Câştigul salarial mediu nominal net a crescut la 1.743 lei, în noiembrie

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 ianuarie 2015

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut la 1.743 lei, în noiembrie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, în noiembrie 2014, în creştere faţă de luna precedentă cu 38 de lei, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

În luna noiembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decât în luna octombrie 2014.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.166 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.033 de lei). Potrivit INS, comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.

În luna noiembrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2014. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sărbători), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri mici.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, arată INS, s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), respectiv cu 23%, şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de poştă şi de curier, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, între 9,0% şi 13,0%.

De asemenea, creşteri semnificative au mai fost în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 5,5% şi 9,0%.

"Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte)", se spune în comunicatul citat de Agerpres.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură - 12,8%), în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea altor mijloace de transport (între 4,5% şi 7,5%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (1,7%), sănătate şi asistenţă socială (1,7%), respectiv în administraţia publică (0,7%).

ÎN NOIEMBRIE

Angajaţii din intermedieri financiare şi comunicaţii au avut cele mai mari câştiguri salariale

Angajaţii din sectorul intermedierilor financiare au avut cele mai mari salarii în noiembrie 2014, câştigul salarial mediu net ridicându-se la 3.939 de lei, mai mare cu 5,1% faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date ieri publicităţii.

Pe locul al doilea se situează sectorul informaţii şi comunicaţii, cu un câştig salarial mediu net de 3.281 de lei (+0,4% faţă de octombrie), urmat de industria extractivă, cu 3.202 lei (-0,3%), potrivit Agerpres.

La polul opus se află sectorul hotelurilor şi restaurantelor, cu un câştig salarial mediu net de 1.033 lei (+3,5%), alte activităţi de servicii cu 1.200 de lei (+0,6%) şi domeniul construcţiilor, cu 1.303 lei (+0,9%).

Pe subsectoare, cele mai ridicate valori ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 4.166 de lei (-7,4%), şi în fabricarea produselor din tutun, 3.960 lei (+8,3%).

În transporturi aeriene, câştigul salarial mediu net s-a ridicat la 3.726 lei, fiind mai mic cu 2,3% decât în octombrie 2014.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb