• SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity au preluat acţiunile controlate de Cătălin Chelu
Cătălin Chelu a primit lovitura decisivă în bătălia pentru "Argus" Constanţa (simbol UARG), de la oponenţii săi - SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR.
Cei doi acţionari, care se luptau cu Chelu pentru conducerea producătorului de ulei încă din septembrie 2011, au cumpărat deţinerile firmelor care acţionau concertat cu omul de afaceri gălăţean.
Aproape jumătate din acţiunile UARG (47,24%) au fost tranzacţionate, vineri, SIF Oltenia raportând că a cumpărat un pachet de 8,5 milioane titluri UARG (23,7% din totalul acţiunilor companiei), la preţul de 2,4 lei/ unitate. În spatele celorlalte schimburi s-a aflat fondul "Business Capital for Romania-Opportunity", potrivit unor surse din piaţă.
Firmele şi persoanele care, potrivit Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, acţionau concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu deţineau, în 2011, 44% din Argus, un procent similar cu schimburile de vineri.
Având în vedere diferenţa dintre preţul acţiunilor Argus din iulie 2011 (aproximativ 3,2 lei/unitate) şi cel de vineri (2,4 lei/unitate), ar rezulta o pierdere de aproximativ 3 milioane de euro pentru Cătălin Chelu.
Cel mai probabil, însă, Chelu a mai făcut mişcări în portofoliu, în această perioadă. Unele surse susţin că omul de afaceri ar fi făcut chiar anumite tranzacţii în detrimentul "Argus", compania încercând acum să recupereze, în instanţă, 20 de milioane de lei de la societăţile din grupul Chelu.
Potrivit presei brăilene, societăţile lui Cătălin Chelu sunt supuse unor controale fiscale amănunţite din partea ANAF, ceea ce, potrivit unor voci, ar contribui la exiturile pe care acesta le face, în ultima perioadă.
Luna aceasta, conducerea producătorului de componente auto Altur Slatina (ALT), controlat de Cătălin Chelu, a convocat acţionarii în vederea aprobării unei strategii de valorificare a participaţiilor pe care societatea le deţine la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a căror valoare se ridica la finele anului trecut la circa 20,5 milioane lei (4,7 milioane euro).
Contactat de ziarul "BURSA", Cătălin Chelu nu a dorit să comenteze ieşirea din acţionariatul "Argus".
• Tudor Ciurezu, SIF5: "Principala noastră preocupare este să asigurăm finanţarea Argus"
După tranzacţiile de vineri, SIF Oltenia a ajuns să deţină 55,6% din titlurile Argus.
Preşedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, ne-a declarat că principala preocupare a SIF5 este să asigure finanţarea "Argus", fie apelând la bănci, fie la acţionari.
Potrivit legii pieţei de capital 297/2004, SIF Oltenia ar trebui să lanseze o ofertă publică de preluare a producătorului de ulei, având în vedere că a depăşit pragul de 33% din acţiuni.
Acţionarii care acţionau concertat cu Cătălin Chelu nu au făcut o astfel de ofertă la Argus, deşi le fusese solicitat de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
De-a lungul timpului, Cătălin Chelu a susţinut că grupul de acţionari format în jurul SIF5 are protecţie de la CNVM, întrucât Comisia nu a considerat că SIF5 şi fondul BCR ar acţiona concertat, aşa cum a făcut cu celălalt grup de acţionari.
Acţiunile Argus Constanţa au fost reintroduse la tranzacţionare, joia trecută, după ce fuseseră suspendate de la tranzacţionare în toamna anului 2011.
Atunci, Chelu a preluat controlul Argus, într-o AGA la care reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia, fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity şi SIF Banat-Crişana, nu au participat pentru că nu au avut acces în incinta fabricii. La acea AGA au participat doar acţionari care acţionau concertat cu omul de afaceri. Atunci au fost aleşi noii membri în Consiliul de Administraţie, persoane apropiate lui Chelu.
Două luni mai târziu, acţionarii coalizaţi în jurul SIF Oltenia au reuşit să preia controlul Consiliului de Administraţie al Argus, iar la solicitarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), noii şefi au întocmit mai multe raporate în care au prezentat situaţia companiei.
Raportul final a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti la începutul lunii mai a anului curent, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a preluat activitatea CNVM, a transmis, marţea trecută, Bursei să reintroducă la tranzacţionare acţiunile Argus.
În primul trimestru din 2013, Argus a înregistrat pierderi de 4,5 milioane lei, rezultatele financiare pentru primele trei luni din 2012 nefiind făcute publice.
Argus a raportat, în 2012, o cifră de afaceri de 146,5 milioane lei, în scădere cu 36%, şi pierderi de aproape 21 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2013, 07:00)
Iar se dovedeste ca institutiile statului joaca prea soft pentru a-l determina pe Chelu sa respecte legea. A trebuit sa vina niste privati ca sa se lupte cu mafiotul, ca CNVM-ul si ASF-ul au fost si sunt prea ocupate sa-i voteze salarii si privilegii.
Cand Chelu va fi obligat de ASF sa faca OPP la Electroarges, atunci piata de capital romaneasca ar mai avea o sansa, investitorii fiind increzatori ca statul nu toleraza abateri de la lege. Pana atunci, dormi in pace, ASF!!!
1.1. Cum se reinventeaza escrocii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de XXL în data de 20.06.2013, 12:41)
Sigura ca a fost obligat, de aceea nu e in puscarie unde ii este locul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de xx în data de 17.06.2013, 07:23)
Cred ca ati inteles voi gresit.
Chelu a fost "obligat" sa isi vanda actiunile.
Intelegera facindu-se inainte.
SIF5 si BCR in niciun caz, nu iau"furat" actiunile.
Acum SIF5 si fondul BCR detin circa 75% din UARG.
Iar SIF5 va fi obligat sa faca OPP la 2,4 lei pentru restul de 25%
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2013, 07:39)
Intelegere intre Chelu si SIF5?
2.2. Manipularea pietei (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.06.2013, 07:51)
Aceasta intelegere nu suna a manipularea pietei. Cum sa faca OP la 2.4 daca a fost o tranzactie aranjata.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Andreea în data de 17.06.2013, 09:04)
Ai dreptate Theraflu, tranzactia poate fi considerata deal. Pretul corect in cazul unei oferte de preluare ar trebui sa se situeze in intervalul 3.2-3.5, poate chiar mai sus.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2013, 11:58)
2.4 pe actiune si gaurile care le-a lasat?cam 25 mil ron?exit perfect pt chelu
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de ion în data de 17.06.2013, 12:32)
tot nu inteleg, ce-a castigat chelu din UARG?si ce castiga prin ALT daca lichideaza sif?tredul e pozitiv deocamdata? de ce nu se apuca de agricultura sau imbuteliat sifon?
2.6. OPP (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.06.2013, 13:08)
Daca ne gandim mai profund Chelu a actionat concertat cu SIF OLTENIA care va face OPP la 6 Ron sa iasa din societate si cei care au facut front running cu SIF-ul la primire acum. Sa vedem daca se prinde si noul CNVM.
2.7. OPP (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Andrei în data de 17.06.2013, 13:59)
Esti tare Theraflu! Chelu concertat cu SIF5 :):) Beton! Oferta de preluare nu se va face la mai mult de pretul mediu platit in nus'ce perioada, adica 2,4 ca tot nu s-au facut tranzactii:)
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2013, 14:46)
Cred ca erau suficient sa fie ascultate telefoanele in perioada respectiva si se poate demonstra fff usor actiunea concertata.
2.9. Nu mai inteles ! (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 17.06.2013, 17:06)
Nu mai inteles !
Ce vina au avut actionarii minoritari in aranjamentele dintre Chelu si SIF oltenia ? Ei raman cu paguba dupa ani de suspendare. Smecheria asta cu nu fac oferta si vand s-a mai facut sub nasul CNVM si de alti escroci pe piata de capital. Totusi eu cred ca pretul la OPP va fi peste 4 RON.In fond siful a cumparat si obligatia de oferta prin preluarea pachetului.
2.10. UARG (răspuns la opinia nr. 2.9)
(mesaj trimis de Coostin în data de 17.06.2013, 23:18)
Pun pariu cu tine ca pretul oferit de SIF5 nu va fi mai mare de 2,5 lei ptr o actie UARG!
3. fără titlu
(mesaj trimis de pop în data de 17.06.2013, 18:38)
Uleiul a iesit deasupra.Sif-ul si BCR actionau concertat, se vedea din avion.