Membrii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) s-au întâlnit, marţi, cu mandatarii financiari desemnaţi şi înregistraţi cu ocazia alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi cu echipele de campanie ale candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 4 mai 2025, pe tema regulilor privind desfăşurarea campaniei electorale. Ca element de noutate, materialele publicitare politice trebuie să conţină indicaţia că sunt publicitare, candidatul sau formaţiunea politică, numele şi adresa de e-mail, adresa poştală a candidatului sau a sediului, menţiunea că materialul a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă, menţiunea că sumele cheltuite provin exclusiv din sursele permise de lege, menţiunea că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite şi codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanenta, conform News.ro.
La evenimentul organizat de AEP în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au participat şi reprezentanţii OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa), care efectuează Misiunea Limitată de Observare a Alegerilor Prezidenţiale 2025 din România.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate informaţii cu privire la etichetarea materialelor de publicitate politică (materialelor de propagandă electorală), precum şi prevederi din cuprinsul Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, care a fost elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă şi poate fi consultat pe site-urile instituţiei.
La alegerile pentru Preşedintele României, campania electorală începe la data de 04.04.2025, ora 00.00, şi se încheie la data de 03.05.2025, ora 07.00. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de către Curtea Constituţională a României şi se încheie la data de 17.05.2025, ora 07.00.
Ca element de noutate, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio şi de televiziune, precum şi al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conţină următoarele informaţii (eticheta):
a) o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
b) candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice;
c) o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 şi 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
d) o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
e) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.
Regulile de etichetare a materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) au fost stabilite prin Hotărârea AEP nr. 9/2025, care clarifică modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
Mai multe reguli cu privire la desfăşurarea campaniei electorale au fost stabilite prin Decizia nr. 54D/26.03.2025 privind unele măsuri pentru buna desfăşurare a campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, adoptată de Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025, ce poate fi consultată pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.
Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 (BEC). Modelul orientativ al plângerii, lista platformelor online foarte mari conform prevederilor Regulamentului (UE) 2024/900, precum şi lista birourilor electorale competente să soluţioneze plângerile cu privire la campania electorală, altele decât cele care vizează platformele online foarte mari, pot fi regăsite în Anexele Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.04.2025, 08:32)
...
2. Blocati platile pe Tic Toc in campanie electorala
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 13:10)
Clipurile cu interlopi si manelisti capi de retele de frauda electorala prin plati directe pt pretexte de... Manele si discursuri inflamatoare!. De fapt tranzactioneaza influenta si cumparare voturi in campanie, lucruri ilegale. Fiind grupuri organizate, e de DIICOT!