Casa Albă salută reluarea relaţiilor diplomatice între Iran şi Arabia Saudită

G.D.
Internaţional / 10 martie 2023

Casa Albă salută reluarea relaţiilor diplomatice între Iran şi Arabia Saudită

Administraţia Biden a ''salutat'' astăzi anunţul privind restabilirea în următoarele două luni a relaţiilor diplomatice între Riad şi Teheran, restabilire obţinută în urma unor negocieri în China, însă a precizat că "rămâne de văzut dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile", spune un purtător de cuvânt al administraţiei americane, informează AFP, conform Agerpres.

Iranul şi Arabia Saudită, două puteri regionale din Orientul Mijlociu (OM), au rupt relaţiile în 2016, după ce manifestanţi din Republica Islamică au atacat misiuni diplomatice saudite în urma executării de către Riad a unui celebru cleric şiit.

Potrivit unui comunicat comun, Riadul şi Teheranul "au convenit să reia relaţiile lor diplomatice şi să redeschidă ambasadele şi reprezentanţele (diplomatice) într-un termen de maxim două luni".

Pentru Washington, acest acord reprezintă o oportunitate de a pune capăt războiului civil în Yemen, unde Arabia Saudită şi Iranul susţin tabere opuse.

"Ne-ar plăcea ca acest război din Yemen să se încheie şi acest acord ar putea permite să ajungem la această finalizare", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Arabia Saudită conduce coaliţia ce susţine guvernul yemenit, în timp ce Iranul este suspectat că oferă ajutor rebelilor houthi, de confesiune şiită.

Însă executivul american nu este optimist. "Vom vedea. Trebuie într-adevăr să vedem dacă Iranul îşi va îndeplini obligaţiile legate de acord. Acesta nu este un regim obişnuit să se ţină de cuvânt", a adăugat John Kirby.

Aliate ale Arabiei Saudite, SUA sunt inamic înveterat al Iranului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Greu pot sa cred ca e mare bucurie ptr. americani

    1. America a devenit rusinea planetei. China umbla in stanga si dreapta cu propuneri de colaborare economica, cu planuri de pace, cu planuri de respectare a dreptului international, cu o pace negociata intre Iran si Arabia Saudita care da un sut in fund americanilor in Orient. Si americanii umbla cu minciuni, cu sabotaje ale conductelor de gaze, cu sanctiuni, cu santaj (au recunoscut ca au santajat pe europeni).... ca niste mafioti planetari.

      China va falimenteaza mama Rusia! Dar sunteti prea incuiati sa va dati seama inca!

    Lovitură pentru SUA: China a reușit să împace Iranul și Arabia Saudită – Reconciliere istorică între Șiiți și Sunniți – America tot mai izolată

    DE ADRIAN PĂTRUȘCĂ  

    Iranul și Arabia Saudită au convenit să își reia relațiile diplomatice în cadrul unui acord intermediat de China, subminând planurile Washingtonului de a crea un front unit în Orientul Mijlociu împotriva Teheranului. 

    Pe fondultensiunilor tot mai mari dintre Iran pe de o parte și Israel și Statele Unite pe de alta, China a reușit să dea o mare lovitură diplomatică: a intermediat un acord istoric între Iran și Arabia Saudită. 

    Teheranul și Riadul, exponentele celor două mari curente islamice rivale – șiit și sunnit - au stabilit vineri să își reia relațiile diplomatice și să își redeschidă ambasadele, după ani de tensiuni, scrie AP. 

    Acest lucru poate pune capăt sângerosului război din Yemen, care durează de ani buni și în care Iranul și Arabia Saudită s-au înfruntat până acum prin interpuși. 

    Dar probabil cel mai important efect al acordului de vineri este palma pe care o primesc Statele Unite în Orientul Mijlociu, unde își văd zădărnicite planurile de a crea un front unit împotriva Iranului. 

    Până la venirea lui Joe Biden la Casa Albă, Arabia Saudită era considerată o aliată fidelă a Statelor Unite. Iar Iranul era dușmanul de moarte al saudiților. 

    Războiul din Ucraina și criza energetică pe care a declanșat-o au schimbat radical datele problemei. 

    Washingtonul a scăpat frâiele în Orientul Mijlociu. 

    În luna iulie, anul trecut, Joe Biden a fost umilit de saudiți: le-a cerut să își folosească toată influența pe care o au în cadrul OPEC pentru a mări producția de petrol. Și implicit a scădea prețul acestuia. 

    Arabia Saudită a procedat însă exact pe dos. De conivență cu Rusia și cu celelalte state arabe, a redus producția de petrol a OPEC. 

    China a profitat de slăbiciunea americană și pare să fi preluat ea rolul pe care Statele Unite îl jucau la Riad și în Orientul Mijlociu. 

    În asemenea măsură încât hegemonia petrodolarului este amenințată de petroyuan. 

    Iar, ca urmare a sancțiunilor, marile fluxuri de petrol ale lumii sunt controlate acum de Rusia și China. 

    Lovitura diplomatică dată de Beijing, prin restabilirea relațiilor diplomatice dintre Teheran și Riad, nu face decât să sporească acțiunile chineze în regiune. 

    După retragerea catastrofală din Afganistan, după ce – prin acțiunile sale în Ucraina – a împins Rusia în brațele Chinei, acum Statele Unite sunt pe punctul de a vedea cum li se topește influența în Orientul Mijlociu. 

    Ca soldățelul de plumb al lui Andersen 

    Lumea se schimbă sub ochii noștri cu o viteză uluitoare. Și, în Noua Ordine, America pare tot mai izolată. 

    saluta manzeste , dezbinarea si razboaiele sint salutate pe bune .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb