vodafone Romania, TELUS International, Veeam Software, INTERBRANDS ORBICO, R Systems Europe SRL şi Sika.

Spune "da" ca să ieşi din monotonie

Chiar dacă este uneori mai confortabil să lucrezi la aceleaşi lucruri zilnic, vine ziua în care îţi vei dori să testezi ceva nou, să experimentezi. Dorinţa aceasta de a-ţi "reinventa" din când în când jobul porneşte tocmai din nevoia pentru o schimbare. Când toate zilele arată la fel, nu e de mirare că te apropii de burnout.

Rutina are beneficiile sale de a te ajuta să devii organizat şi să ştii încă de la începutul zilei care îţi sunt task-urile. Totuşi, mergând spre un stil de lucru, poate chiar spre un stil de viaţă al cărui motor este rutina, ajungi să-ţi doreşti o schimbare. O provocare nouă, un task care te scoate din zona de confort. Cu alte cuvinte, dacă vrei să te trezeşti motivat dimineaţa, trebuie să existe în cursul zilei acel ceva care te face entuziasmat. Care este acel lucru de azi pentru tine?

Spune "da" când ţi se oferă şanse de creştere

Dacă cineva îţi întinde o felie de tort şi-ţi spune că o meriţi pentru tot efortul de până acum, îl accepţi ca pe un premiu. Simţi că-l meriţi. De ce nu ai simţi acelaşi lucru şi când primeşti o şansă nouă de a te dezvolta profesional şi automat, personal?

Odată ce primeşti un nou proiect, o funcţie mai înaltă sau un task mai complex, înseamnă că superiorul tău vede potenţial în tine. Sigur, riscul de a apărea sindromul impostorului devine cu atât mai mare, cu cât nivelul de dificultate al responsabilităţii creşte. În cazul acesta, ai două opţiuni: ori te consideri nepotrivit pentru un "asemenea" rol în proiect, ori încerci să te priveşti prin lentila celuilalt. Oare chiar toţi managerii de proiecte greşesc atunci când desemnează persoanele responsabile? Din păcate, gândul de a ne considera insuficient de buni pentru un task este mai la îndemână, decât cel de a căpăta şi mai multă încredere în noi. Atunci este momentul când spunem "nu".

Dar cum ar arăta scenariul în care zicem "da!" şi încerci să te priveşti prin acea lumină frumoasă în care te vede Project Managerul? Până la urmă, el este cel care a observat un anumit atuu, un skill peste care, probabil, treci cu vederea.

Dacă încerci să înţelegi şi perspectiva oamenilor care te admiră, s-ar putea să găseşti în tine calităţi de valoare cărora nu le-ai dat importanţă până acum. Gândeşte-te la asta.

Spune tare şi clar "da" când simţi că rezonezi cu oamenii companiei

Din moment ce nu ai rămâne într-o relaţie cu o persoană care face aproape toate lucrurile pe dos faţă de tine, de ce ai alege să lucrezi într-un astfel de mediu? Versus, lucrul la birou cu o echipă deschisă la noi propuneri, care ţine mult la colaborare şi respect reciproc.

A spune "da" unui job doar pentru a avea unul este la fel cu a mânca ceva ce te dezgustă, doar pentru a nu rămâne flămând. Pentru câţiva, ar fi pizza cu ananas, pentru alţii poate broccoli. Sigur, pizza cu ananas se află printre preferinţele unui număr semnificativ de oameni pe acest glob. Altfel, nu s-ar mai prepara în restaurante. Însă, dacă nu este pe gustul tău, în mod clar nu trebuie să o alegi. La fel şi în carieră. Spune "nu" şi continuă să cauţi în "meniul" joburilor altă opţiune. Poţi verifica aici "meniul" de joburi pentru juniori Hipo.ro din vara aceasta.

Aminteşte-ţi că în perioada în care eşti tânăr ai nevoie de modele. Ai nevoie de oameni care să-ţi împărtăşească din insight-urile industriei, dar în special, ai nevoie de oameni care să-ţi ofere şansa să poţi fi tu la job. Valori comune înseamnă relaţii de durată. Spune "da", doar atunci când simţi că discuţia de la interviul de angajare decurge lin şi natural. Când aveţi în comun principiile după care luaţi decizii. Te vei simţi în largul tău!

"Da"-ul este despre încredere - încrederea în tine şi în cei din jur. Te întrebi, "oare există pe piaţa muncii din prezent vreo companie care să îmi ofere şansa de a nu mă cufunda vara asta în monotonie? De a prinde experienţă şi de a-mi oferi o echipă cu care să rezonez?" Sună bine? Poţi încerca să arunci o privire peste joburile deschise la Târgul Virtual Hipo.ro pentru Absolvenţi,chiar aici.

Nu uita că dacă nu-ţi place pizza cu ananas, nu trebuie să o mănânci. Fii sincer cu tine şi alege jobul care simţi că te ajută pe bune să creşti în carieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb