Carnagiu financiar mondial

Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 25 august 2015

Carnagiu financiar mondial

China a declanşat panica

-------------------------------

Actualizare 18:41 Bursa din SUA a deschis în urcare cu peste 2%

Acţiunile europene închid în creştere

VIX, "indicele fricii", a căzut puternic

Bursa din Statele Unite a deschis azi în creştere cu peste 2% şi a recuperat astfel o parte din scăderea puternică înregistrată ieri, revenirea pieţei fiind susţinută inclusiv de decizia băncii centrale a Chinei de a reduce dobânzile, potrivit MarketWatch.

La aproximativ o jumătate de oră de la începerea tranzacţiilor, indicele S&P 500 se afla pe plus cu 2%, Dow Jones industrial cu 1,8%, iar Nasdaq compozit cu 2,6%.

Indicele celor mai mari 300 de companii europene după capitalizare bursieră, FTSeurofirst 300, a închis provizoriu în creştere cu 4,4%, recuperând astfel aproape toată scăderea de ieri.

După maximul ultimilor patru ani, indicele VIX al "fricii", care măsoară volatilitatea pieţelor, a scăzut cu 22%, arătând că investitorii americani sunt mai puţin îngrijoraţi privind pieţele financiare.

(A.C.)

----------------

Actualizare 17:30 Vice-preşedintele BCE: "Consiliul guvernatorilor este gata să ia măsuri dacă vor apărea riscuri la adresa stabilităţii preţurilor"

Banca Centrală Europeană este gata să adopte măsuri suplimentare dacă va ajunge la concluzia că există riscuri semnificative la adresa prognozei de inflaţie, a declarat, astăzi, vice-preşedintele BCE, Vitor Constancio, potrivit Bloomberg.

"Sunt încrezător că implementarea deplină a programului de achiziţie de active va conduce la o revenire susţinută a inflaţiei la nivelele consistente cu definiţia noastră a stabilităţii preţurilor. Ca întotdeauna, consiliul guvernatorilor este gata să utilizeze toate instrumentele disponibile în cadrul mandatului său pentru a răspunde la orice modificare semnificativă a perspectivei de stabilitate a preţurilor", a declarat Constancio la o conferinţă organizată la Mannheim, Germania.

Scăderea preţului petrolului şi devalorizarea surprinzătoare a monedei chineze în data de 11 august pun noi presiuni asupra inflaţiei în zona euro, care în luna iulie a fost de 0,2%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Recentele evoluţii de pe pieţele mondiale ar putea determina BCE să îşi revizuiască prognoza de inflaţie, care va fi publicată luna viitoare.

Vitor Constancio a apreciat că scăderea inflaţiei în zona euro în luna august se datorează în principal declinului preţului petrolului şi nu constituie în sine un motiv pentru prelungirea duratei programului de relaxare cantitativă. "Politica monetară nu poate şi nu trebuie să corecteze şocurile externe precum creşterea preţului petrolului pentru că aceste efecte vor dispărea într-o zi", a spus Vitor Constancio.

Începând din luna martie a acestui an, BCE cumpără lunar active în valoare de 60 de miliarde de euro în ideea de a relansa economia zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei.

(A.C.)

------------------

Actualizare 13:40 China a scăzut ratele dobânzilor pentru a cincea oară din noiembrie

Banca centrală a Chinei a tăiat rata de referinţă a dobânzilor de creditare pentru a cincea oară din noiembrie şi a diminuat rezerva de lichiditate pe care băncile trebuie să o pună deoparte, mărind astfel eforturile pentru a atenua haosul de pe piaţa financiară şi pentru a atenua evoluţia tot mai slabă a economiei, transmite Bloomberg.

Rata de creditare pe un an va scădea cu 25 de puncte de bază, la 4,6%, intrând în efect de mâine, a anunţat azi Banca Populară a Chinei pe site-ul său. Rata de depozit pe un an va scădea cu 25 de puncte de bază, la 1,75%.

(A.C.)

-------------

Actualizare 13:06 Cotaţia petrolului la New York se apreciază cu 3%

Petrolul consemnează azi primele creşteri din ultimele cinci zile, cotaţia ţiţeiului light la New York (WTI) urcând cu 3,01%, la 39,39 dolari/baril. Un baril de petrol Brent, referinţa europeană a petrolului, s-a apreciat cu 2,83%, până la cotaţia de 43,9 dolari.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:53 Bursa din Shanghai a închis în scădere cu 7,6%

Bursa din Shanghai a închis în scădere azi cu 7,63%, înregistrând cel mai mare declin pe parcursul a patru zile după 1996, din cauza temerilor investitorilor că Guvernul de la Beijing abandonează măsurile de susţinere a pieţei financiare.

La Hong Kong, indicele Hang Seng a închis în creştere cu 0,72%.

Shanghai Composite Index a coborât sub nivelul de 3.000 de puncte pentru prima oară în ultimele opt luni. Pe parcursul a patru şedinţe de tranzacţionare, începând din 19 august, indicele bursei din Shanghai a scăzut cu 22%, transmite Bloomberg.

Peste 700 de acţiuni s-au depreciat astăzi cu limita maximă de 10%, la Shanghai, între acestea fiind şi titlurile PetroChina, cea mai mare companie chineză în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă.

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:11 Bursele europene deschid în creştere cu până la 2,6%

Principalele burse europene au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în urcare, indicele FTSE MIB al bursei italiene crescând cu 2,63%, la 20.988,55 puncte.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze se apreciază cu 1,99%, la 6.016,01 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris creşte cu 2,21% la 4.480,13 puncte.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt se majorează cu 2,25% la 9.865,39 puncte.

Indicele IBEX 35 din Madrid se apreciază cu 1,96% la 9.947,6 puncte.

(A.C.)

----------------

Actualizare 10:25 Barilul de petrol se redresează uşor, dar rămâne sub 40 de dolari

Cotaţia petrolului urcă uşor în această dimineaţă, preţul unui baril de ţiţei la New York (WTI) cu livrare în octombrie a câştigat 1,2%, până la 38,7 dolari. Un baril de petrol Brent, referinţa europeană a petrolului, s-a apreciat cu 0,96%, până la cotaţia de 43,1 dolari.

(A.C.)

------------------

Actualizare 10:00 Bursa din Tokyo a închis pe minus cu 3,96%

Bursa din Tokyo a închis în scădere cu 3,96%. Pierderile s-au accentuat în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare, investitorii fiind îngrijoraţi de prăbuşirea economiei Chinei, scrie Reuters.

(A.C.)

-------------

Actualizare 09:26 Wall Street a închis în scădere cu până la 3,9%

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, indicele S&P 500 coborând cu 3,94%, la 1.893,21 puncte.

Dow Jones a scăzut cu 3,57% la 15.871,35 puncte iar indicele NASDAQ a scăzut cu 3,82%, la 4.526,25 puncte.

Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a consemnat o depreciere de 3,12%, atingând valoarea de 13.052,74 puncte.

(A.C.)

-------------

Actualizare 08:44 Bursa de la Shanghai îşi continuă evoluţia negativă

Celalalte pieţe financiare asiatice majore sunt pe verde

Bursa de la Shanghai şi-a continuat astăzi evoluţia negativă, dar celalalte pieţe financiare asiatice majore sunt pe verde.

"Se pare că există ordine de răscumpărare pe numeroase pieţe după panică de a vinde din ultimele zile. Chiar şi acţiunile companiilor care au avut puţine relaţii de afaceri cu China au fost la vânzare", spune Yukino Yamada, strateg senior la Daiwa Securities, citat de Reuters.

Bursa de la Shanghai, a cărei coborâre luni cu 8,5% a dus la prăbuşirea pieţelor bursiere mondiale, a deschis astăzi cu o nouă scădere, de 6,41%, ajungând la cel mai mic nivel din decembrie trecut. Dar, după o ora de tranzacţionare, în jurul orei 02:45 GMT, indicele compozit SSEC "nu mai cobora decât cu 4%", conform Hotnews.

Bursa din Tokyo, cea mai importantă din Asia, părea că va avea o nouă zi de pierderi importante. Indicele Nikkei cobora cu 4% la 20 de minute după deschidere. Dar, la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, indicele bursei din Tokyo a crescut cu 1,10%.

Scenariul a fost acelaşi şi pe bursa din Hong Kong, unde indicele Hang Seng care a deschis în scădere cu 0,6% a trecut pe plus 1,96% după ceva mai mult de o oră de la începutul tranzacţiilor.

Bursa din Taiwan, care a scăzut ieri cu 4,84%, a deschis astăzi pe verde şi indicele principal de la Taipei a urcat cu 2,67% în jurul orei 02:45 GMT.

Bursa din Seul era în creştere cu 1,32%, iar cea din Sydney cu 2,30%.

Banca americană de investiţii Goldman Sachs estimează, într-o notă, că scăderea preţurilor materiilor prime precum şi recenta slăbiciune a economiei şi monedei Chinei nu vor reuşi să ducă economia mondială în recesiune.

Ieri seară, bursa americană a închis în scădere cu peste 3%.

(F.A.)

--------------

Bursele din China s-au prăbuşit, ieri, după ce autorităţile de Beijing nu au luat, peste weekend, măsuri de sprijin, aşa cum sperau investitorii, în urma scăderilor de 11% de săptămâna trecută.

Indicele Shanghai Composite a căzut cu 8,5%, ştergând întregul câştig din acest an, în timp ce Shenzhen Composite a pierdut 7,7%.

Declinul de ieri a fost numit "Black Monday" (Lunea neagră), pe fondul creşterii îngrijorărilor că avansul economiei chineze ar putea încetini semnificativ, la care s-a adăugat o ieftinire a mărfurilor la minimul ultimilor şase ani.

Naeem Aslam, chief market analyst la Ava Capital Markets, a comentat pentru Reuters decizia autorităţilor chineze să nu intervină în sprijinul pieţelor: "Din păcate, nu a fost decât dezamăgire, iar frica investitorilor s-a transformat în furie în această dimineaţă (n.r. ieri), aşa că au decis să îşi lichideze poziţiile".

Toată lumea vrea să ştie ce va face guvernul chinez în continuare ca să protejeze bursele şi să restabilească încrederea în economie.

Mulţi au sperat că banca centrală va reduce dobânzile şi va injecta un dram de încredere în pieţe, după ce intervenţia anterioară a Beijingului - fondurilor de pensii li s-a permis să investească în piaţă - nu a reuşit să calmeze investitorii.

Potrivit The Guardian, panica de pe pieţe arată că investitorii îşi pierd încrederea în abilitatea băncilor centrale să ţină "trenul" pe şine.

Jasper Lawler, de la CMC Markets, explică: "Banca Populară a Chinei a eşuat spectaculos să stimuleze economia chineză; revenirea Europei, în ansamblu, se bazează pe un euro mai slab, care tocmai a fost subminat de deprecierea yuan-ului şi de revenirea înceată a economiei SUA, în ciuda stimulentelor enorme (dobânzi ultra-scăzute şi cumpărări de obligaţiuni prin programul de relaxare cantitativă)".

Aceste intervenţii au dus la creşterea burselor la niveluri record în ultimii ani, dar nu au rezolvat problemele economiei gobale.

Potrivit Bloomberg, crahul bursier a şters 5 trilioane de dolari de pe bursele globale, în această lună.

"Astăzi (n.r. ieri) toată lumea pare să-şi lichideze poziţile, este panică şi nu mai există alegere raţională", spune Michael Woischneck, de la "Lampe Asset Management GmbH", adăugând: "Nu va exista o revenire astăzi. Americanii vor continua presiunea pe vânzare pusă de europeni, ceea ce va duce pieţele şi mai jos"

Didier Duret, chief investment officer la ABN Amro, descrie situaţia drept o "panică macro generată de China". Acesta a spus, potrivit Reuters, că volatilitatea va persista până vom vedea date mai bune sau o acţiune politică puternică spre relaxare monetară.

Indicele regional MSCI Asia-Pacific al pieţelor asiatice fără Japonia a scăzut ieri cu 5,1%, cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, iar Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo s-a depreciat cu 4,6%.

Indicele bursei din Filipine s-a prăbuşit ieri cu peste 7%, la minimul ultimelor 14 luni, pe fondul panicii globale, în timp ce indicele australian ASX 200 a închis şedinţa în scădere cu 4%, în cea mai rea zi din ultimii patru ani.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele.

Acţiunile indiene - cea mai proastă zi, din 2009

Totodată, acţiunile indiene au avut cea mai rea zi din ultimii şase ani. Cele mai mari companii de mărfuri s-au confruntat cu vânzări masive, Tata Steeel Ltd şi Reliance Industries suferind deprecieri masive.

"Efectul bulgărelui de zăpadă" pe pieţele europene

Aversiunea la risc a contagiat Europa, de la primele ore de tranzacţionare, acţiunile marcând scăderi masive.

Mark Ward, head of execution trading la Sanlam Securities, a explicat că asistăm la un "efect al bulgărelui de zăpadă", apelurile în marjă punând presiune pe poziţii şi forţând vânzările: "Fiecare ordin a fost o vânzare, astăzi (n.r. ieri), aşa că, în mod clar oamenii cred că nu am atins încă fundul".

Bursa londoneză, în picaj

Indicele blue chips FTSE 100 scădea, ieri, la ora 13.54 GMT, cu 5,8 puncte, atingând la cel mai redus nivel din 2012 şi îndreptându-se către cea mai rea zi din septembrie 2011. În acelaşi timp, indicele paneuropean FTSEurofirst 300 scădea cu 7,2%.

FTSE 100 a înregistrat vineri cea mai mare scădere săptămânală din acest an şi are, acum, zece şedinţe consecutive de scădere, cea mai lungă perioadă de declin din 2003.

Sectorul minier a condus deprecierile, scăzând cu 9%, la minimul din 2009, pe măsură ce situaţia Chinei a afectat preţurile mărfurilor.

Glencore şi Anglo American au picat la noi minime istorice, în timp ce companiile petroliere Premier Oil şi Tullow Oil au scăzut cu 11, respectiv 14%.

Economia Marii Britanii este vulnerabilă la şocurile internaţionale, a declarat luni ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, pe fondul declinului burselor la nivel mondial, transmite Bloomberg.

"Toată lumea este îngrijorată de situaţia pieţelor financiare asiatice. Vreau să reamintesc că nu suntem imuni la ceea ce se întâmplă în lume", a spus Osborne, după o întâlnire la Helsinki cu omologul său Alexander Stubb.

"În mod evident autorităţile chineze fac tot posibilul pentru a stabiliza pieţele", a adăugat Osborne, care a arătat că situaţia scoate în evidenţă importanţa ca alte ţări să "îşi păstreze ordinea în casă".

Ministrul britanic a precizat: "Nu ştii de unde va veni următoarea criză, unde va apărea următorul şoc. Marea Britanie are o economie foarte deschisă, probabil cea mai deschisă dintre economiile mari, şi suntem afectaţi de ceea ce se întâmplă, fie că sunt probleme în zona euro, fie probleme pe pieţele asiatice".

La jumătatea zilei de ieri, indicele german DAX avea o scădere de 3,13%, indicele francez CAC - de -3,38%, iar indicele italian -3,5%.

Spre închiderea pieţelor, FTSE şi-a mai revenit, reducând scăderea la 3,5%, după ce ajunsese la -5%.

Wall-Street, în cădere liberă, la deschidere

Piaţa americană Wall Street a deschis în scădere puternică şedinţa de ieri, indicele Dow Jones pierzând peste 1.000 de puncte.

Dow Jones nu a pierdut niciodată mai mult de 800 de puncte într-o zi.

Tranzacţiile futures pe indicele Nasdaq, S&P şi Dow au fost oprite, pentru scurt timp, înainte de deschiderea pieţei, o măsură luată de burse pentru a reduce volatilitatea şi pentru a oferi investitorilor timp să proceseze informaţiile.

După vânzătile masive de ieri, indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite au trecut la corecţii, alăturându-se Dow Jones, care a trecut în teritoriul corecţiilor, vineri, potrivit The Telegraph.

Se consideră că un indice trece în teritoriul corecţiilor atunci când scade cu 10 procente de la maxiumul ultimelor 52 de săptămâni.

La deschiderea de ieri, Indicele Industrial Dow Jones a coborât cu 4,9%, S&P 500 cu 4,7%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 5,1%.

Dow Jones a consemnat în primele tranzacţii o scădere de peste 6%, pentru S&P 500 declinul maxim a fost de 5%, iar pentru Nasdaq de circa 8%, potrivit portalului MarketWatch.

Potrivit The Telegraph, pieţele şi-au revizuit aşteptările pentru creşterea dobânzii Federal Reserve, pentru prima dată în nouă ani, probabilitatea scăzând la 30 %, faţă de 50%, săptămâna trecută.

După momentele de scădere, indicele Dow şi-a revenit serios, pe măsură ce investitorii au considerat că există oportunităţi de cumpărare, ajungând la o scădere de numai 2,4%.

Preţul petrolului - minimul ultimilor şase ani şi jumătate

Petrolul Brent, de referinţă de Londra, precum şi WTI, cel de referinţă pe piaţa americană, au atins ieri minimul ultimilor şase ani şi jumătate, coborând sub pragul de 45 de dolari per baril, respectiv 40 de dolari, în condiţiile în care investitorii sunt îngrijoraţi că încetinirea economiei chineze va conduce la o cerere mai mică de petrol pe fondul supraofertei globale, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent cu livrare în octombrie era în declin cu 1,08 dolari, până la 44,38 dolari pe baril, după ce anterior a atins un minim de 44,24 dolari, cel mai redus nivel din martie 2009. De asemenea, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, se apropia de 39 de dolari, cel mai redus nivel înregistrat după luna februarie 2009, potrivit Agerpres. Pe lângă petrol, şi alte materii prime au atins luni noi valori minime, pe fondul îngrijorărilor că o încetinire severă în China va trage în jos şi alte economii din regiune, ceea ce va duce la reducerea consumului de energie şi materii prime. Indicele Bloomberg, ce regrupează 22 de materii prime, a scăzut ieri cu 1,7%, până la 86.3542 puncte, cel mai redus nivel înregistrat după luna august 1999.

În schimb, cotaţia aurului era relativ stabilă, metalul galben beneficiind de statutul său de valoare de refugiu în perioade de turbulenţă. În cursul tranzacţiilor derulate luni după amiaza la Singapore, uncia de aur era în scădere uşoară cu 0,2% până la 1.158,10 dolari.

Deutsche Bank: "Declinul pieţelor de capital este foarte serios"

Declinul pieţelor de capital la nivel mondial este foarte serios şi va înrăutăţi perspectivele de creştere economică, a declarat Henning Gebhardt, director la divizia de management al activelor la Deutsche Bank, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Ne aşteptăm la unele ajustări ale perspectivei de creştere a economiei mondiale, în special din cauza creşterii mai slabe pe pieţele emergente. Preţul scăzut al petrolului şi modificarea perspectivei economice vor crea o nouă rundă de reduceri ale profiturilor", consideră Gebhardt.

Iranul îşi va majora "cu orice preţ" producţia de petrol

Iranul intenţionează să-şi majoreze "cu orice preţ" producţia de petrol, pentru a-şi apăra cota de piaţă, şi se alătură apelurilor pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), pentru a susţine preţul ţiţeiului, a declarat ieri ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

"Ne vom majora producţia de petrol cu orice cost şi nu avem nicio altă alternativă. Dacă Iranul nu îşi majorează imediat producţia de petrol, ne vom pierde cota de piaţă pentru totdeauna", a apreciat Bijan Namdar Zanganeh, adăugând că Teheranul este în favoarea organizării unei reuniuni de urgenţă a OPEC, înaintea următoarei reuniuni ministeriale programată a avea loc la începutul lunii decembrie. "Iranul sprijină ideea unei reuniuni de urgenţă a OPEC, care ar fi eficientă în stoparea declinului preţului petrolului", a spus Bijan Namdar Zanganeh.

Iranul avea a doua mare producţie de petrol din rândul OPEC, înainte de intrare în vigoare a sancţiunilor occidentale în luna iulie 2012. O serie de mari companii petroliere precum BP Plc şi Royal Dutch Shell Plc s-au arătat interesate să dezvolte vastele rezerve de petrol ale Iranului, care la nivel mondial ocupă locul al patrulea, după ridicarea sancţiunilor.

Potrivit analiştilor, OPEC continuă să pompeze pe piaţă o cantitate de petrol apropiată de nivelul record, în pofida faptului că piaţa mondială este supraaprovizionată. Barclays Plc estimează că în luna iulie OPEC a produs o cantitate de petrol de aproximativ 32,1 milioane barili pe zi, iar Arabia Saudită va continua să producă o cantitate de aproximativ 10 milioane de barili pe zi. În schimb, Iranul a produs în luna iulie o cantitate de 2,85 milioane barili pe zi, faţă de 3,6 milioane barili pe zi la finele lui 2011.

Indicele băncilor de la bursa greacă, în picaj cu 20%

Bursa din Atena a înregistrat una dintre cele mai mari pierderi, în şedinţa de ieri, trasă în jos de scăderile acţiunilor bancare.

În jurul orei 3, ieri, indicele sectorului bancar cobora cu 20%, iar pe parcursul zilei Bursa din Atena a pierdut până la 10%.

Analiştii greci consideră că pieţele nu subestimează riscul unor alegeri anticipate, întrucât sonsajele nu au estimat corect rezultatele referendumului din iulie.

Pieţele nu reuşesc să prezică cum va arăta ziua de după alegeri, întrucât pot apărea dinamici imprevizibile.

Debandada de la burse a şters 182 miliarde de dolari din averea miliardarilor

Degringolada de pe pieţele globale a şters 182 miliarde de dolari (116 miliarde de lire) din averile celor mai bogaţi 400 de miliardari, potrivit unei analize Bloomberg, citată de The Independent.

Săptămâna trecută, pierderile de pe pieţe au fost determinate de temerile că economia Chinei îşi va încetini creşterea, astfel că indicii FTSE 100 şi Dow Jones au ajuns în teritoriul corecţiilor, coborând cu peste 10% de la maximele anului.

Cel mai mare pierzător în dolari a fost Warren Buffett, al treilea cel mai bogat al lumii, care şi -a văzut şterse 3,6 miliarde de dolari din avere, săptămâna trecută, potrivit Indicelui Miliardarilor al Bloomberg. Acţiunile companiei Berkshire Hathaway au scăzut cu peste 5 %.

Deţinerile lui Ivan Glasenberg, şeful Glencore, au coborât cu 237 milioane de dolari, în ultima săptămână, în timp ce acţiuniole gigantului au atins un minim record, vineri.

Averea netă colectivă a celor 400 de miliardari urmăriţi de Bloomberg este de 3,98 trilioane de dolari.

Analiştii au atras atenţia că scăderile dramatice trebuie puse în context, mai ales când vine vorba despre valoarea investitorilor, Buffet fiind cunoscut pentru faptul că are deţineri pe termen lung.

