Noul Cod Civil este un pas important din reforma în justiţie, însă trebuie ca Guvernul să susţină în continuare această reformă, din punct de vedere financiar, a declarat, ieri, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, în cadrul unui Colocviu Juridic cu tema "Implicaţiile noului Cod Civil asupra sistemului financiar-bancar".
Domnia sa a precizat: "Noul Cod Civil este un pas important din reforma în justiţie, condiţionată subiectiv prin faptul că pune la îndemână magistraţilor un instrument modern prin care să ridice calitatea actului de justiţie şi să-i demonstreze virtuozitatea profesională. De asemenea, este condiţionată obiectiv de eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă, prin sprijinirea şi financiar a acesteia, după ce a sprijinit-o exemplar politic".
Cătălin Predoiu a adăugat că este nevoie şi de asumarea Ministerului Finanţelor Publice a reformei în justiţie: "Este vorba despre un efort simplu, dar dificil pentru a sprijini financiar reforma din justiţie, nu atât în ceea ce priveşte actualul cod, cât următoarele trei coduri care trebuie implementate", potrivit domniei sale.
Cătălin Predoiu a adăugat că, în viziunea ministerului Justiţiei, noul Cod Civil nu a fost destinat exclusiv mediului juridic, ci şi mediului de afaceri, care reprezintă cheia dezvoltării României pe termen mediu şi lung.
Printre elementele care se adresează mediului bancar şi de afaceri se regăşeşte "fiducia", care este o inovaţie a noului Cod Civil, cu vocaţie de dezvoltare practică, în special în mediul bancar.
Ministrul Justiţiei a declarat: "Este o operaţiune complexă, care prevede o anumită calitate specială pentru una dintre părţi. Aceasta prevede transferul de la constituitor la fiduciar a unor drepturi individuale ale creanţelor pe care fiduciarul le exercită, nu în interes propriu, ci unuia sau mai multor beneficiari. (...) Orice persoană fizică sau juridică poate fi constituitor într-un contract de fiducie".
Domnia sa a adăugat că o altă noutate a Codului Civil este impreviziunea contractuală: "Aceasta este supusă unor garanţii, unor criterii care ţin de cauza impreviziunii, de impactul ei asupra contractului. Pune într-un loc central judecătorul, în ceea ce priveşte aplicatilitatea ei".
Cătălin Predoiu a adăugat că în noul Cod Civil au fost introduse o serie de contracte şi instrumente bancare, precum contul curent, depozitul bancar, facilitatea de credit şi închirierea caselor de valori.
Printre sursele de inspiraţie ale noului Cod Civil se numără Codul Quebec, adoptat în 1995 şi care îmbină dreptul anglo-saxon cu dreptul continental şi Legea Elveţiană a Obligaţiilor, potrivit ministrului Justiţiei.