Reprezentanţii celor 107 companii cu capital străin (reprezentînd peste 80% din inves-tiţiile străine în ţara noastră) consideră că Guvernul abuzează de posibilitatea emiterii de ordonanţe de urgenţă chiar şi atunci cînd nu există circumstanţe excepţionale, după cum reiese din "Cartea Albă" a Consiliului Investitorilor străini (FIC). Investitorii străini atrag atenţia că adesea, datorită timpului scurt de cercetare, ordonanţele emise intră în conflict cu legislaţia deja existentă. Pentru a evita astfel de cazuri, oficialii FIC consideră utilă elaborarea unor reguli de aplicare care să însoţească legile aprobate de către politicieni. Inves-titorii cer Guvernului să recurgă la consultări cu reprezentanţii diferitelor sectoare înainte de a trece la elaborarea proiectelor de lege, solicitînd de asemenea şi republicarea tuturor legilor modificate semnificativ în Monitorul Oficial.
Justiţia, sistemul fiscal, piaţa bancară, piaţa de capital şi cea a forţei de muncă, precum şi protecţia mediului sunt doar cîteva din domeniile care nu funcţionează conform standardelor europene şi îngreunează investiţiile străine. Investitorii subliniază că piaţa internă de capital nu este reglementată corespunzător, multe dintre prevederi fiind contradictorii sau vagi şi deci, dificil de aplicat.
• Oficialii FIC cer elaborarea unui cod naţional de guvernanţă corporativă
Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini consideră o serie de prevederi legislative privind piaţa de capital ca fiind nerealiste: necesitatea a peste 75% din voturi pentru a efectua o majorare a capitalului social sau obligativitatea raportării tranzacţiilor care depăşesc 50.000 RON. Există însă şi soluţii: investitorii străini recomandă Bursei de Valori Bucureşti să adopte un cod de guvernanţă corporativă bazat pe principii şi nu pe reguli; dacă o societate de pe piaţa de capital nu se supune acestor principii trebuie să explice şi de ce, crescînd astfel transparenţa pietei.
• Lupta împotriva corupţiei rămîne o provocare
Oficialii FCI cer guvernului să adopte o serie de măsuri pentru prevenirea şi eradicarea corupţiei: creşterea salariilor, eliminarea exceselor de putere discreţionară, adoptarea de măsuri punitive în cazul încălcării legii, monitorizarea constantă a oficialilor şi a bunurilor personale ale acestora şi posibilele conflicte de interese.
Oficialii FIC consideră de neacceptat şi uşurinţa cu care, în acest moment, administratorii care au fraudat o companie se pot ascunde în spatele legilor care reglementează falimentul, sugerînd în schimb pedepsirea în timp util a celor care au săvîrşit fraude.