"Deşi 182 miliarde de dolari este o sumă mare, pentru ei (n.r. miliardari), pierderea este fracţională", a spus John Collins, wealth manager la Aspiriant. Acesta a adăugat: "O săptămână ca aceasta te face să te simţi rău, dar când faci un pas înapoi şi priveşti imaginea de ansamblu, vezi că nu este nicidecum un dezastru".

Euro atinge maximul ultimelor 6 luni faţă de dolar

Euro a urcat luni la maximul ultimelor şase luni şi jumătate, iar yenul la cel mai ridicat din ultima lună şi jumătate în raportul cu dolarul, investitorii renunţând la activele considerate riscante în favoarea unor plasamente mai sigure, din cauza perspectivei de încetinire a economiei chineze.

Astfel, euro şi yenul japonez s-au apreciat, ieri, faţă de dolar înainte de deschiderea bursei din SUA, titrează The Telegraph. Moneda unică a urcat la 1,17 dolari pentru un euro. Faţă de yen, dolarul a ajuns la un minim istoric din perioada post - criză.

Jeremy Cook, economist-şef la World First, se aşteaptă la noi vânzări în masă ale investitorilor, care au intrat deja în panică şi care se roagă ca Beijing-ul să intervină cu noi stimulente monetare. El a declarat: "În ceea ce priveşte pieţele emergente şi monede de schimb pentru mărfuri, imaginea de acum îmi aminteşte de o scenă într-un film în care un om singuratic trece cu o roabă pe un drum, sună dintr-un clopoţel şi imploră oamenii din sat să-şi scoată afară morţii. Orice este legat de mărfuri sau pieţe emergente a fost pus la pământ de minime record, iar investitorii s-au refugiat în euro, yen şi franc". Analistul consideră că este posibil să mai vină un val de panică cu lichidări de poziţii în următoarele 24 de ore.

Indicele dolarului, care măsoară performanţa monedei americane faţă de şase monede majore, este în declin cu 0,7%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni, din cauza aşteptărilor în scădere ale investitorilor ca Rezerva Federală (Fed) americană să înceapă creşterea dobânzilor în septembrie, relatează Reuters, potrivit Mediafax. Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a coborât sub 2%, reducând atractivitatea dolarului.

Lira sterlină a scăzut brusc faţă de euro

Lira sterlină a scăzut brusc ieri faţă de euro, Reuters comentând că este pe punctul de a atinge cea mai mare pierdere de o zi faţă de moneda unică în ultimii şase ani, în timp ce au scăzut şi aşteptările ca Banca Angliei (BoE) să majoreze ratele dobânzilor în curând, după furtuna de pe pieţe de acţiuni de ieri. Lira a pierdut 2% ieri faţă de euro, iar cele mai vechi pieţele monetare se aşteaptă acum ca BoE să ridice ratele dobânzilor abia la mijlocul anului viitor.

Yuanul s-a depreciat uşor în deschidere

Yuanul chinezesc a deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere uşoară, în ciuda unei rate de orientare mai ferme dată de Banca Centrală. Reuters scrie că Banca Populară a Chinei a stabilit rata de mijloc la 6.3862 yuani pe dolar, înainte de deschiderea pieţei. Piaţa spot a fost deschisă la 6.3897 yuani pe dolar, iar variaţiile permise ale cursului spot sunt de 2% peste sau sub cursul oficial stabilit zilnic. Yuanul off-shore a cunoscut o scădere de 1,1%.

Rubla rusească - la minimul ultimelor şapte luni

Rubla rusească s-a depreciat, ieri, cu 3% în raport cu dolarul, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, afectată de scăderea cotaţiilor petrolului, relatează Capital.gr, citat de Mediafax. La jumătatea tranzacţiilor, rubla era tranzacţionată la 71,32 unităţi pentru un dolar, la bursa din Moscova, nivel înregistrat cel mai recent la sfârşitul lunii ianuarie.

Rubla a coborât cu 3,75%, la 81,71 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel din acest an.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi au declarat, la începutul acestei luni, că piaţa valutară este sub control, dar cu toate acestea rubla s-a depreciat cu aproape 20% în decurs de numai o lună.

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, a avertizat, ieri, că preţurile petrolului ar putea scădea pentru scurt timp sub nivelul de 40 de dolari pe baril, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.

Deprecierea rublei face exporturile ruseşti mai competitive, dar erodează veniturile populaţiei, alimentează inflaţia şi sufocă investiţiile şi creşterea economică.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat, sâmbătă, că guvernul şi banca centrală au elaborat măsuri de sporire a vânzărilor de valută străină, ca răspuns la slăbirea rublei. El a sugerat că Rusia pune din nou presiune ca marii exportatori să vândă din nou valută pentru a susţine rubla. Potrivit Reuters, Medvedev a mai declarat: "În viitorul apropiat, vom lansa vânzările de valută străină de către cei mai mari exportatori. Aşa că, împreună cu Banca Centrală, am convenit mai multe măsuri".

Astfel de vânzări sunt cea mai importantă sursă a cererii pentru rublă, care a pierdut 18% faţă de dolar în ultima lună, în contextul prăbuşirii cotaţiilor petroliere.

Donald Trump: "Devalorizarea yuanului, acţiune devastatoare pentru SUA"

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a declarat, pe 11 august, imediat după ce China şi-a devalorizat yuanul, că acţiunea va fi devastatoare pentru Statele Unite.

Într-un interviu acordat CNN, Trump a spus: "China pur şi simplu ne distruge. Continuă să devalorizeze yuanul până când îi iese. China operează o depreciere mare a yuanului".

Reuters notează că Donald Trump a criticat mereu politica monetară chineză şi a promis, în campanie, că va fi un negociator mai dur cu China pentru a impulsiona economia americană.

Trump a mai spus: "SUA are putere asupra Chinei, care s-a îmbogăţit pe spatele ei. China s-a reconstruit cu banii şi slujbele atrase din SUA".

Rupia, cea mai slabă performanţă din Asia

Rupia a scăzut, ieri, la 66 de unităţi pentru un dolar, pentru prima dată în ultimii doi ani, în urma devalorizării yuanului şi a prăbuşirii pieţelor asiatice, potrivit Bloomberg.

Astfel, moneda Indiei a înregistrat cea mai slabă performanţă din Asia, după ringgit-ul malaiezian. Astfel, rupia a scăzut cu 1,2% faţă de dolar în Mumbai, potrivit cotaţiilor de la băncile locale.

"Criza masivă în monedele ţărilor emergente este reflectată de rupie", a declarat Ankur Jhaveri, co-şef al departamentului valute la Edelweiss Financial Services Ltd. în Mumbai. Cu stocuri de asemenea, în scădere, rupia va rămâne sub presiune, a spus el.

Deprecieri masive ale monedelor vecine Chinei

Ringgit-ul malaysian a atins ieri minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeză baht a ajuns la cel mai redus nivel din 6 ani, iar won-ul sud-coreean a înregistrat un minim al ultimilor patru ani, faţă de dolar.

Pentru a creşte competitivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Băncile centrale asiatice, pregătite să compenseze volatilitatea pieţelor

Băncile centrale asiatice, din India până în Coreea de Sud, au anunţat că sunt pregătite să compenseze volatilitatea pieţelor, care au măturat regiunea şi au depreciat puternic monedele locale. Analiştii dau vina pe deprecierea yuan-ului efectuată de China pe 11 august.

"Pieţele în sine nu sunt o problemă, cât faptul că evenimentele sunt dublate de deprecieri importante ale valutelor", a declarat Alicia Garcia Herrero, economist-şef la Natixis, citată de Bloomberg.

La rândul său, Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei, Raghuram Rajan, a spus că nu este rolul unei bănci centrale să susţină bursele de acţiuni, dar a semnalat voinţa de a interveni în sprijinul rupiei.

În Coreea de Sud, politicienii au pledat pentru stabilizarea pieţei financiare, iar Banca Centrală a promis că va monitoriza cu atenţie situaţia şi va interveni la nevoie.

Vietnam şi-a depreciat în această lună moneda, ca urmare a acţiunilor din China. Dar nu toate băncile centrale sunt dispuse să facă acest lucru, scrie Bloomberg.

Guvernatorul Băncii centrale a Indoneziei, Agus Martowardojo, a spus că nu va intra în cursa deprecierii monezilor.

"Baie de sânge" şi pe pieţele valutare din America Latină şi Africa

Realul brazilian s-a prăbuşit ieri la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani comparativ cu dolarul, fiind în topul monedelor perdante din America Latină. China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, notează Bloomberg. Un index al monedelor din regiune a căzut la cel mai mic nivel din 1992. "Este o baie de sânge", a spus Bernd Berg, un strateg al Societe Generale SA. Şi randul sud african a scăzut ieri la un nivel record. Moneda economiei cele mai industrializate din Africa a slăbit cu 8,5% în raport cu dolarul.

NEW YORK TIMES: Investitorii retrag sume mari de pe pieţele emergente

Marile fonduri de investiţii care au susţinut creşterea rapidă a economiilor ţărilor în curs de dezvoltare au început să se retragă masiv de pe aceste pieţe, contribuind la declinul rapid al burselor mondiale, potrivit unui articol publicat sâmbătă în New York Times şi citat de Hotnews.

