Cătălin Predoiu: Modalitatea despăgubirilor - un eşec

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2011

La aproape douăzeci de ani de la debutul procesului de restituire a proprietăţilor confiscate de comunişti, autorităţile au admis, ieri, că modalitatea prin care statul român a încercat să rezolve această problemă a fost un eşec.

Declaraţia a venit din partea minis-trului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent, ieri, la o conferinţă pe tema restiturii proprietăţilor şi a acordării compensaţiilor băneşti, la care au participat oficiali din fostele state comuniste şi reprezentanţi ai Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei a criticat, ieri, instabilitatea politică din care a rezultat instabilitatea legislativă în domeniul restituirii proprietăţilor, pe care o consideră principala cauză pentru eşecul ţării noastre în problema restituirii proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist.

"În opinia mea, restituirea proprietăţilor a constituit o datorie morală şi în majoritatea statelor fost comuniste acest demers a fost iniţiat cu bună credinţă", a spus, ieri, Cătălin Predou, adăugând: " În România, însă, tehnica rezolvării problemei despăgubirilor a comportat mari dificultăţi. Modalitatea prin care statul român a încercat să rezolve problema despăgubirilor a fost un eşec, determinând multe probleme şi justiţiabililor, dar şi procesului judiciar şi a afectat imaginea României".

Pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) se află, în prezent, 2.000 de dosare în care statul român este dat în judecată în problematica despăgubirilor. Numărul mare al dosarelor a determinat CEDO să pronunţe, în vara anului trecut, o hotărâre-pilot, prin care a dat 18 luni autorităţilor noastre ca să modifice legislaţia privind restituirea proprietăţilor. Oficialii noştri au constituit un grup de lucru interministerial cu scopul să găsească soluţii la problema despăgubirilor. Ţara noastră a fost condamnată, deja, în 200 de dosare, de către CEDO.

"Grupul interministerial a ajuns la câteva concluzii, cred că în perioada următoare putem prezenta aceste concluzii astfel încât ele să fie introduse în legislaţie. Cert este că trebuie să eliminăm rapid din legislaţia românească toate prevederile contrare legislaţiei CEDO", a mai spus, ieri, Ministrul Justiţiei.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: "Instanţele noastre au fost chemate să judece dosare de despăgubire, deşi legislaţia nu era coerentă"

Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a criticat, ieri, lipsa de coerenţă a legislaţiei în sfera restituirii proprietăţilor. Astfel, unele instanţe s-au pronunţat diferit pe cauze similare, ţara noastră fiind sancţionată, ulterior, de către CEDO.

Preşedinteler ÎCCJ a declarat: "În materie de restituire a proprietăţilor, examinarea jurisprudenţei CEDO împotriva României demonstrează că instanţele din ţara noastră au fost chemate să soluţioneze un număr impresionant de litigii în această materie, deşi nu au avut un cadru legislativ destul de clar sau coerent. Sistemul actual al despăgubirilor s-a dovedit ineficient fiind reglementat de legi diferite, ordonanţe dis-parate".

În timp ce autorităţile noastre încearcă să vină cu soluţii pentru modificarea legislaţiei pentru res-tituirea proprietăţilor, un nou val de procese împotriva statului ar putea să fie declanşat de o parte dintre foştii proprietari care au fost despăgubiţi prin acţiuni la "Fondul Proprietatea". Foştii proprietari au primit câte o acţiune pentru fiecare leu pe care l-au pierdut, însă preţul acţiunilor FP la bursă a coborât, ieri, la 0,5795 lei/acţiune. În aceste condiţii, o parte dintre foştii proprietari au declarat că vor da statul în judecată ca să obţină diferenţa dintre valoarea la care au fost despăgubiţi şi preţul la care au ajuns acţiunile FP la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. prin care sa recupereze de la stat diferenta de valoare pierduta de unii membrii in urma caderii pretului mult sub valoarea nominala de 1 ron, consemnata in decizia de despagubire emisa de autoritatile statului. Analiza a fost ceruta de mai multi membri, fortati sa-si vanda actiunile, datorita varstei inaintate, inca din prima luna de la listare.

    Fondul Proprietatea e alta dovada a modului sucit si aproape intentionat al oamenilor din stat de a pacalii pe cei implicati in despagubiri. Unii raman cu "proprietatile natinalizate", altii cu despagubirile diminuate. E o contradictie, caci principial pretul actiunilor e stabilit de piata, tinde sa fie cel corect, insa afecteaza indirect niste despagubiri....Cum sa-i explicit unui batran sau om simplu ca pretul actiunilor e guvernat de niste principii pe care nu le intelege???? Si uite asa datorita conjuncturii unii "intelepti" s-au incarcat cu actiuni FP si majoritatea sunt in castig acum, dupa cotarea la bursa.

    E un fel de a doua privatizare in masa, o alta "teapa" acoperita de guvernanta capitalista a celor de la Franklin Templeton. 

    1. Asa e.Perfecta dreptate

    Mai bine dati search ispas analiza tehnica. E un blog bunicel

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb