Candidează BNR la Premiul Nobel pentru Pace?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2013

Candidează BNR la Premiul Nobel pentru Pace?
CĂLIN RECHEA

Ţara noastră şi economia ei se află sub un asediu nemaiîntâlnit de la declanşarea crizei financiare globale. Nu, nu ne bat la porţi nici hunii, vizigoţii sau alte "triburi" care migrează în căutarea unei victime slabe pe care să o jefuiască. Şi nici nu este nevoie.

Barbarii sunt între zidurile cetăţii şi răspund la numele de guvern şi bancă naţională. Confruntate cu o realitate economică aflată dincolo de competenţele şi capacitatea lor de înţelegere, autorităţile "noastre" joacă după cum le cântă creditorii internaţionali, parcă fără niciun fel de remuşcare sau cea mai mică îngrijorare faţă de viitorul naţiunii.

Nu am citit destulă istorie pentru a face o comparaţie între jafurile regimurilor trecute şi cel din prezent, însă este greu de crezut că au fost la fel de sălbatice. În fond, de peste două decenii, jaful României doar s-a accelerat şi se pare că tot mai sunt bogăţii care aşteaptă să fie "culese".

De asemenea, de mai bine de douăzeci de ani, autorităţile statului şi-au demonstrat incompetenţa şi neputinţa în călăuzirea naţiunii spre mai bine. De ce, atunci, nu se dau la o parte, pentru a-i lăsa pe români să-şi vadă de treabă?

Întrebarea, după cum bine vă daţi seama, este răutăcioasă. Misiunea istorică şi mandatul electoral nu au timp pentru astfel de chestiuni vulgare.

Dar timp nu mai are nici criza economică globală şi autorităţile "noastre" nu au făcut nimic pentru ridicarea, măcar, a unor "diguri" de apărare.

Publicarea ultimelor prognoze ale Comisiei Europene a determinat apariţia unei situaţii incredibile la nivelul relaţiilor dintre ţările continentului nostru. "Comisia Europeană a avertizat Germania că se poate confrunta cu acţiuni disciplinare din cauza excedentelor comerciale faţă de partenerii din UE", scrie Ambrose Evans-Pritchard în cotidianul britanic The Telegraph.

Adică Europa îl condamnă pe cel care îi plăteşte facturile şi încearcă să o scoată din faliment?

Oricât de absurdă pare la prima vedere, o astfel de acţiune nu arată decât neputinţă şi disperare. Iar noi aşteptăm "fonduri europene"?

Veţi spune că nu avem alternative, deoarece nu mai avem bani. Dar de ce nu mai avem bani? Pentru că avem datorii, rezultate în urma unei creşteri iraţionale a creditării în anii precedenţi, creştere care a "înflorit" sub atenta supraveghere a BNR.

Politica monetară ultrarelaxată din perioada premergătoare crizei a transmis semnale deosebit de nocive în economie, unul dintre acestea fiind irelevanţa capitalului în faţa accesului facil la creditare. Rezultatul se vede şi în ultimul raport de ţară al FMI.

Rata creditelor neperformante pentru IMM-uri a urcat până la un nivel incredibil, în special pentru microîntreprinderi, iar Banca Naţională este acum presată să adopte măsuri drastice pentru eliminarea acestora din bilanţul băncilor. Dar unde a fost BNR în toţi aceşti ani, marcaţi de "restructurări", "refinanţări" şi alte "re-uri"?

Conducerea băncii centrale încearcă acum să ne asigure că spaţiul rămas pentru reducerea dobânzii de politică monetară ar putea fi suficient pentru reluarea creditării. Creditare pentru ce, creşterea exporturilor? Dar toată lumea încearcă să lase în urmă criza prin exporturi!

Ţările care vor reuşi acest lucru sunt doar acelea care au ştiut să-şi conserve şi să-şi dezvolte capitalul naţional, singurul mijloc de creştere a productivităţii şi a salariilor. Nu este şi cazul nostru.

După ultima şedinţă de politică monetară, reprezentanţii BNR au arătat că spaţiul pentru reducerea dobânzii de intervenţie s-a îngustat, următorul pas fiind o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii. Din păcate, efectul unei astfel de măsuri nu va fi decât accelerarea repatrierii capitalului băncilor străine.

De ce? Pentru că testele de stres ale Băncii Centrale Europene vor scoate la iveală deficite masive la nivelul băncilor europene. Conform unei ştiri din Deutsche Wirtschafts Nachrichten, fostul economist-şef al BCE, Jürgen Stark, şi-a exprimat speranţa că necesarul cumulat de recapitalizare va fi sub 100 de miliarde de euro. În opinia lui Stark, testele de stres sunt, oricum, tardive, fiind necesară aplicarea lor în urmă cu cinci ani, imediat după falimentul Lehman Brothers.

Ce ne mai rămâne? Doar speranţa că mai putem face ceva "prin noi înşine", chiar dacă lozinca liberalilor de altădată a intrat în istorie odată cu ei. Dincolo de declaraţiile sforăitoare ale pigmeilor politici postdecembrişti, despre ţară, încredere şi necesitatea muncii patriotice, rămân doar faptele.

De curând a apărut în librăriile americane o cronică a alegerilor prezidenţiale din 2012 (n.a. "Double Down: Game Change 2012", de Mark Halperin şi John Heilemann). Autorii includ în naraţiunea lor o declaraţie şocantă a preşedintelui Obama. Gândindu-se cu voce tare la efectele atacurilor cu drone în ţări străine, laureatul Nobelului pentru pace din 2009 le-a spus asistenţilor că "se pricepe foarte bine la ucis oameni".

O parafrază deloc forţată după această declaraţie ar putea fi "noi, autorităţile statului român, ne pricepem foarte bine la ucis speranţele şi perspectivele de bunăstare ale românilor".

Mai mult decât guvernul, Banca Naţională a României a fost instituţia care a contribuit decisiv la această stare de lucruri. Teoretic este independentă şi văzută, deşi tot mai puţin, în rolul adultului care trebuie să tempereze toanele "copiilor".

Dar nu este aşa. Este greu de crezut că o nouă reducere a dobânzii şi dojenirea băncilor mai poate avea vreun efect pentru economia reală. Scopul real este înlesnirea împrumuturilor guvernamentale, iar prin aceasta se urmăreşte menţinerea unei aparenţe a stabilităţii macroeconomice. Băncile primesc şi ele un bonus din această "afacere", pe fondul menţinerii tendinţei de contracţie a creditării sectorului privat.

Condiţiile actuale, rezultat al politicilor monetare şi fiscale dezastruoase din ultimele decenii, fac din "stabilitatea macro" un verdict de condamnare la moarte. "Ei o numesc pace", scria istoricul roman Publius Tacitus, în "De vita et moribus Iulii Agricolae", despre politica de jaf şi măcel a Imperiului Roman din teritoriile ocupate. S-a schimbat ceva în ultimele milenii?

În timpul războiului din Vietnam oraşul Ben Tre a fost ţinta unui bombardament masiv al aviaţiei americane. "A fost necesar să distrugem oraşul pentru a-l salva", i-a declarat un ofiţer american lui Peter Arnett, corespondent al agenţiei de ştiri Associated Press.

Se pare că, asemenea armatei americane în Vietnam, BNR a ajuns la concluzia că economia trebuie distrusă pentru a fi salvată.

În condiţiile în care un preşedinte, tot american, a primit premiul Nobel pentru pace, chiar dacă "se pricepe foarte bine la ucis oameni", oare nu poate şi Banca Naţională să primească medalia de aur la Oslo, pentru rolul său deosebit, de agent pacificator al "aborigenilor" din spaţiul carpato-danubiano-pontic?

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. bnr isi face pacatul de a mentine dobanda la cel mai mare nivel dintre tarile europene. a te imprumuta in lei era, pana deunazi, de doua ori mai scump decata te imprumuta in zloti. si asta judecand dupa dobanda de referinta, caci daca e sa luam in considerare si canalul de 3%... lucrurile cgiar degenereaza.

    aceasta scumpete a banilor gatuie economia. 

    de ce procedeaza bnr astfel, totusi? pentru ca e cam singurul lucru pe care il poate face pentru a mentine inflatia pe la 3-4%. 

    insa, o inflatie mica are si un dezavantaj: daca preturile nu cresc, nici salariile nu vor creste pana la nivelul UE. sau Ro incearca sa devina prima tara in care doar salariile sa fie mari, dar preturile sa ramana mici? in acest caz... keep trying. 

    ... o solutie relativ simpla din perspectiva practica, dar aprope imposibila din perspectiva ideologica este relaxarea fiscala si finantarea diferentei de incasari direct prin Trezorerie , desigur, acesta masura ar priva bancile de comisioane considerabile ceea ce constituie o advarata erezie in contextul "bisericii financiare globale" ... intrebare pentru sine: de ce Executivul trebuie sa se imprumute de la banci comerciale cand are o Banca Nationala la dispozitie? sau nu are?!

    genial

    Au trecut 24 de ani. Toti i-am ajutat sa-l asasineze, sa fure banii din averea nationala, sa transfere activele din proprietatea publica in proprietatea lor personala, sa ne corupa, sa ne strice valorile, sa ne distruga speranta, sa ne alunge din Romania (pe cei mai pragmatici), sa ne manipuleze cu ajutorul jurnalistilor si mass-mediei, sa ne invinga spiritul antreprenorial, sa ne convinga ca "fara ei nu se poate". In 24 de ani, romanii de sub Ceausescu au creeat Romania moderna. In 24 de ani, romanii sub Iliescu, Constantinescu si Basescu, au creeat Romania inerta. Dezvoltarea a devenit un principiu perimat, nereusit de impotentii potenti ai Capital 300, si hulit de BNR. Nepotismul neindreptatit a devenit o normalitate politica, furtul din bugetul tarii o afacere de succes pentru politicieni, minciuna sfruntata o necesitate "politica". Am devenit inerti, preocupati pentru micile placeri ale vietii de zi de zi, punem talpa pe cap oricarui om care incearca sa faca politica din convingere sociala, permitandu-le "fostilor" si "actualilor" sa faca regulile jocului. Ne uitam la televizor tampiti de reclame si de creatiile altora din tari dezvoltate. Ne bucuram de barfa generalizata, televizata si radio-difuzata. Ne amortim zilnic cu internet-ul, crezand ca astfel socializam si ca suntem mai vizibili cu problemele si trairile noastre intime. Nu ne dam seama ca asta ne leaga de scaun si ne face de fapt sa fim lipsiti de substanta, ne reduce orizontul creindu-ne senzatia ca ni-l maximizam, ne drogheaza si ne face dependenti de un limbaj fara esenta si fara scop.

    O se ne fie greu sa iesim din aste lucruri. Nu cred ca vrem, insa. Vrem stabilitate, imbatranim psihic la 40 de ani. Altfel, cum ne putem explica ca inghitim toate minciunile acestea? "Minte-ma frumos..." a ajuns nu numai o replica de film, a ajuns o necesitate existentiala a unui popor inteligent, educat, dar obosit si resemnat. BNR n-a facut decat sa asigure aceasta "stabilitate", indreptatita, dar care a dus pe termen lung la ... nimic. Am ajuns un nimic intre europeni. Nici macar nu mai vrem sa traim bine, mai bine, vrem doar sa ne platim facturile, sa ne bem berea, vinul si taria de dinainte de culcare, sa barfim putin vecinii, ai nostri si ai altora, sa mergem de doua ori pe an in tari calde turistice si iarna in reci si turistice, mai mult sau mai putin vecine cu noi. Din cand in cand, ne mai impaunam cu lucruri facute de altii, din alte vremuri, in alte vremuri, in alte conditii. Din cand in cand ne impaunam cu lucruri facute de altii, dintre noi, care nu vor mai fi intre noi in curand. Si atat. Stabilitate fara dezvoltare. Manipulare fara dezvoltare. Consum fara dezvoltare. Viitor fara dezvoltare.  

    1. Subscriu. Daca s-ar lansa o oferta in piata (Agora) pentru acest comentariu, ar fi o suprasubscriere mai mare ca la Romgaz:) Sau cel putin asa ar fi normal.

    draga Calin,

    felicitari pentru articol si de asemenea felicitari domnului guvernator pentru modul cum a stiut sa-i deposedeze pe decizionalii bancilor comerciale de masti, lasand astfel a li se vedea CHIPURILE. Poporul roman asa cum este el imperfect va intelege foarte bine ce s-a intamplat. Multumim domnule Isarescu! 

    Pana in 2008, capitalurile occidentale s-au imbulzit peste tot, acasa si in pietele emergente pe consum, imobiliare, comert etc.. Asa au ajuns si in Romania sa arunce cu bani, in timp ce Isarescu aparea cel putin lunar la TV si vorbea de cumpatare (ignorant total), iar Ghetea&Baltazar de la ARB apareau saptamanal si ne explicau cum BNR opreste dezvoltarea tarii, incetinind creditarea. Nu se cadea ca BNR sa intervina brutal sa sperie investitorii, stiind ca odata tot va fi nevoie de banii lor, asa ca a facut ce a putut (RMO de 45% mai rar prin lume) sau cat a stiut (clauze abuzive nesanctionate si avertismente in presa ca e riscant creditul in monede exotice). Rezultatul se stie: la suprafata stam rau (presiune pe bunii platnici sa acopere gaurile), pe sub masa e dezastru (prima casa potrivita sa opreasca prabusirea garantiilor si implicit a sistemului, cu riscul de a tine scumpe locuintele pt. tinerii ce emigreaza in masa, dezastruos pe termen lung). Cum stim ca inflatia e o problema in Romania, loc prea mult de reducere a dobanzii sub 4% nu este, asa ca reducerea RMO pare ispititoare, dar ar genera doar la repatrierea capitalurilor si refacerea gaurilor bancilor mama. Credite mult mai ieftine nu vom vedea, ca nu au bancile cu ce acoperi gaurile si oricum cererea e redusa pt ca nu avem multe initiative autohtone, iar outsourcing-ul nu are nevoie de credite scumpe de aici. Macar sa avem un sistem bancar bine capitalizat sa poata absorbi pierderile uriase ce vor tot aparea muuulti ani de acum incolo si sa nu ne scada rating-ul de tara si sa creasca costul datoriei publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb