Candidatura lui Antonescu, "cuiul lui Pepelea" în USL

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 12 noiembrie 2013

Candidatura lui Antonescu, "cuiul lui Pepelea" în USL

Ultima criză din cadrul Uniunii Social Liberale a fost depăşită temporar. Crin Antonescu şi Victor Ponta s-au întâlnit, ieri, înaintea şedinţei comune a USL, încercând să calmeze spiritele după o serie de declaraţii încrucişate pornite chiar de la Consiliul Naţional al PSD. În mod evident USL are o mare problemă: candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Dacă în urmă cu un an lucrurile păreau lămurite definitiv, Crin Antonescu fiind 300% alesul pentru cursa prezidenţialelor, mai nou chestiunea a devenit deosebit de complicată. Posibilitatea unor candidaturi separate din partea PSD şi PNL a tot fost pusă pe tapet, dar ultima bombă a fost lansată pe culoare la Consiliul Naţional al PSD, conform unor surse din cadrul partidului condus de Victor Ponta. Pentru ca USL să aibă un singur candidat, fără să se producă ruptura alianţei, dar şi PSD să aibă satisfacţia de a avea un reprezentant în cea mai urmărită bătălie electorală autohtonă, se doreşte ca PNL să renunţe efectiv la candidatura lui Crin Antonescu şi să sprijine propunerea PSD. Aceasta nu ar fi o premieră, înaintea alegerilor din 2004, alianţa Dreptate şi Adevăr (PNL - PD) urma să fie reprezentată în bătălia pentru preşedinţie de Theodor Stolojan. Când nimeni nu se aştepta, acesta a fost înlocuit de Traian Băsescu, care, de altfel, a şi reuşit să-l învingă pe Adrian Năstase, considerat la acea vreme drept favorit cert pentru ocuparea postului de la Palatul Cotroceni. În urma rocadei de atunci, după alegeri, PNL a primit postul de premier, ocupat de Călin Popescu Tăriceanu.

Acum, membrii PSD sunt nemulţumiţi de numărul mare de atacuri lansate de Crin Antonescu împotriva partidului lor, în plus, aceştia consideră că a fost o eroare ca preşdintele PNL să fie desemnat drept candidatul alianţei pentru alegeri cu ani buni înainte de scrutin, perioadă în care capitalul său de simpatie s-a erodat în mod natural.

În cadrul Consiliului Naţional al PSD au fost lansate mai multe atacuri în direcţia lui Crin Antonescu, cel mai vehement fiind fostul şef al acestei formaţiuni, Mircea Geoană. Nici liderul PNL nu a vrut să rămână dator, vorbind inclusiv de faptul că această alianţă nu a fost făcută doar pentru ca PSD şi PNL să ajungă la putere. Ulterior, Victor Ponta a încercat să pună lucrurile la punct, aducând în discuţie chiar şi eventualitatea unei renunţări la candidatură: "Alegerile prezidenţiale vor fi extrem de personalizate. Dacă Crin va continua să vorbească de rău despre PSD, probabil că baronii locali vor mai ridica pedala de pe acceleraţie, dar eu sper să nu o facă. Crin trebuie să îi reprezinte şi pe alegătorii PSD şi pe cei ai PNL şi pe cei ai UDMR şi pe cei ai PP-DD. De 10 ani avem un preşedinte care e doar al lui. Vreau din 2014 să avem un preşedinte al tuturor. Şi al celui care nu vrea să voteze. (...) Dacă, la un moment Crin nu va mai vrea să candideze, am putea să căutăm împreună, dar nu cred că se pune problema." Nici în PNL desele avertismente lansate dinspre PSD, conform cărora Crin Antonescu poate fi "sabotat" în campanie de liderii locali ai PSD nu sunt văzute cu ochi buni, dar deocamdată niciuna dintre părţi nu pare hotărâtă să facă pasul decisiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb