Strâns cu uşa de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) să deruleze oferte publice de preluare (OPP) la patru societăţi la care deţine concertat mai mult de 33%, Cătălin Chelu a început, uşor-uşor, să îşi lichideze din participaţii. În acelaşi timp, preţul acţiunilor celor patru companii înregistrează creşteri semnificative, în aşteptarea unor viitoare oferte de preluare pe care fostul preşedinte al SIF "Moldova" pare că nu le ia, deocamdată, în calcul. Domnia sa consideră că ordonanţele CNVM din 2 iunie prin care este obligat, sub ameninţarea unor viitoare sancţiuni, să deruleze OPP-uri la "Comat" Galaţi , "Mecanica Roteş" , "Altur" Slatina şi "Vitimas" Tecuci sunt "nepotrivite" în actualele condiţii economice.
"În perioada asta de criză, nu poţi să îi ceri unei societăţi să facă o ofertă publică de preluare, după ce doi ani de zile nu ai decis nimic", a declarat, pentru ziarul BURSA, Cătălin Chelu, adăugând: "În general, acum, societăţile abia pot să plătească salariile, lucrează la jumătate din capacitate, motiv pentru care este o tâmpenie să le obligi la o astfel de cheltuială".
De la începutul lunii iunie, "Vulturul" Comarnic, "Comat" Galaţi şi "Celule Electrice" Băileşti controlate de Cătălin Chelu au început să verse în piaţă pachete semnificative de acţiuni la "Altur" Slatina (simbol ALT la categoria a doua a Bursei de Valori Bucureşti), una dintre companiile la care omul de afaceri trebuie să iniţieze o ofertă publică până pe 23 iunie. În ultima săptămână şi jumătate, cele trei companii au vândut aproximativ 1,63 de milioane de titluri ALT, interval în care preţul acţiunilor a crescut cu aproximativ 36,61%, la 0,05 lei/acţiune.
"Mă mir că ne-au dat termenul de 15 zile lucrătoare. Este neobişnuit de mult pentru CNVM, având în vedere că termenele de până acum erau de maxim 48 de ore", a precizat, în glumă, domnul Chelu.
Omul de afaceri ne-a spus că, până în prezent, nu a discutat cu nimeni posibilitatea lansării unei oferte publice de preluare la niciuna dintre cele patru societăţi menţionate de ordonanţele arbitrului pieţei de capital.
Vineri, au fost schimbate printr-o "tranzacţie specială" 20 de milioane de acţiuni ALT reprezentând 2,42% din capitalul social al companiei.