Oraşul olandez Amsterdam nu va mai permite construirea de noi clădiri hoteliere, ca parte a luptei sale împotriva turismului de masă, a anunţat guvernul local în luna aprilie, potrivit CNN.
"Vrem să facem şi să păstrăm oraşul locuibil pentru locuitori şi vizitatori. Acest lucru înseamnă: fără turism excesiv, fără hoteluri noi şi fără mai mult de 20 de milioane de înnoptări în hoteluri de către turişti pe an", potrivit comunicatului guvernului local.
Un nou hotel în Amsterdam poate fi construit doar dacă un alt hotel se închide, dacă numărul de locuri de cazare nu creşte şi dacă noul hotel va fi mai bun - de exemplu, mai durabil. Totuşi, regula nu se aplică hotelurilor noi care au obţinut deja o autorizaţie. Conform eu.usatoday.com, 26 de proiecte hoteliere aprobate anterior vor continua lucrările de construcţie potrivit planificării. Totodată, sunt încurajate construcţiile de noi unităţi hoteliere în afara centrului oraşului.
Amsterdam a încercat în mod activ să limiteze numărul de turişti, care se ridică la câteva milioane pe an, în principal prin descurajarea turismului sexual şi a celui legat de droguri în Cartierul Roşu.
Interzicerea construirii de noi clădiri hoteliere este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri pe care capitala olandeză le-a luat pentru a atenua problema turismului excesiv în oraş. Anul trecut, Consiliul Local din Amsterdam a votat interzicerea navelor de croazieră şi închiderea terminalului său de croazieră. De asemenea, oraşul a interzis utilizarea marijuanei pe străzile publice din Cartierul Roşu şi a încheiat tururile ghidate care treceau pe lângă ferestrele lucrătorilor sexuali. Conform unei ordonanţe din 2021, denumită "Turism în echilibru în Amsterdam", consiliul oraşului este obligat "să intervină" atunci când numărul turiştilor ajunge la 18 milioane, potrivit CNN.
Locuitorii capitalei Olandei s-au plâns de efectele numărului mare de turişti. În 2023, oraşul a experimentat 20.665.000 de nopţi de cazare numai în hoteluri, cifră care nu reflectă închirierile de locuinţe pentru vacanţă, cazările din pensiuni şi nopţile de croazieră.
Autorităţile din Amsterdam au redus, de asemenea, numărul de croaziere fluviale care intră în capitală, anunţă euronews.com.
În 2023, aproximativ 2.300 de nave au acostat în oraş. Până în 2028, administraţia locală vrea ca această cifră să fie redusă la 1.150. Această restricţie ar reduce numărul de turişti care vizitează Amsterdam cu aproximativ 271.000, potrivit Dutch News.
"Croazierele sunt deosebit de perturbatoare în timpul sezonului de primăvară, când aproximativ 1.000 dintre vase ancorează la Amsterdam", a declarat responsabilul financiar al oraşului, Hester van Buren, citat de Dutch News. Acesta a menţionat : "Nu spun, însă, că acest lucru va rezolva problema numărului mare de turişti, dar nu vom împărţi turiştii în buni şi răi. Aceasta este una dintr-un şir de măsuri pentru reducerea numărului de turişti, în total. Este vorba despre supraaglomerare, lucru generat şi de autocarele parcate pe trotuare".
"Turismul excesiv este o problemă la nivel mondial şi nici turiştilor nu le place când locurile sunt atât de pline", a mai spus Van Buren, concluzionând: "Totuşi, nu putem pune pur şi simplu un gard în jurul Amsterdamului".
(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 11:52)
Haha...
Interzicerea hotelurilor in cocurenta...e ca sa nu creezi exces supply... si cam atat...deci frica de deflatie profituri si pastrare costuri in sus... si cam atat...
plus ca mai e o problema...mergea postata aici si graficul istoric al bule imobiliare din Amsterdam .... e pana la sfantul Petru... va veni o vreme cand se va inversa treaba... iar la sest nu va fi prea buna treaba... ca din distractia actuala si drogaiala si betia turistica... in viitor o poate da in instabilitate social intarna si alte chicite conflicte militare pe regiuni....
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 16:46)
Asta este raspunsul si pentru Bucuresti. Interzicerea dezvoltarii imobiliare in regim aglomerat, adica cresterea densitatii peste o anumita limita intr-o zona. Bucurestiul nu mai este locuibil decat atunci cand jumatate dintre locuitori sunt plecati in vacante sau weekenduri.