Doar în ultima săptămână, investitorii au vândut obligaţiuni ale economiilor emergente în valoare de 2,5 miliarde de dolari, cea mai mare retragere din ianuarie 2014.

"Ratele de creştere pentru multe din aceste economii erau puternic exagerate", spune Dani Rodrik, profesor la Harvard Kennedy School of Government, care a studiat impactul fluxurilor capitalurilor externe asupra economiilor emergente. Mişcarea de vânzare a stârnit temeri în rândul autorităţilor de reglementare legate de faptul că o contagiune mai amplă ar putea genera dificultăţi pentru investitorii individuali în retragerea banilor din aceste fonduri mutuale.

Fondurile mutuale de investiţii, care nu folosesc bani împrumutaţi, aşa cum fac băncile, au investit sume mari într-o varietate de obligaţiuni cu randament ridicat şi produse bancare care nu sunt uşor de vândut, mai ales într-o piaţă în scădere. Dacă investitorii cer să îşi primească banii într-o singură tranşă, fondurile s-ar putea confrunta cu dificultăţi.

Brazilia, China, Malaezia, Rusia şi Turcia au vândut din 2009 obligaţiuni în valoare de peste 1.000 miliarde dolari, în principal fondurilor mutuale americane. Când banii au inundat aceste pieţe, economiile şi monedele acestor ţări s-au întărit puternic. Acum, apare inversarea trendului, determinată de încetinirea economiei Chinei, iar monedele locale cad, în condiţiile în care fondurile mutuale caută investiţii mai sigure.

BIS a avertizat în această lună asupra consecinţelor care pot să apară dacă aceşti investitori îşi închid poziţiile într-o mişcare de panică, în acelaşi moment.

Sfaturi pentru populaţie

Damien McBride scrie, pe site-ul The Telegraph, că sunt mai multe măsuri pe care populaţia le poate lua în perioade de criză: să pună la adăpost cât mai mult cash posibil, în loc sigur, întrucât este posibil să se închidă băncile şi să nu funcţioneze bancomatele; să cumpere cât mai multă apă îmbuteliată, conserve şi alte bunuri necesare supravieţuirii timp de o lună în casă; să stabilescă din timp un loc de întâlnire cu cei dragi în caz că devin nefuncţionale sistemele de telecomunicaţii.

Fraser Howie: "Liderii Chinei nu mai controlează situaţia"

Fraser Howie, co-autor al cărţii Red Capitalism: The Fragile Financial Foundation of China's Extraordinary Rise, a declarat că modul în care China a gestionat criza prăbuşirii bursei a ridicat îndoieli privind lideshipul preşedintelui Xi Jinping şi premierul Li Keqiang.

"Cred că lumea îşi dă seama - intern şi extern - că lidershipul chinez nu mai are controlul asupra situaţiei. Nu numai atât, ci nici măcar nu înţeleg problele, uneori", a spus Fraser Howie, citat de The Guardian.

Acesta a adăugat: "Victima reală, după vară, este credibilitatea guvernului. Când te uiţi la intervenţia pe bursă, la tăierea ratei de schimb, şi apoi te uiţi la explozia de la Tianjin, vezi cu siguranţă un guvern care nu este în control. Vezi o imagine foarte neagră competenţei Chinei la nivel de lidership. Cine este responsabil?

Xi Jinping pare invizibil".

Howie a adăugat că nu există remedii pentru situaţia Chinei şi că dezechilibrele din China sunt greu de remediat. "Este ca şi cum ai spune: care este o soluţie rapidă la mahmureală? Exact acolo este China acum. Nu există soluţii rapide".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Excelenta editia tiparita de azi! - Numar de colectie!

    Bravo, Bursa! 

    1. Da, de excepto!

    Probabil pietele vor intra momentan in zodia lu "popa prostu" de pe o zi pe alta ! Unii abia vin din concediu si gasesc jucaria stricata rau de tot .

    Ca de obicei la Londra apar sfaturi pentru populatie si probabil cote de piata la pariuri "apa si mancare pentru o luna" ! 

    O sa vina si comunicatul asf care recomanda prudenta investitorilor !

    Am vandut totul si ma retrag cu cash-ul unde nu ajung drumuri asfaltate si trec pe cas si branza sa nu cada vreo banca peste mine ! 

    iar a venit timpul pentru titluri de forma "soc si groaza" ?

    e aiurea titlul vostru! va luati la intrecere cu zf-ul pe titluri prapastioase?

    1. Se intimpla acum, este in fata voastra, va comportati ca si cind ati fi orbi, ba mai si sunteti sarcastici, fara sa reusiti sa face legatura dintre intelesul cuvintelor si realitate.

      Somnambuli,treziti -va! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb