Capital Economics: România nu va evita recesiunea, chiar dacă obţine ajutor de la FMI

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 martie 2009

Economia românească nu va scăpa de recesiune în 2009, chiar dacă România va obţine sprijin financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată într-un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics, citat de Newsin.

Experţii Capital Economics estimează o scădere a produsului intern brut (PIB) al României cu 4% în acest an şi cu 1% în 2010, în timp ce cursul de schimb ar putea ajunge la 5 lei/euro.

Analiştii britanici explică: "Ultimele relatări de presă arată că România ar putea fi pe punctul de a încheia un acord pentru un pachet de 25 miliarde dolari ca finanţare din partea UE şi a FMI. Cu toate că, pe termen scurt, măsura ar putea calma temerile unei încetiniri bruşte şi ar putea revigora în scurt timp pieţele din România, nu elimină nevoia unei deprecieri fundamentale pentru leu. Mai mult, nu va preveni intrarea României într-o recesiune adâncă în acest an".

Cotidianul Financial Times a relatat, citând un oficial apropiat negocierilor, că România ar putea primi un pachet de salvare de circa 20 de miliarde de euro din partea FMI în urma negocierilor dintre cele două părţi care ar trebui să fie reluate miercuri.

Cel mai probabil, România va urma exemplul Ungariei şi Letoniei care, pe lângă finanţările din partea FMI, au apelat şi la Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), se arată în raportul institutului de cercetare din Marea Britanie.

Pachetul, similar celui primit de Ungaria atât în volum, cât şi ca pondere în PIB, ar urma să acopere aproape toată datoria pe termen scurt scadentă în următorul an, ceea ce ar trebui să elimine temerile privind prăbuşirea financiară completă a României, susţin analiştii.

Implicit, pachetul de susţinere va revigora pieţele financiare, iar pe piaţa riscului de încetare de plăţi, marjele la CDS (Credit Default Swaps) ar urma să coboare, după ce au atins niveluri record.

Însă recenta experienţă a Ungariei demontrează că, în contextul actual, orice reacţie a pieţei ar putea avea viaţă scurtă, amintesc analiştii Capital Economics.

Curs de peste 5 lei/euro

Pe de altă parte, leul este supraapreciat, susţine raportul, iar un pachet de susţinere nu va modifica situaţia actuală.

"Într-adevăr, moneda naţională a rămas suspect de stabilă pe parcursul turbulenţelor din ultima perioadă, sugerând cel mai probabil că Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pentru a linişti fluctuaţiile cursului de schimb", menţionează analiştii citaţi.

Însă toate aceste intervenţii ar putea fi interzise aproape în totalitate în cazul unui acord cu FMI, se mai arată în raport, caz în care leul ar urma să cadă cu 15%, iar cursul valutar să urce la peste 5 lei/euro. Totodată, pachetul de susţinere nu va preveni România să intre într-o adâncă şi prelungită recesiune.

Raportul arată: "În primul rând, împrumuturile din partea Fondului vin cu anumite obligaţii, de obicei sub forma unor angajamente de restrângeri bugetare. În cazul României, acestea s-ar putea situa în jur de 3% din PIB".

Analiştii institutului de cercetare mai spun şi că şansele României de a se întoarce la acelaşi nivel de creştere economică odată cu ajutorul pe care l-ar putea primi din partea FMI sunt destul de reduse, în contextul în care creşterea rapidă de până de curând a fost generată de creditarea nesustenabilă, finanţată de împrumuturi externe. "Aceasta este rădăcina problemelor actuale ale ţării", mai precizează raportul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb