CCP.RO Bucharest reia procesul de autorizare a Contrapărţii Centrale, în condiţiile în care, începând cu data de 24 decembrie a acestui an va intra în vigoare regulamentul EMIR 3, ce reglementează autorizarea şi funcţionarea CCP-urilor în Uniunea Europeană, după cum reiese dintr-un raport publicat ieri de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Adrian Tănase, Preşedintele CCP.RO Bucharest, spune că măsura este menită să asigure predictibilitatea necesară pentru ca operaţionalizarea Contrapărţii Centrale să se facă conform planului de afaceri aprobat de acţionarii CCP-ului în luna septembrie a acestui an.
"Având în vedere anunţul intrării în vigoare a EMIR3 începând cu data de 24 decembrie 2024, în urma discuţiilor de clarificare pe care le-am avut cu autorităţile cu privire la contextul adoptării EMIR 3 şi continuitatea procesului de autorizare a CCP.RO, am dorit să ne asigurăm şi asupra unui anumit grad de predictibilitate în procesul de autorizare, predictibilitate care nu era realizată pe un dosar iniţiat sub o reglementare şi finalizat (evident, autorizarea urmează să fie emisă sub noua reglementarea EMIR3) sub o altă reglementare. Din aceste considerente, am luat decizia de retragere a cererii pentru a o reiniţia sub noua reglementare. Această măsură ne permite ca, din perspectiva regimului aplicabil din punct de vedere formal dosarului de autorizare, să dispunem de predictibilitatea pe care ne-o dorim, scopul final fiind operaţionalizarea CCP.RO conform planului de afaceri", ne-a transmis Adrian Tănase.
Aplicaţia anterioară presupunea ca CCP.RO Bucharest să depună dosarul complet necesar autorizării Contrapărţii Centrale până în data de 8 decembrie a acestui an, urmând ca acesta să fie evaluat de un Colegiul EMIR format din Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României şi ESMA.
"Termenul de 8 decembrie este un termen derivat din prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul ASF nr. 3/2013, cu modificările şi completările ulterioare şi priveşte acţiunile CCP.RO de completare a documentaţiei şi nu un termen de finalizare a evaluării dosarului de către ASF. Termenul de pronunţare al ASF cu privire la stadiul documentaţiei este de «30 de zile de la expirarea acestui termen» (art. 4 alin. (7) din Regulamentul ASF nr. 3/2013). Astfel, termenul de 8 ianuarie 2025, la care ASF ar fi urmat să se pronunţe asupra dosarului constituit în baza EMIR 2, este ulterior datei de intrare în vigoare a EMIR 3, cadrul de reglementare ce va fi aplicabil în mod obligatoriu la acea dată, fapt ce a condus la necesitatea adoptării unei măsuri tranzitorii care să permită continuitatea în procesul de evaluare", ne-a transmis Adrian Tănase.
• "În această perioadă tranzitorie se lucrează şi la ultimele condiţii în vederea autorizării, respectiv mutarea CCP.RO în noul sediu şi reluarea testelor cu noul furnizor de servicii tehnologice"
Diferenţele dintre EMIR 2 şi EMIR 3 în ceea ce priveşte autorizarea Contrapărţii Centrale nu sunt majore, o foarte mare parte a documentaţiei constituite în momentul de faţă urmând să fie recunoscută şi în cadrul noii aplicaţii ce va fi iniţiată, probabil, în luna februarie a anului viitor, conform Preşedintelui CCP.RO.
"Având în vedere faptul că documentaţia constituită în vederea autorizării CCP.RO a făcut obiectul evaluării iterative în cadrul Colegiului EMIR constituit în luna iulie 2023, documentele întocmite şi cadrul intern de reguli al CCP.RO a implementat deja, într-o manieră proactivă, prevederile cadrului adoptat prin EMIR 3 ce îi sunt direct aplicabile, încă din momentul publicării proiectelor de reglementări europene. Astfel, diferenţele nu sunt majore, o foarte mare parte a documentaţiei constituite în momentul de faţă urmând să fie recunoscută şi în cadrul noii aplicaţii ce va fi iniţiată", ne-a transmis Adrian Tănase.
Preşedintele CCP.RO a adăugat: "Foarte important este că, în această perioadă tranzitorie, se lucrează şi la ultimele condiţii în vederea autorizării, şi anume mutarea CCP.RO în noul sediu şi reluarea testelor E2E cu noul furnizor de servicii tehnologice după data de 1 ianuarie 2025, dată la care contractul de furnizare servicii intră efectiv în vigoare. Conform estimărilor pe care le avem în momentul de faţă, vom reuşi sa îndeplinim aceste ultime condiţii în prima parte a lunii februarie 2025. Ne dorim ca imediat după îndeplinirea acestora, să reiniţiem cererea de autorizare sub noua reglementare, EMIR3".
La începutul lunii septembrie, acţionarii CCP.RO au aprobat noul plan de afaceri al Contrapărţii Centrale şi majorarea capitalului societăţii cu cinci milioane de euro, pentru a finanţa cheltuielile necesare ocazionate de noile coordonate ale proiectului, ce implicau utilizarea unei soluţii software care ar fi trebuit să funcţioneze sub licenţă Euronext, dar furnizată de o altă entitate, ce urma să asigure şi partea de mentenanţă şi dezvoltări ulterioare ale platformei. Asta după ce, în primăvară, Euronext Clearing îşi anunţase intenţia de a ieşi din contractul cu CCP.RO, recomandând un alt furnizor de servicii pentru continuarea proiectului Contrapărţii Centrale, dar în alte condiţii şi la costuri mai mari.
"Scopul principal este sa respectăm planul de afaceri aprobat de acţionarii CCP.RO în data de 4 Septembrie 2024; pe premisele existente în momentul de faţă legate de procesul de autorizare, nu mai este nevoie de o nouă majorare de capital", spune acum Adrian Tănase.
• CCP ar trebui să fie operaţională în partea a doua a anului viitor, potrivit ultimului plan de afaceri aprobat de acţionari
Conform planului de afaceri al CCP.RO aprobat de acţionari în toamnă, entitatea ar urma să fie operaţională în a doua parte a anului viitor, primele instrumente lansate urmând să fie contractele futures cu activ suport acţiuni, indici pe acţiuni, energie electrică cu decontare în numerar, precum şi contracte forward pentru piaţa energiei electrice. Împrumuturile de acţiuni ar urma să fie disponibile în iunie 2027.
Proiectul Contrapărţii Centrale a fost aprobat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în ianuarie 2019, iar conform planului de afaceri iniţial, CCP-ul trebuia să fie gata în anul 2020.
Bursa de Valori Bucureşti deţine 53% din CCP.RO Bucharest, entitate în acţionariatul căreia mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj. Contrapartea Centrală este entitatea menită să faciliteze lansarea derivatelor în ţara noastră şi a unor operaţiuni specifice pieţei de capital, precum vânzarea în lipsă, ce acum nu pot fi efectuate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 07:18)
Dacă înțeleg eu bine din articol întârzierea e cam 10 ani,adică au început în 2019 ,se va finaliza,zic ei în 2027 dar se poate prin 2030 cu Tănase-SOP în continuare în fruntea bursei ( Sifurile 1,4,5) au nevoie de el acolo că e băiat bun !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 10:12)
angajati-l pe Sima ca e liber de contract :)
3. AT ar fi trebuit sa zica un singur lucru:
(mesaj trimis de Valmon4 în data de 17.12.2024, 10:39)
IMI DAU DEMISIA !