Carnea de porc, laptele, produsele lactate şi zahărul se pot scumpi cu până la 10%, ca urmare a devalorizării leului, în timp ce preţul uleiului va rămâne nemodificat, susţin reprezentanţii producătorilor din industria alimentară. Preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, Sorin Minea, a declarat pentru NewsIn că în a doua jumătate a lunii octombrie se vor vedea primele scumpiri pe piaţă. Minea a mai spus că preţul cărnii şi al produselor din carne de porc va creşte cu cel puţin 10%. Acesta a explicat că scumpirile în industria cărnii sunt determinate de scumpirea materiei prime, care provine în proporţie de 70% de pe piaţa comunitară şi de creditele în euro, contractate de procesatori.
Totodată, producătorii susţin că vom asista la scumpiri şi în ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate.
Preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, Valeriu Steriu, a declarat pentru NewsIn că începând din noiembrie preţul acestor produse va creşte cu 7 până la 10%. Valeriu Steriu susţine că scumpirea este determinată de creşterea preţurilor la ambalaje şi la consumabile.
Tot din noiembrie va creşte şi preţul zahărului ca urmare a devalorizării leului.
Preşedintele Patronatului Zahărului din România, Emilian Dobrescu, a declarat pentru NewsIn că fluctuaţiile cursului valutar se vor reflecta în preţul de vânzare al zahărului, iar dacă aceste fluctuaţii vor fi prea mari, producătorii îşi vor lua în plus şi o marjă de siguranţă. "Nu vor fi nişte creşteri imediate. Primele scumpiri vor apărea în noiembrie, iar dacă vom asista la o devalorizare a leului cu 10%, atunci creşterea de preţ va fi de 8% ", a precizat Dobrescu.
În ceea ce priveşte preţul pâinii, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie, Viorel Marin, a declarat pentru NewsIn că influenţa devalorizării leului este diferită de la o unitate la alta, iar producătorii care nu vor putea să suporte creşterea euro, vor scumpi pâinea.
Marin a mai precizat că influenţa devalorizării leului contribuie la costul final al pâinii cu un procent cuprins între 1,5 şi 3%.
Referitor la preţul uleiului, acesta nu va creşte, a declarat pentru NewsIn preşedintele Patronatului din industria uleiului, Viorel Zichil.
" Nu vom asista la scumpiri. Pe plan mondial tendinţa este de a scădea preţul alimentelor. Eu am cumpărat materia primă în lei, iar 80% din costul uleiului este reprezentat de materia primă. Aceasta provine în proporţie de 98% din producţia naţională şi foarte puţin din Republica Moldova ", a adăugat Zichil.