Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,1%, potrivit datelor transmise astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În septembrie, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,1%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.688 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 7,7%.
În octombrie, indicele câştigului salarial real (câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum - n.r.) faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 109,1%.
În octombrie, câştigul salarial mediu nominal net a crescut faţă de luna precedentă cu 32 lei (+1,2%). Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna octombrie faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 193,4%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2018.
În octombrie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, 6.380 lei, transporturi aeriene, 5.390 lei, activităţi de editare, 5.356 lei, şi extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, 5.353 lei.
Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, 1.580 lei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.667 lei) şi prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (1.811 lei).
Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 9,2% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 9,1% în industria metalurgică; între 3% şi 5,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.
Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 17,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 16,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 1,5% şi 6% în alte activităţi extractive, activităţi de editare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,2% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+0,4%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,3%), potrivit INS.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2018, 13:10)
Un articol onest , cifre seci ,exacte , fara comentarii si interpretari "orientate ' La mai multe !