Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" solicită preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, să respingă propunerea Comisiei Europene de instituire a unui Consiliu de Competitivitate, se arată într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, semnată de Bogdan Hossu.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a adoptat la data de 21 octombrie 2015 un proiect pentru o Recomandare a Consiliului care solicita statelor membre din zona euro sa înfiinţeze Consilii Naţionale de Competitivitate. La nivelul fiecărui stat membru (zona euro), acesta are ca obiective: să monitorizeze evoluţia competitivităţii în raport cu concurenţii globali (inclusiv costurile forţei de muncă); să ofere informatii privind procesul de stabilire a salariilor prin furnizarea de informaţii relevante; să monitorizeze politicile şi să formuleze recomandări de politică în domeniul competitivităţii; să furnizeze consultanţă cu privire la punerea în aplicare a recomandările specifice de ţară făcute de Comisia Europeană, în cadrul Semestrului European.
Potrivit CNS Cartel Alfa, recomandarea Comisiei urmăreşte recomandările din Raportul celor cinci Preşedinţi, Raportul iunie 2015, în care preşedintele Comisiei Juncker, împreună cu cei patru preşedinţi ai celorlalte instituţii europene, a solicitat instituirea unui sistem de "Competitivitate a autorităţilor" la nivelul statelor membre. Experţi independenţi ar "evalua sistematic dacă salariile evoluează în conformitate cu productivitatea şi ar face comparaţii cu evoluţiile din alte ţări din zona euro şi din cadrul principalilor parteneri comerciali". Mai mult decât atât, ar interfera de asemenea, cu negocierea colectivă, solicitând ca "partenerii sociali ar trebui să folosească opiniile ale acestor autorităţi de competitivitatea ca orientare în cadrul negocierilor de stabilire a salariilor".
"Se observă că recomandarea Comisiei nu merge atât de departe ca propunerile prezentate în Raportul celor cinci preşedinţi. Mandatul acestor Consilii de Competitivitate (nu mai este numită Autoritatea privind Competitivitate) este acum de «informare» şi «furnizează» informaţii relevante pentru procesele de stabilire a salariilor. Acestea ar avea, totuşi, dreptul de a formula consiliere politică, ţinând seama de situaţia din zona euro dar şi la dimensiunea Uniunii", se arată în scrisoarea preşedintelui CNS Cartel Alfa.
CNS Cartel Alfa precizează că o altă schimbare notabilă, care provoacă îngrijorare, vizează costul forţei de muncă, care va fi comparat cu cele ale concurenţilor "la nivel mondial" (pe termen scurt) şi nu cu celelalte ţări din zona euro.
"În această situaţie, câteva obiecţii serioase rămân. Consiliile de Competitivitate sunt o soluţie periculoase şi abordează greşit problemele. Cum exporturile zonei euro depăşesc importurile cu mai mult de 3% din PIB, zona euro nu suferă de o lipsă de competitivitate. Principala problemă a zonei euro este datoria privată, moştenită din perioada boom-ului determinat de piaţă financiară, care a falimentat. Acest lucru nu poate fi abordat prin încercarea de a exporta problemele zonei euro în restul lumii. Salariile diminuate vor face lucrurile şi mai rele prin subminarea cererii interne şi prin declanşarea deflaţiei. În acelaşi timp, câştigurile pe piaţa de export vor fi în cele din urmă neutralizate prin aprecierea monedei sau prin slăbirea economiilor partenerilor comerciali ai zonei euro", menţionează Cartel Alfa.
De asemenea, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu susţine că factorii de decizie europeni trebuie să renunţe la definiţia de cost-competitivitate. În schimb, decidenţii ar trebui să se angajeze în promovarea unei politici monetare care să sprijine un stimul fiscal serios pentru a asigura o recuperare economica semnificativă şi puternică, în ciuda datoriei persistente.
"Dialogul social nu are nevoie de un alt controlor. În timp ce Comisia declară că nu intenţionează să intervină în sistemele de stabilire a salariilor, în acelaşi timp, Proiectul de Recomandare, oferă o bază pentru a face acest lucru. De exemplu, insistenţa pe faptul că aceste Consilii Naţionale de Competitivitate trebuie să fie înfiinţate pe bază legală, deoarece indică o abordare legalistă a salariilor şi competitivităţii. De aici, suntem doar la un pas distanţă de stabilire a standardelor de maxime salariale pentru negocierile colective, care sunt obligatorii din punct de vedere legal sau de a pune la îndoială validitatea grevei legată de negociere în afara standardelor salariale stabilite de către Consiliul de Competitivitate", se precizează în scrisoarea deschisă transmisă şefului statului.
De asemenea, CNS Cartel Alfa arată că, în mod similar, anunţul anterior al Comisiei că în cadrul raportului său de progres viitor intenţionează să vadă "dacă adoptarea de dispoziţii obligatorii este necesară" este, de asemenea ambiguă. Această ambiguitate devine îngrijorătoare atunci când cineva citeşte în Comunicarea Comisiei, care însoţeşte propunerea de Recomandare a Consiliului ("Măsuri pentru completare Uniunii Economice şi Monetare"), că "dacă este necesar în etapa II (...) vor fi prezentate principii comune prin intermediul unui instrument obligatoriu".
"Prin urmare, Confederaţia Naţionala Sindicală «Cartel Alfa» va solicita a respinge aceasta propunere de instituire a unui Consiliu de Competitivitate. Exista deja numeroase instituţii care dau sfaturi, privind salariile pentru statele membre, cum ar fi FMI, OCDE, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Noi nu acceptăm nici o instituţie care interferează cu autonomia partenerilor sociali sau instituţiile create pentru dialog social, precum Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social. În numele membrilor Confederaţiei Naţionale Sindicale «Cartel Alfa» vă solicităm ca în cadrul prezenţei d-voastră în reuniunile Consiliul European, sau a mandatului pe care îl daţi altor persoane desemnate a participa la reuniunile respective, să respingeţi această propunere de instituire a unui Consiliu de Competitivitate, iar în cazul creerii sale pentru zona euro de a nu ratifica până la intrarea României în zona euro", se arată în încheierea scrisorii deschise.
Camera Deputaţilor a adoptat în 14 decembrie 2015 o hotărâre prin care ia act de ultimul pachet de recomandări ale Consiliului Uniunii Europene, adoptat la 21 octombrie 2015, privind instituirea consiliilor naţionale de competitivitate în statele din zona euro, în scopul ameliorării instrumentelor de guvernanţă economică.