CĂTĂLIN STANCU, ELECTRICA: "Creşterea preţului energiei indică o piaţă în dezechilibru"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 14 iulie 2017

"Creşterea preţului energiei indică o piaţă în dezechilibru"

Cătălin Stancu: "Piaţa de energie din România - una dintre cele mai competitive, în ultimii ani"

Cătălin Stancu: "Ne gândim să abordăm conceptul de multi-utilities"

Creşterea însemnată a preţului energiei, din ultima perioadă, semnalizează un dezechilibru în piaţă, a afirmat, ieri, Cătălin Stancu, directorul general al Electrica S.A, menţionând că în ianuarie şi februarie, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), preţurile au crescut cu aproximativ 80%, iar în primăvară cu circa 60-65%.

Conform declaraţiilor domniei sale, creşterea preţului energiei poate avea două cauze fundamentale, explicând: "Fundamental, pot fi două cauze pentru care preţul energiei a urcat foarte mult în lunile mai şi iunie. Pe PZU creşterile sunt de 50% faţă de 2016 şi pot fi determinate fie de o creştere a cererii (dar nu întâlnim acest lucru în piaţă), fie de faptul că nu se mai ofertează în piaţă (ceea ce s-a întâmplat în iarnă, când debitul Dunării a atins minimul istoric hidrologic). Industria se aştepta ca situaţia să se normalizeze din luna martie, lucru care şi începuse să se întâmple, dar trendul nu a continuat".

Totodată, domnul Stancu a mai precizat că, pe fondul faptului că anumiţi producători nu au mai putut intra în piaţă, pe termen lung, consecinţele vor fi semnificative, întrucât costurile au fost depăşite cu mult faţă de cele care fuseseră prognozate şi transmise către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a menţionat că preţurile la energie au crescut şi în celelalte state din regiune şi că efectele din piaţă se vor reflecta, în distribuţie, la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2018. Domnul Stancu a precizat că, în furnizare, creşterile ar trebui să fie de până la 14%, media pe ţară fiind de 8%.

Cătălin Stancu susţine că este necesară adoptarea unor măsuri de normalizare pe piaţa de energie.

Domnia sa a spus: "Din punctul meu de vedere este esenţial să înţelegem ce se întâmplă şi să luăm măsuri de normalizare. Trebuie să te uiţi la un echilibru între cerere şi ofertă. Dacă acest echilibru nu mai există, să încerci să determini cauzele. Totodată ar trebui să se creeze produse forward. De ani de zile se aşteaptă aceste produse. Aceasta este marea noastră rugăminte către OPCOM, trebuie să ne uităm la produse mature de risc, cum sunt pe pieţele europene. Şi, probabil pe termen scurt, ar putea fi şi luate în calcul şi măsuri administrative pe termen scurt, până la clarificarea situaţiei din piaţa".

El a subliniat însă că, din punctul de vedere al Electrica situaţia este serioasă şi, dacă acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor jucători de piaţă, dar şi în alte industrii, se strâng suficiente elemente pentru o astfel de măsură.

"Din punctul meu de vedere, pentru noi, Electrica, situaţia este extrem de serioasă. Acum, întrebarea este cât de serioasă e pentru toată lumea. Dacă toată lumea pe partea industriei spune, da, e serioasă, şi dacă şi cei din industriile care depind de costul energiei spun că e serioasă, cred că se strâng elemente...Nu ştiu să spun care ar fi preţul. Preţul corect este preţul de piaţă. Singura întrebare este dacă piaţa e funcţională sută la sută. Dacă e, ăsta e preţul", a precizat Cătălin Stancu.

De asemenea, domnul Stancu a mai spus că Electrica are în plan să adopte, în viitorul apropiat, conceptul de multi-utilities: "Ne gândim să abordăm conceptul de multi-utilities, ceea ce înseamnă electricitate, gaz, poate chiar şi partea de telecom".

Domnia sa a mai adăugat: "Ar trebui în următoarele săptămâni să avem licenţa de furnizare gaze şi să intrăm efectiv în business-ul de ofertă de gaze".

Potrivit acestuia, ceea ce cumperi (în industriile de utilităţi) este "confortul" şi foarte importantă este digitalizarea, deoarece reduce costul de servire a clientului.

"În principiu cumperi confort. Alt lucru care de obicei deranjează clientul este că ai trei sau mai multe facturi, nu înţelegi factura, nu poţi să intri pe un site să pui o întrebare sau să obţii o informaţie de care ai nevoie. Dacă reuşeşti să-i dai clientului toate informaţiile de care are nevoie în timp real asta înseamnă digitalizare. [...]Şi noi trebuie să intrăm mai agresiv în zona care înseamnă digitalizare în relaţia cu clientul. Digitalizarea reduce costul de servire a clientului şi în plus îi dă şi lui avantajul că poate decide ce şi când să facă o plată, să înţeleagă factura, să cumpere un produs nou sau chiar să îşi schimbe furnizorul", a precizat directorul Electrica.

El a adăugat că grupul are în vedere şi alte produse, precum audit energetic sau intrarea pe tehnologii mai avansate.

"Produsele pe care o să le încercăm de anul acesta, dincolo de gaze şi electricitate, pot să îmbrace forme mai sofisticate. Nu poţi să ignori un trend în piaţă, chiar dacă, să zicem am intrat mai târziu pe o zonă. Dacă toată lumea o face şi tu nu o faci, eşti condamnat să pierzi clienţi. Ne gândim clar să intrăm în conceptul multiutilităţi, care înseamnă gaze, electricitate, poate telecom, poate apa, poate căldură. Eu zic să vorbim la sfârşitul anului", a mai spus Stancu, a mai explicat Stancu, citat de Agerpres.

În opinia acestuia, "un concept câştigător" ar fi cel de megawatt termic: "Dacă te gândeşti că de mâine ai o poziţie în care, să zicem, vinzi la zeci de mii de clienţi gaze...Clienţii nu au nevoie de gaze, au nevoie de căldură, adică de comfort. Un concept câştigător este să vinzi clientului un MWh termic. Şi faci un abonament cu un client ca în fiecare lună să plăteşti să zicem X lei/MWh termic şi nu te mai interesează nimic altceva (de exemplu: să cauţi centrala termică potrivită nevoilor tale, să achiziţionezi gaze, să faci un contract de revizie sau să faci o reparaţie). Oferi ceea ce înseamnă "product as the service'. Să oferi un MWh termic la un preţ competitiv şi la un nivel de calitate al serviciului înalt cu speranţa că vei avea clienţi mulţumiţi care ar putea rămâne cu tine pe viaţă".

Gabriel Dumitraşcu: "Nu mai e mult şi se stinge becul!"

"Nu mai e mult şi se stinge becul!" , a comentat Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentului pentru Energie, cu referire la creşterea preţului energiei, din ultima perioadă.

Domnia sa a scris pe Facebook: "Anticipam public, în urmă cu trei luni, că în lipsa unor măsuri urgente, adecvate de contracarare a trendurilor deja aflate în dezvoltare, ca urmare a bâlbelor şi speculaţiilor din iarnă, preţurile energiei electrice vor exploda. Creşterile preţurilor medii ale energiei electrice cu peste 50-60% pe PZU, în această perioadă, faţă de preţurile medii din perioada similară a anului trecut sunt o consecinţă a lipsei de viziune, de strategie şi de politici publice ale autorităţilor, în interesul consumatorilor români.

Ca să nu mai vină autorităţile cu aceeşi explicaţie: «piaţa românească se aliniază tendinţelor europene», le ofer o temă de meditaţie: de ce mai avem, atunci, strategii şi politici energetice naţionale? Ţările din regiune au aceleaşi resurse şi capacităţi energetice, ca România?

Am senzaţia că plătim mult şi degeaba atâţia «dregători» în energie fără să primim nimic benefic de la ei. Creşterile costului energiei se vor reflecta rapid în bugetul familial, dar şi în pierderea de competitivitate a produselor industriale.

Asta se doreşte? Astea sunt promisiunile-amăgirile din programul de guvernare?

Şi ca să înţelegeţi că sistemul este din ce în ce mai ineficient, în lipsa investiţiilor şi a rigorii profesionale, pierdută ca urmare a numirilor politice la vârful administraţiei şi a companiilor, analizaţi următoarele: consumul final de energie electrică, în această perioadă, a fost de 22,92 miliarde kWh, cu 1,9% mai mic faţă de primele cinci luni ale anului trecut, în timp ce consumul propriu tehnologic în reţelele de transport şi distribuţie şi staţii de transformare s-a ridicat la 2,84 miliarde kWh, în lunile ianuarie-mai 2017, cu 69,2 milioane kWh mai mult faţă de aceeaşi perioada din anul precedent. E clar?

Incompetenţa ne costă mai mult decât corupţia!

Incompetenţa şi corupţia, împreună, ne ruinează!

PSD-ALDE ne oferă încă un exemplu costisitor de neputinţă în a genera dezvoltare pentru România şi bunăstare pentru români.

Restul e gargară".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum apa la irigații e gratis ?

    Cum CPT-ul crește ?

    Ceva evaporare sofisticată ? 

    Se pare magnificul nostru sistem energetic, construit cu sudoare si singe de popor, a ajuns din nou in mina porcilor care jefuiesc tara si poporul ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb