Capcana în care a căzut Marcel Ciolacu

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 25 aprilie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Interesant este că a montat-o cu mânuţa lui. Era destinată altora. În special partidului AUR. Dar iată că a căzut el însuşi în ea. Şi e greu de presupus că mai are vreo ieşire. Această capcană înseamnă alegeri locale anticipate, comasarea cu europarlamentarele şi totul într-un singur tur. Pe liste comune. Şi întreaga combinaţie a sărit în aer.

După ce s-a luptat în fel şi chip pentru a o arunca peste bord pe Gabriela Firea, cel mai bine cotat politician pentru campania pe Bucureşti, acum Marcel Ciolacu îi pupă mâna şi picioarele. O scoate de la naftalină. După o întreagă lună pierdută, în care banii şi toate eforturile umane investite în doctorul Cătălin Cîrstoiu s-au dus pe apa sâmbetei. Marcel Ciolacu, preşedintele celui mai puternic partid din România şi premier totodată, stă ca un milog cu mâna întinsă la Cristian Popescu Piedone. Doar-doar acesta va renunţa pur şi simplu la campania pe care a susţinut-o timp de o lună şi se va întoarce în sector, îmbrâncindu-şi fiul pentru a-i face loc la Capitală Gabrielei Firea. Piedone, care declară răspicat - şi avem toate motivele să-l credem - că nu s-ar fi decis să candideze, dacă Gabriela Firea nu ar fi fost aruncată de pe şine - refuză acum, după atâtea eforturi, să pună coada între picioare şi să schimbe frontul. În aceste condiţii, auto-umilirea lui Marcel Ciolacu merge şi mai departe. Cu mâna întinsă la Dan Voiculescu. Cel care se află în spatele partidului transformat în vehiculul politic al lui Piedone. Şi în spatele Antenelor. Imaginaţi-vă: i-a promis acestuia, nici mai mult nici mai puţin, decât 20 de locuri în Parlament ca să-l retragă pe Piedone. Dar Piedone nu se mai dă retras. În aceste condiţii, orice insistenţă a lui Dan Voiculescu ar fi sinucidere curată.

Bătrânii noştri spun că dacă ai avut ghinionul să cazi într-o groapă, e bine să nu dai prea mult din mâini şi din picioare ca disperatul, pentru că atunci o sapi şi o faci şi mai adâncă. Cam în această situaţie se află Marcel Ciolacu după ce, la indicaţia dată printr-o mişcare de cross a lui Klaus Iohannis, a venit cu Cîrstoiu în coaliţie şi, fără niciun fel de analiză sau cercetare de piaţă, l-a introdus în cursa prezidenţială. Acum, după ce această competiţie se desfăşoară în patru şi în cursă a fost pe ultima sută de metri introdusă şi Gabriela Firea, iar liberalii l-au adus pe Sebastian Burduja, sunt şanse foarte mari ca, încă patru ani, primar general al Capitalei să rămână tot catastrofalul Nicuşor Dan. Şi e de râsul curcilor: din ce în ce mai mulţi analişti susţin că, de fapt, aceasta este o operaţiune pusă la cale de americani pe mâna lui Klaus Iohannis şi a celor doi corifei ai struţo-cămilei PSD-PNL, în scopul de a-i asigura actualului primar o victorie în alegeri şi de a transforma această victorie în trambulină pentru Cotroceni. Aşa o fi? Sau este doar o simplă fantezie generată de ridicolul situaţiei în care s-a pus Marcel Ciolacu?

Ce s-ar fi întâmplat însă dacă alegerile locale s-ar fi desfăşurat, aşa cum era şi normal, şi democratic, în două tururi de scrutin? Nu într-unul singur. Ei bine, chiar în condiţiile în care în cursă aleargă în acest moment patru competitori relativ redutabili, în finală ar fi rămas, aşa cum decurg lucrurile, Nicuşor Dan cu Piedone sau cu Gabriela Firea. Iar în turul doi, cel rămas în cursă dintre Piedone sau Firea ar fi câştigat fără doar şi poate, primind cele mai multe dintre voturile candidaţilor rămaşi pe dinafară. Iar Marcel Ciolacu nu ar mai fi fost silit să transpire, cum transpiră acum, făcând eforturi supraomeneşti şi probabil inutile pentru a repara ceea ce stricat.

Dintr-o altă perspectivă, analizând la rece ceea ce urmează să se întâmple, trebuie să ne uităm inevitabil la bazinele electorale ale celor trei competitori care se bat cu Nicuşor Dan. Este adevărat că nu trebuie pus la locale semnul egalităţii absolute între forţa unui partid şi capacitatea unui candidat de a strânge voturi. Dar totuşi, dacă ne uităm pe harta politică a Capitalei, observăm că PSD, condus chiar de Gabriela Firea, este de la distanţă cel mai puternic partid. Dispune de cel mai mare bazin electoral. În principiu, întrucât se află şi în fruntea organizaţiei pe Bucureşti, aleasă în unanimitate, şi are şi profilul unui primar general, chiar şi aşa, într-un singur tur de scrutin, Gabriela Firea ar trebui să strângă cele mai multe voturi. Chiar dacă intră în cursă cam prea târziu. La rândul său, Burduja, desemnat de PNL ca un candidat de sacrificiu, conduce totuşi de mai multă vreme organizaţia liberală pe Bucureşti. Deşi este un candidat de sacrificiu, el trebuie, pentru a performa, să ridice în Capitală scorul PNL, cel puţin în ceea ce priveşte numărul de locuri în consiliu. Pentru Burduja nu se pune problema de a câştiga Primăria Generală. Pariul şi respectiv mandatul său este doar acela de a avea un rezultat atât de bun, încât să ridice scorul partidului în Bucureşti.

De acum încolo, cam la asta se va rezuma performanţa competitorilor. Cât de mult va reuşi Piedone să depăşească scorul propriului partid, cât de aproape se va afla Gabriela Firea de procentele de peste 30% pe care le are PSD în Bucureşti şi în ce măsură Burduja va reuşi să tragă în sus gloaba PNL în Capitală.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ciolacu si-a taiat singur craca, dar nu asta e problema (voturile se vor dispersa intre cei 3 candidati de la varf).. Problema este ca manevra nereusita pune in pericol europarlamentarele si alegerile din toamna, pentru ca e perceputa, in continuare, de romani drept o manevra murdara si va fi sanctionata la vot in consecinta.

    Mai concret, votantul lui Firea de la locale, tre sa fie tampit sa voteze lista comuna PSDL la europarlamentare, deci socoteala cu comasarea a picat in cap, la fel ca Ciolacu.  

    Fiecare vede altceva .Gabriela Firea va cistiga alegerile buxcurestilor fie ca Piedone se retrage fie ca nu se retrage .Daca se retrage PNL-Burduja isi va continua singur parcursul ceea ce va aduce PNL multe procente in alegerile viitoare din 2024 . Daca Piedone nu se retrage Burduja va cere simpatizantilor PNL sprijinul acordat doamnei Firea ca si contrapartida la sprijinul PSD acordat lui Ciuca in alegerile Prezidentiale . Gabrila Firea va fi primar al Capitalei inca 8 ani impreuna cu Ciolacu Premier inca opt ani si Ciuca Presedinte al Romaniei inca zece ani .Il vede cineva cistigator pe Piedone in fata Gabrielei ? Nici vorba .Burduja il scoate din joc pe Nicusor Dan ce nu a trecut de blocajul propriei intelegeri si ajunge usor la 20 de procente atasate PNL -Bucuresti iar probabilitatea ca Piedone sa renute in favoarea doamnei Firea este , procentual vorbind , undeva la 80 la suta . Cîrstoiu a pregatit doar terenul .

    1. Mai draga esop, las-o mai moale cu etnobotanicele...realitatea este un pic diferita.

      Am mai vazut oameni cu limba galbena, dar tu ii intreci pe toti.

      Nicusor Dan este foarte respectat pentru faptele sale, inteligenta, tinuta morala, educatie, bun simt, modestie, seriozitate, corectitudine.Cu adevarat Primarul Capitalei !

      Votez Nicusor Dan si punct ! 

    lasati infractorul de Piedone sa candideze la Primaria Generala... NU va Castiga...

    Da de pamant SRIul cu ala.. cum il prinde... 

    s c c r e t 

    1. L-au avut deja in mana cu dosarul Colectiv

      ati vazut adidasii rosii Prada "primiti cadou" de "si el e interlop "Piedone? Astia primesc cadouri de mii de euro , asa pe de-a moaca? Ma-ndoiesc.

      Dar carnetul de note din liceu? :)) ca ala e si mai interesant 

    Adevărul este că Firea întruchipeaza perfect corupția, incompetența și tupeul politicianului român. Deci, este candidatul perfect pentru PSD.

    Burduja 3 tot creația lui Dan Voiculescu!

    Dan Voiculescu e marele combinator, ce împreună cu Vlase face și desface în România!  

    Dan Voiculescu e geniul ce a pus mana pe banii CE Dunarea și acum distruge o țară întreagă ca să își asigure imaginea imaculată, fiindcă treburile ii sunt aranjate de lacheii roșii și galbeni! 

    Sunteți pe piste greșite!

    De fapt țintă lui Voiculescu și Ciolacu sunt fotoliile de consilieri municipali! 

    Firea și Burduja sunt doar felinarele ce arată bizonilor unde sa pună stampila la CLMBucuresti....care îl vor sabota la greu pe matematician! 

    Păcat ca mai marii României NU vad ca și er beneficia enorm de pe urma olimpicului la matematica ce nu va mai ajunge primar....deși calitățile manageriale ale matematicienilor români au dus la perfor.ante precum Dedeman, BitDefender, UiPath! 

    Deși au bani mai marii, papușarii politicii romanești. tot într-o capitală jegoasă, irespirabilă, mizerabila vor sa își crească, plimbe nepoții!  

    Halal!

    Eu cred ca manevra cu Carstoiu e creatia care l salveaza pe Ciolacu la varful partidului. Pentru ca este sub asediul a 2 clanuri foarte bogate, puternice si fara scrupule care vor puterea totala la varful PSD : clanul Pandele si Voiculescu. Competitia pt primaria Bucuresti e numai prilejul de a prelua partidul PSD, si sa acceada la banii publici pe toate palierele a acestor venali : afacerile azilelor ( din ecosistemul Pandele) arata care ar fi viitorul bucurestenilor daca voteaza doamna Pandele iar caracatita Piedone nici nu mai are nevoie de calificative! Daca a fost in stare Voiculescu sa l scoata pe Piedone din inchisoare ca sa l impinga in campanie, e clar ce putere are, iar Piedone arata acum zero caracter, cum poate sa candideze asa un om care are deja belciugul in nas?!?

    ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb